ליקויי למידה והפרעות קשב וריכוז, עלולים לפרום כל מארג זוגי והורי. ספר חדש העוסק בזוגיות והורות של בוגרים עם ליקויי למידה, בהוצאת אדום הקיבוץ המאוחד.
יש לי ידיד קרוב, המתמודד עם לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז של שני ילדיו המוכשרים: כיום, הבן חייל (בתפקיד רב סיפוק) והבת תלמידת חטיבת הביניים (פעילה בתנועת נוער ורוקדת בלהקה). בהיותו יועץ ארגוני, החליט ללמוד לעומק את הנושא כדי להבינו טוב יותר, וכך לסייע לילדיו באופן מרבי. מרגע שהספר המדובר כאן הגיע לידי, היה ברור לי שאתן לו אותו במתנה - אחרי שאקרא בו בעיון.
הספר "וכשאני לעצמי - מה אני?", שכתבה ד"ר עמלה עינת, עוסק בנושא לקויות למידה והפרעות קשב של בוגרים. קשיי ההסתגלות וההשתלבות של הבוגר, הסובל מליקויי למידה ומהפרעות קשב וריכוז, אינם מסתיימים עם גמר שנות לימודיו הפורמאליות והצבא. הם ממשיכים ליצור תקלות מורכבות בתהליכי העיצוב של מסגרת משפחתית, הכוללת זוגיות והורות ובתפקודו בתוכה.
אלא שבהבדל מקשייו הקודמים בבית הספר, במוסדות להשכלה גבוהה, ברכישת מקצוע ובהתקבלות והסתגלות לעבודה, הרי שבחיפושיו אחר שותף לחיים, ומאוחר יותר בניסיונות ההיענות שלו למטלות משפחתיות והוריות יומיומיות, לא נמצאת עבורו כל מסגרת גג חיצונית העשויה לתמוך בו. הוא בודד לעצמו במאבקיו ההתחלתיים עם יצירת קשר זוגי, כמו-גם במלחמתו הבלתי פוסקת, אחר-כך, על הבנה, קבלה ושיתוף פעולה הרמוני עם בן/ת זוגו וילדיו, למרות ולצד ליקוייו.
כתוצאה ממלחמתם הבודדה והמתסכלת, מגיעים לעיתים בוגרים הסובלים מסינדרומים אלה, לידי הימנעות טוטאלית מניסיון עיצובו של קשר משפחתי, ולעיתים להרס או משברים חוזרים במבנה של קשר קיים. הספר המבוסס על מחקר איכותני רב משתתפים, משמיע את קולם של לקויי הלמידה הבוגרים, המתארים את מערכת הקשיים הנרחבת המאפיינת את דרכם, לקראת ובתוך המערכת הזוגית וההורית שלהם.
חשיבותו של הספר, מעבר לשרטוט תמונת המצב המורכבת, היא בהצעת אמצעי התמודדות יעילים, אסטרטגיות של התנהלות משפחתית מודעת הנשענת על הכרה וקבלת האחר, על בניית אמון ותקשורת חיובית, המשקמת את התא המשפחתי ויוצרת מעטפת תמיכה הדדית החובקת אותו. לדבריהם הרגישים של הדוברים, צורף בפעם הראשונה בסדרה זו, קובץ מרשים מיצירותיהם של תלמידי בצלאל הסובלים מליקויי למידה, והנותנים מבע - כל אחד בתחומו האמנותי הספציפי - להתמודדויותיהם עם קומוניקציה וחיברות.
מחברת הספר, ד"ר עמלה עינת (ילידת 1939, כיום תל-אביבית) היא סופרת, חוקרת ומומחית בכירה בתחום לקויות למידה. עד לאחרונה הייתה אחראית על מוקד התמיכה הרגשית במרכז התמיכה לסטודנטים לקויי למידה במכללת תל-חי. "וכשאני לעצמי - מה אני?" הוא ספרה השישי בסדרת ספרים העוסקת בהיבטים שונים של הסינדרום, ארבעה מהם ראו אור בסדרת קו אדום בהוצאת הקבוץ המאוחד: "מפתח לדלת נעולה - לפרוץ את מחסום הדיסלקציה" (2000) שיצא במהדורות רבות; "הורים מול מחסום הדיסלקציה" (2003); "דימוי עצמי במראה הדיסלקציה - מורים במלכוד" (2006); "כתב אישום - לקויי למידה, נשירה ועבריינות" (2006); "נחיתה קשה - לקויי למידה בזירת התעסוקה" (2009).
עינת כתבה עד היום למעלה משלושים ספרים למבוגרים, בני נוער וילדים. בין ספריה לבני נעורים: "הבוקר בו אסרו את אבא"; "סיפור אהבה קפריסאי"; "הלבד האחר של דני"; "ארץ, עיר, משפחה"; "שיטת חנהל'ה" ("סיפורה של חני"); "המשימה האבודה", רומן לנוער ומבוגרים על הפרשה הידועה בשם "עסק ביש" ועוד. כמה מספריה תורגמו לשפות זרות ואחרים הומחזו והוצגו ע"י תיאטראות שונים. בקרוב עומד לראות אור בספריית פועלים/הקיבוץ המאוחד, ספר לבני נעורים "משני עברי החומה" - סיפורה של אם אסירה.
וכשאני לעצמי - מה אני? זוגיות והורות של בוגרים עם ליקויי למידה
מאת: עמלה עינת,
פתח דבר מאת: נחי אלון,
סידרת קו אדום בעריכת גיורא רוזן, הוצאת הקיבוץ המאוחד בשיתוף עם הוצאת יסוד.
(* בתמונה : מחברת הספר)