בשנים האחרונות סדר היום שלנו עובר שינוי מהותי - הלחץ והמרוץ יומיומי נגד הזמן תופסים בו מקום מרכזי. על מנת להספיק לעמוד בכל המשימות היומיומיות שלנו, אנו מוצאים את עצמנו "מג'נגלים" מהמשרד לפגישה, מפגישה ליום הורים, מסיעים את הילד לחוג, ממהרים להרצאה חשובה. כל זה מבלי לדאוג שבראש סדרי העדיפויות יופיע הדבר החשוב מכל- הבריאות שלנו. אנחנו נוטים לאכול אוכל לא בריא ובעיקר לדלג על ארוחות כי פשוט אין לנו זמן. חוסר הזמן הפך לתירוץ ודילוג על ארוחות הנו בבחינת עז שצריך להפטר ממנה.
כדי לשמור על הבריאות והמשקל, צריך לאכול בכל שלוש שעות , בלי לוותר ובלי לקזז.מלבד שלוש ארוחות מרכזיות : בבוקר ,בצהריים ובערב יש להקפיד על ארוחות ביניים קלות כמו תפוח מעדן או חטיף וגם על שתייה מרובה של מים.
אני ממליץ שלא ליפול למלכודת של דילוג על ארוחות הביניים במחשבה שהארוחה הבאה קרובה, כי אז אנחנו נוטים להגיע אליה רעבים מאוד ולאכול הרבה יותר.
אנשים העוסקים בפעילות גופנית ואנשים המעוניינים להפחית באחוזי השומן מגופם צריכים לאמץ הרגלי אכילה של 6-4 ארוחות קטנות ביום. ארוחות אלו מאפשרות הזנת הגוף במינון סדיר של חלבונים ופחמימות לאורך היום אשר מעודדת את תהליכי ההתאוששות מאימון, שומרת ואף מעלה את מסת השרירים.
בנוסף, אכילה בכל 3 שעות, מסייעת להפחתה במשקל ובאחוזי השומן תוך שמירה על מסת השריר מאחר ושריפת הקלוריות ההכרחית לצורך פירוק השומן לא פוגע ברקמת השריר. התוצאה היא "ירידה איכותית" בשומן ולא במסת השרירים.
אחד הממצאים המרכזיים העולים ממחקרים שבדקו את נושא תדירות האכילה והקשר שלה להשמנה הראה כי אכילה בתדירות נמוכה, אשר גורמת להפרשה מוגברת של אינסולין, מונעת פירוק שומן ומעודדת את אחסונו בתאי השומן של הגוף. לעומת זאת, אכילת מזון בפרקי זמן קצרים מדכאת רעב, מפחיתה את צריכת הקלוריות בארוחות המרכזיות ומפחיתה את רמות האינסולין והכולסטרול בדם ובעיקר את ה- LDL.
נתונים נוספים מצביעים על כך שצריכת קלוריות אצל אנשים שאוכלים כל 3 שעות הינה מדויקת יותר בכל ארוחה ותואמת את צרכיו האמיתיים של האדם .
כדי לאמץ אורח חיים בריא הכולל אכילה כל 3 שעות יש לשלב בתפריט ארוחות ביניים. ארוחות ביניים וחטיפים הן ארוחות הנאכלות בין הארוחות "הרגילות" ומכילות לפחות 50 קק"ל ( תפוח , יוגורט, וכו'). הטעות הנפוצה בקרב הציבור היא העדפת SNACK (ארוחות ביניים) בצורת קינוחים, משקאות ממותקים, וחטיפים עשירים בשומן וסוכרים שהן בחירות פחות
בריאות ונותנות פתח ל"נשנוש" מזונות בעלי תכולת שומן וקלוריות גבוהים , לכן רצוי לבחור בפירות, יוגורטים, וחטיפים דלי שומן, או בסנדביץ דל שומן.
זכרו- היפטרו מהעז ומצאו את הזמן לשמור על הבריאות שלכם, כך יהיה לכם קל יותר להמשיך "לג'נגל" בין המשימות הרבות וגם לשמור על הבריאות ומראה גוף חטוב.
אז איך עושים את זה? בקלות וזה עובד!
• מומלץ להקפיד שיהיו בהישג ידכם ברכב, במשרד או בתיק –כריכים, חטיף בריא או פרי, כיום ניתן למצוא בחנויות נוחות מגוון פתרונות מזון על הדרך.
• כדאי לאכול מזונות בעלי דחיסות קלורית נמוכה . מומלץ להתחיל חלק מהארוחות בסלט ירקות גדול ו/או ירקות מאודים.
• יש לשתות נוזלים ובעיקר מים.
• כדאי להפחית מאכלים מתוקים , אין צורך להתנזר לחלוטין .חטיף ביום יכול להקל על הרצון למתוק ומומלץ בעיקר אחה"צ ,לפני ארוחת הערב .ניתן להמיר זאת בשני פירות.
• עיקרון הכל או כלום-אם מזונות מסוימים "פותחים תיאבון",לא להתחיל בחריגה. חשוב לזכור: קל יותר לומר "לא" מאשר "אחד ודי".
• אחת לשבוע תרשו לעצמכם ארוחה "שונה", הכוללת מספר מזונות המועדפים עליכם,אכלו מהם במתינות!
*** הכותב הוא דיאטן קליני