בעולמנו זה, בו הנשים יוצאות לעבודה ודואגות גם לקריירה של עצמן, באמת מוגזם לדרוש מהן לעמוד שעות במטבח ולבשל.
אישה שחוזרת הביתה מהעבודה בשעות הערב ויש לה בית לנהל, ילדים לגדל, אמנם יש לה, לפעמים, גם בעל שעוזר אך בכול זאת לדרוש ממנה להיכנס למספר שעות למטבח ולהכין אוכל זה נראה ממש, אבל ממש, לא פייר!
אחד הדברים הטובים שקרו לנו הם תעשיית המאכלים המוכנים. אפשר לחגוג. לא צריך לעמוד שעות המטבח. יש מה לאכול בלי לעבוד קשה. אך כמו תמיד – בכל דבר טוב מסתתר גם משהו פחות טוב.
צוות רפואי מיומן, באמצע המאה ה19, החל לנסוע בעולם ולחיות בין ילידים מתרבויות שונות. האנשים שחיו בחברות מגוונות אלה, שרבים מהם היו דלי-אמצעים, היו בריאים יותר מהאנשים בני התרבות שלנו. הם סבלו הרבה פחות מאסתמה, אלרגיות, הפרעות-עיכול, מחלות-לב וסרטן. ההגנה שהייתה לילידים מפני הסרטן החלה להתפוגג כשרבים מהם החלו לאמץ את אורח החיים המערבי בשנות ה-20 של המאה ה-20. מאז החלו שיעורי התחלואה בסרטן בקרב הילידים לעלות בהתמדה, עד שכמעט הגיעו לאלה של הלבנים.
בספרו Nutritian and Physical Degeneration כותב המחבר, רופא השיניים ווסטון פרייס, שהאנשים שעודם ניזונים מהתזונה המסורתית שלהם כמעט שלא סובלים מבעיות שיניים (עששת או התפוררות שיניים), ואילו בני-עמם שאוכלים מזונות מזוקקים ומעובדים סובלים מבעיות שיניים רבות וממגוון הולך וגדל של מחלות ובעיות תפקוד. הוא כותב בספרו: "ילידים התרבו במשך דורות על גבי דורות, במשך אלפי שנים כנראה, בלי שסבלו ממספר כה גדול של בעיות בקשת הדנטלית. אולם בדור הבא, לאחר שאימצו את תזונת האדם הלבן, אחוז גבוה מילדיהם מפתחים בעיות בקשת הדנטלית הגורמות עיוותים ניכרים בפניהם... אילו פרסו סולם לאורך קילומטר ומדדו את העשורים בסנטימטרים, קרוב לוודאי שנראה התנוונות רבה יותר בסנטימטרים האחרונים מאשר בקילומטר שקדם להם".
הקהילות הבריאות ומאריכות החיים ביותר בעולם לא אוכלות כמעט בכלל מזונות מעובדים – כאלו שעברו תהליך כלשהו מעבר למצב הטבעי של המזון: חימום, בישול, טיגון, אפייה וכדומה - . ניתן לקרוא על כך במאמר "האנשים הבריאים ביותר בעולם - איך לחיות הרבה שנים, עם הרבה אושר וכמעט ללא מחלות?" סיכום הספר "בריא בן 100" מאת ג'ון רובינס.
דגנים מלאים ומניעת מחלות
ב-43 מתוך 45 מחקרים שבחנו את הקשר בין צריכת דגנים מלאים ובין התפתחות של סרטן נמצא שצריכת דגנים מלאים מספקת הגנה ניכרת מפני התפתחות של כמה סוגי סרטן. מחקרים רבים נוספים מצאו קשר בין הגנה מפני סרטן לבין צריכת דגנים מלאים. נמצאו קשרים כאלו ברוב המוחלט של המחקרים שבדקו את הקשר בין דגנים מלאים להגנה מפני סרטן מסוגים שונים, כגון סרטן הקיבה, מערכת העיכול, בסיס הורמונאלי – שד, בלוטת הערמונית, השחלות והרחם, הלבלב וסוגי סרטן נוספים.
במחקר על
בריאות הנשים באיווה שהתפרסם בכתב העת American Journal Of Public Health מצאו החוקרים שהסיכוי של
נשים שאכלו לפחות מנת דגנים מלאים אחת ליום למות מסרטן, מחלות לב וכלי דם היה נמוך משמעותית יחסית לנשים שאכלו דגנים מלאים בתדירות פחותה מזו.
וזה מחזיר אותי לאשר אני אומרת בכל פעם מחדש – אוכל עתיר סיבים הוא הרבה יותר טעים אך היות שאנחנו לא רגילים איליו הוא נראה לנו פחות טעים. אם נצליח להתרגל ולהרגיל את ילדינו איליו – נצא נשכרים. גם מבחינה בריאותית וגם מבחינת הטעם. אין כמו טחינה גולמית משומשום מלא, אין כמו אורז מלא מוכן טעים, אין כמו לחם מלא סיבים. זה עניין של הרגל שתועלתו הבריאותית רבה ביותר.
*** הכתבה פורסמה בפורטלhttp://www.diets.co.il