השפעת ויטמין D על גופנו וכיצד הוא מונע מחלות שונות, מה הקשר בינו לבין השמנה ואיך ניתן למנוע חסר בוויטמין D?
במאמר הזה אפרט כיצד משפיע הוויטמין על גופנו ועל מניעת מחלות שונות, על הקשר בין הוויטמין לבין השמנה ואיך ניתן למנוע חסר בויטמין.
ויטמין D הוא אחד הויטמינים המדוברים ביותר בשנים האחרונות לא רק בשל העובדה שלרבים מאיתנו קיים חסר של הויטמין בדם, אלא מכיוון שהוא אחד מהויטמינים הנחקרים ביותר ולמעשה אין כמעט מחלה בספר שהוא לא נחקר בהקשר אליה.
* מיהו וויטמין D?
עד לפני כמה שנים חשבו שוויטמין D אחראי לספיגת סידן מהמזון לדם ומהדם אל העצמות ובכך אחראי על צפיפות העצמות, גדילה ומניעת שברים. אולם בשנים האחרונות גילו כי לוויטמין תפקיד חשוב כמעט בכל פעולה בגוף וכי הוא משמש למניעה של מחלות ותופעות שונות - החל משפעת, השמנה ורעלת הריון ועד למחלות לב, סכרת וסרטנים שונים.
ויטמין D מיוצר בגופנו כתוצאה מחשיפה ישירה לקרני UVB של השמש. קרני השמש פוגעות בכולסטרול הנמצא בתאי העור והופכים אותו לויטמין D. משם הוא עובר לכבד ולכליות ורק לאחר מכן הוא הופך להיות פעיל בגוף. בנוסף, ויטמין D נמצא גם במזון, אולם בכמויות קטנות. הוא נמצא בשמן, בכבד ובדגים בעלי בשר שמן, כגון טונה, מקרל, סלמון, סרדינים וכו'. כמו כן, הוא מצוי בכמויות קטנות גם בחלבון ביצה, באיברים פנימיים ובחלב.
* כיצד נוצר חסר של ויטמין D?
לאחרונה נראים יותר ויותר מקרים של חסר בוויטמין D. מחקרים מראים כי חסר בוויטמין D קשור למספר גורמים בגוף כגון השמנה, מחלות לב, סכרת ועוד, אשר נמצאו ביחס ישר עם חסר בויטמין. מעבר לכך, בעקבות הקמפיין הגדול שנעשה למניעת סרטן העור, יותר ויותר אנשים נמנעים מחשיפה לשמש ושמים על עצמם קרם הגנה אשר מונע חדירה של קרני השמש לעור, ומכאן לירידה בייצור ויטמין D בגוף.
* הקשר בין ויטמין D להשמנה
מחקרים רבים מראים קשר מובהק בין חסר בוויטמין D לבין משקל עודף והיקף מותניים גבוה והוויטמין נחקר ביותר גם בכל נושא המשקל והדיאטה. במחקר שנערך ב-2012 נלקחו 276 נשים ונמצא כי בקבוצת הנשים בעלת חסר בוויטמין D הייתה בעלת BMI גבוה יותר והיקף מותניים רחב יותר לעומת הקבוצה השניה, בעלת רמות תקינות של הויטמין.
במחקר אחר בדקו נערות בנות 16 ונמצא כי חסר בוויטמין D היה קשור בעיכוב בגדילה ובמשקל גבוה יותר. לא ברור עדיין המנגנון, אך מספר מחקרים מראים כי צריכה גבוהה יותר של ויטמין D וסידן, תורמת להגברת חילוף החומרים בגוף.
* ויטמין D במניעת סכרת ומחלות לב
מחקרים מראים כי צריכת תוסף של ויטמין D תורמת למניעת סכרת סוג 2 ומסייעות למניעת התקפי לב חוזרים. נראה כי לוויטמין D יש השפעה על כל הסינדרום המטבולי הכולל שילוב של סוכר גבוה, כולסטרול HDL (הטוב) נמוך, טריגליצרידים גבוהים, לחץ דם גבוה והיקף מותניים גבוה. במחקר שפורסם ב- 2012 נלקחו נתונים מ- 4727 נשים וגברים אשר חלקם צרכו ויטמין D וחלקם לא צרכו ובדקו מי פיתח את הסינדרום המטבולי תוך 20 שנה.
ב-2012 פורסמו התוצאות ונמצא כי הקבוצה שצרכה ויטמין D סבלה פחות מתופעות הסינדרום המטבולי ונמצאו אצלה, באופן מובהק, רמות נמוכות יותר של טריגליצרידים, לחץ דם, היקף מותניים וסוכר ורמות גבוהות יותר של HDL. מחקר זה מחדד את העובדה כי לוויטמין D השפעה חיובית על הרגישות לאינסולין.
* ויטמין D וסרטן
כבר לפני 15 שנה מצאו כי לוויטמין D יש השפעה רבה במניעת גידולים סרטניים. נמצא כי בגידולים מסויימים קיימים קולטנים לוויטמין D אשר הוויטמין נקשר אליהם ומונע את התפתחות הסרטן, ובעצם ויטמין D הוא אחד הוויטמינים אשר באופן מוכח ומובהק תורמים למניעה של גידולים כמו סרטן ערמונית, סרטן המעי הגס, סרטן השד וסרטן השחלות.
* השפעות נוספות של הוויטמין
נמצא כי הוויטמין תורם לשיפור היכולות הספורטיביים, הוא הכרחי במצבים של אי ספיקת כליות, הוא תורם במניעת שפעת ואפילו נמצאו מחקרים המראים כי הוא מונע גם את שפעת החזירים הידועה. הוא תורם במניעה של מחלות אוטואימוניות וביניהן גם סוכרת מסוג 1 ואף במניעה של רעלת הריון.
* איך לדאוג שאנו מקבלים מספיק מהוויטמין?
ההמלצה הראשונה שלי היא להיבדק. כחלק מבדיקות הדם השגרתיות, יש לערוך בדיקה גם לרמות הוויטמין. במידה וקיים חסר בדם מומלץ לקחת תוסף באופן קבוע ובמקביל, לדאוג להיחשף לשמש לפחות 15 דקות ביום במהלך הקיץ וכחצי שעה בחורף, כאשר הגפיים והפנים חשופים לשמש וללא קרם הגנה.
*** הכותבת היא תזונאית קלינית B.Sc, ברשת סטודיו C , סניף רמת-גן. www.studioc.co.il
(* צילום: שוש להב)