המחקר של ד"ר זיוה פלדמן, עוסק בסופרים ומשוררים שעברו את השואה וכתבו לילדים ולמבוגרים. הספר יצא בימים אלה בהוצאת אוניברסיטת אריאל 2015 .
עיסוק בנושא השואה, קשה ומורכב למבוגרים, ותמיד יש התלבטות כיצד להציגו בפני ילדים ונוער.
"ספרות השואה גם לילדים", הוא ספר חדש בהוצאת אוניבר' אריאל, שכתבה ד"ר זיוה פלדמן. מחקר זה עוסק בסופרים ומשוררים שעברו את השואה וכתבו לילדים ולמבוגרים.
ההנחה המרכזית במחקר היא שאוטוביוגרפיה של האדם צומחת מילדות. היוצר, שהיה ילד נרדף ביערות, מבטא את האימה בפרוזה ובשירה. הפנייה אל ילדים ונוער היא בעייתית בגלל החשיפה לאירועים קשים, שלא קל להבין או לעכל אותם בגיל הצעיר. "השאלה שעניינה אותי, הייתה כיצד מתמודד היוצר שעבר את השואה כילד וכתב, בדרך כלל, למבוגרים - עם היצירה לילדים", אומרת ד"ר פלדמן.
בתהליך העבודה המחקרית, התברר שיש קשר חזק בין הביטוי האוטוביוגרפי כפי שהוא בא לידי ביטוי ביצירה למבוגרים, לבין הביטוי האוטוביוגרפי כפי שבא לידי ביטוי ביצירה לילדים. נקודה שנייה העולה במחקר זה, היא שרוב היוצרים פנו אל עולם הפנטסיה והאגדה, אל האלגוריה והמעשייה המודרנית, כאשר פנו לילדים. מכאן שההשוואה, בין יצירתו של ניצול שואה למבוגרים לבין יצירתו לילדים, יוצרת עניין רב.
"נעזרתי רבות בניסיוני כמרצה שנים רבות בנושאים של ספרות לילדים וספרות למבוגרים. כמי שמכירה את הנושאים הללו, נחשפתי לרמה האסתטית הגבוהה של יצירות אלה, כאשר הן הוצבו בדיון משווה עם היצירה למבוגרים. יצירות אלה קיבלו מימד נוסף העוזר לנסות ולהבין מה עבר על ילד במצבים אלה, השמורים בזיכרונותיו".
מועד הוצאתו לאור של הספר סמוך לט' באב - יום חורבן בתי המקדש הראשון והשני. השואה הינה חורבן הבית השלישי. עם ישראל חי וקיים במדינת ישראל העצמאית, אך זוכר ואינו שוכח!
(* צילום: באדיבות הוצ' אוניב' אריאל)