על: יהודי ורשה 1939-1943; קפה הבוקר בריח העשן; היטלר, הגרמנים ו"הפתרון הסופי"; משפט אייכמן; מות העיירה; ימי חורבן המרכז היהודי במונקאץ'; תולדות השואה ברומניה. מ- ט' באב ועד השואה - לזכור ולהזכיר!
ט' באב הוא יום אבל לחורבן שני בתי המקדש. לרבים, יום זה הוא יום זיכרון נוסף לשואה ולנספים בה. על-כן אציין כאן ספרים חדשים בהוצאת "יד ושם" העוסקים בשואה ובגבורה, שחשוב לקרוא אותם או לעיין בהם:
* יהודי ורשה, 1939-1943: גטו, מחתרת, מרד, מאת פרופ' ישראל גוטמן
ורשה הייתה מרכז החיים היהודיים במזרח אירופה, הציבור היהודי שישב בה היה הגדול והמגוון ביותר באירופה ורבה הייתה השפעתו בכל תחום מתחומי החיים. במחקר נפרשׂים חיי היום-יום, המעבר לגטו ומאבק הקיום בו, פעילות היודנרט והמוסדות היהודיים, התארגנות המחתרת בגטו וצמיחתה למחתרת לוחמת, ומשולב בו דיון מעמיק במדיניות הגרמנית וביחסה של החברה הפולנית כלפי היהודים. דגש מיוחד מושם בניתוח הארגונים הפוליטיים ובעיקר תנועות הנוער, שהיו הגוף היוזם והפעיל בהכנות למרד ובלחימה. המחקר, המתבסס על תיעוד עשיר, מתאר את קורות יהודי ורשה ומאבקם מאז פרוץ מלחמת העולם השנייה ועד לפרק האחרון והטרגי בדרכה של הקהילה - המרד היהודי, הריסת הגטו והשמדת אחרוני הקהילה.
* קפה הבוקר בריח העשן - על מפגשם של היישוב והחברה הישראלית עם השואה וניצוליה, מאת פרופ' דינה פורת
הספר מאגד בתוכו מאמרים של דינה פורת בנושא המפגש הטעון בין היישוב היהודי בארץ-ישראל והמדינה הצעירה ובין ניצולי השואה. כיצד ומתי הבינו בארץ שהשמדה שיטתית מתחוללת באירופה? האם עשה היישוב כל שהיה ביכולתו כדי להציל את היהודים? כיצד ראו מנהיגי היישוב את שארית הפליטה? מה היה היחס כלפי הניצולים במדינת ישראל הצעירה ומדוע השתנה היחס הזה בהמשך הזמן? מתי התפתחה ההיסטוריוגרפיה הישראלית על השואה? המחברת מנסה לשפוך אור על השאלות הללו ועל אחרות ולהעמידן בהקשרן ההיסטורי על סמך חומר רב היקף (הוצא לאור בשיתוף הוצאת עם עובד).
* היטלר, הגרמנים ו"הפתרון הסופי" - מאת איאן קרשו
הספר מסכם יותר משלושה עשורים של מחקרו ההיסטוריוגרפי של איאן קרשו, אחד מההיסטוריונים המוערכים ביותר של זמננו. כדרכו בחקר גרמניה בימי הרייך השלישי, מציע המחבר לקוראיו דיון כן ומעמיק בסוגיות ובתופעות המעסיקות את המחקר ההיסטורי, מאז לידתה של גרמניה הנאצית. הפתרון הסופי והיחס כלפי היהודים הם צירו של ספר מרתק זה, ובמאמר המבוא מתאר המחבר את השתלשלות תפישותיו במשך השנים בשאלות הנדונות (הוצא לאור בשיתוף הוצאת עם עובד).
* משפט אייכמן בירושלים, מאת גדעון האוזנר
משפט אייכמן היה אירוע מרכזי במדינת ישראל וציון דרך ביחסה של החברה אל ניצולי השואה. התובע במשפט היה גדעון האוזנר, ודברי הפתיחה שלו - "עמדי ניצבים כאן שישה מיליון קטגורים" - ריתקו אליהם רבבות בני אדם. בשנת 1960 מונה האוזנר ליועץ המשפטי לממשלה, והוטל עליו להכין את תיק התביעה נגד אייכמן ולעמוד בראשה. הוא כיהן כחבר כנסת, כשר בממשלה, כיו"ר מועצת יד ושם ובתפקידים ציבוריים חשובים אחרים. מאז המשפט היה האוזנר לפה לא רק לששת המיליונים שהושמדו, אלא אף לניצולי השואה בארץ ובעולם (הוצא לאור בשיתוף הקיבוץ המאוחד ובית לוחמי הגטאות).
* מות העיירה, מאת: פרופ' יהודה באואר
זהו ספר חלוצי, מפני שהמחקר על השואה במזרח אירופה מתרכז בעיקר בקהילות הגדולות, ועד היום לא נכתב מחקר כלשהו העוסק בעמידתן של העיירות היהודיות בפולין. באואר מעמיד במרכז ספרו שאלות רבות, כגון: מה הייתה השפעת הסובייטיזציה על הקהילות היהודיות? מה עלה בגורלם של הפליטים היהודים מפולין הכבושה שהגיעו אל הסְפָר המזרחי? האם סיפרו ליהודי המקום מה עבר עליהם בשלטון הגרמנים? מה קרה למוסדות היהודיים בשלטון הסובייטים? איך הסתדרו היהודים מבחינה כלכלית? האם שמרו הקהילות היהודיות על מידה לכידות קודם שנשמדו ונרצחו? מה היה טיבם של היודנרטים ואיך הגיבו בשלטון הגרמנים? האם הייתה "עמידה" כפי שהייתה בקהילות הגדולות? לא על כל השאלות אפשר לענות תשובות מלאות ומספקות, אבל ספרו של יהודה באואר שב ומאיר להרף עין את העיירות היהודיות על חייהן התוססים, רגע לפני שנעלמו לבלי שוב.
* ימי חורבן - המרכז היהודי במונקאץ' בתקופת השואה, מאת רז סגל
הספר עוסק בחורבנה של הקהילה היהודית בעיר מונקאץ', בקרפטורוס, החל מהכיבוש ההונגרי של האזור ועד ימי הכיבוש הגרמני. המחבר מנסה לתת מענה לשאלות שונות, כגון: מדוע סירבו היהודים להאמין שמטרת הגרמנים היא השמדתם? איך השפיעה ההיסטוריה של יהודי מונקאץ' על התמודדותם עם ימי הפורענות? המחבר דן בשאלות הללו ובאחרות, בהתבססו על מגוון מקורות ארכיוניים ועדויות.
* תולדות השואה ברומניה - ז'אן אנצ'ל
המחקר המקיף ביותר על תולדות יהודי רומניה לפני השואה, בתקופת השואה ואחריה, העוסק בעיצוב המדיניות הרומנית כלפי היהודים ובחיים היהודיים הפנימיים ומתאר את השמדתם של יהודי בסרביה, בוקובינה וטרנסניסטריה. פרקים מיוחדים עוסקים בטבח ביהודי יאסי ובשאלת הרכוש השדוד.
המחקר החדשני מבוסס על תיעוד עשיר.
לזכור ולהזכיר!