דביר רביב ונתנאל אלינסון עמלו על פרויקט ראשון מסוגו, המאגד בתוכו 44 מסלולי טיול, בשני כרכים מרשימים. בעזרת הסברים מפורטים ותמונות מרהיבות, נגלה לעיני הקורא חבל ארץ היסטורי עם נוף בתולי עוצר נשימה.
בשנים האחרונות מזדמן לי לטייל ברחבי השומרון, ובכל פעם אני מרחיבה ומעמיקה הידע ומתפעלת מחדש - מהנופים והתושבים, מהסיפורים והחיבור להיסטוריה ולמורשת. אני מצטערת שהשומרון עולה לכותרות בנסיבות פחות משמחות ('תג מחיר'..), אבל, הנה סיבה לשמחה של ממש, במיוחד לקראת חג הפסח והחופשה שאיתו - הוצאת ספר חדש "המדריך למטייל בשומרון", מאת דביר רביב ונתנאל אלינסון.
"המדריך למטייל בשומרון" הוא פרויקט ראשון מסוגו, המאגד בתוכו 44 מסלולי טיול בשני כרכים מרשימים. בעזרת הסברים מפורטים ותמונות מרהיבות, נגלה לעיני הקורא חבל ארץ היסטורי עם נוף בתולי עוצר נשימה. וגם, "רכילות" מפתיעה על דמויות מפורסמות מהמקרא, שאפילו לא ידענו שאיננו יודעים עליהן (השמעתם שסיסרא, שר הצבא של יבין מלך כנען, היה סלברטי מסתורי?). ועתה ברצינות..
"ספר זה הוא הזמנה. הזמנה לצאת למרחבים חדשים-ישנים ולהתאהב. לגלות, שהרבה יותר קרוב ממה שחשבנו, מחכים לנו נופי בראשית, אתרי טבע קסומים, אנשים מיוחדים ובעיקר - שפע סיפורי מורשת, שמספרים את הסיפור של כולנו".
זה היה ציטוט מהפתיח לספר, על שני חלקיו. לטעמי - מתנה לכל מטייל, מתנה נהדרת לחג!!
במשך שלוש שנים עמלו דביר רביב ונתנאל אלינסון, סיירים וחוקרים, על כתיבת "המדריך למטייל בשומרון", ספר יחיד במינו המציע מסלולים בשומרון, כולל מפות והמלצות להרחבת הדעת. "לאחר שנים של הדרכת טיולים בשומרון הרגשנו את הצורך במדריך בהיר ומפורט שייתן מענה למטייל, לחוקר וללומד. על אף שמבחינה תיירותית האזור התפתח מאד בשנים האחרונות ונוספו בו מצפורים, שבילים מסומנים ומעיינות משופצים, טרם יצא ספר טיולים מקיף שיסייע למטייל שמעוניין להכיר את האזור" אומרים השניים.
את מרבית הסכום להפקת הספר הוציאו אלינסון ורביב מכיסם הפרטי. כשהסכום נגמר אך המלאכה לא נשלמה, פנו השניים לאתר "הד-סטרט" בו ניתנת האפשרות לקוראים פוטנציאלים לשלם מראש על הספרים טרם הוצאתם לאור, ובכך לסייע בהדפסתם. "הופתענו לטובה כשהצלחנו לגייס את הסכום החסר בתוך כמה ימים. היו חסרים לנו 80,000 ש"ח וגייסנו דרך רכישות מקדימות באתר 130,000 ש"ח. זאת הייתה הוכחה נוספת עבורנו לצורך הגדול במדריך מסוג זה".
למרות העלויות הגבוהות, השניים לא חסכו מאום מרמת הכתיבה וההפקה. הם ערכו מחקר מקיף על המקומות המוצעים לטיול ולבילוי והתמונות נקנו ממיטב הצלמים בארץ. במדריך ניתן למצוא מפות מועילות וכן סיווג כל מסלול לפי דרגת קושי, אזור בשומרון, נקודות עניין והאם יש צורך בתיאום בטחוני.
"כל המסלולים המופיעים במדריך הם באישור הצבא. רוב המסלולים המוצעים בספר לא דורשים תיאום בטחוני כלל, ואפילו לא ליווי נשק", אומרים יוצרי המדריך. "לאורך כל הדרך התייעצנו עם הגורמים הרלוונטיים בצבא. לצד כל מסלול מופיע האם יש צורך באישור בטחוני כולל טלפונים רלוונטיים". הם מרגיעים..
כל 44 המסלולים מתובלים בקצת היסטוריה, סיפורי התנ"ך וציטוטים שונים (גם שמעון פרס מופיע באחד הכרכים). זאת בנוסף למפות, התמונות הפנוראמיות, דרכי ההגעה, אתרי תיירות סמוכים, ואפילו הפנייה למקורות נוספים למעוניינים להעמיק דעת.
והמלצה לעת סיום, קחו אתכם לטיול בשומרון את "המדריך למטייל בשומרון", מגדיר פרחים, משקפת, ספר חשמונאים וכמובן תנ"ך, ותראו איך המראות לובשים צורות חדשות-ישנות..
חג שמח וטיול מהנה!
"המדריך למטייל בשומרון"
חלק א': לב ההר וצפון השומרון.
חלק ב': מערב השומרון וגוש שילה.
המחברים: דביר רביב ונתנאל אלינסון.
הוצאת 'המדריך למטייל', 2014
(*צילומים: שוש להב, יח"צ)