מחלת הסרטן כיום, כבר אינה מילה נרדפת לגזר דין מוות!
היא אמנם גורם התמותה מספר אחד בישראל, אך הודות למודעות הגדולה ולגילוי המוקדם שלה, חיי רבים ניצלים, ומחלימים שבים לתפקוד מלא ונורמאלי.
כיום, חיים בישראל לפי אומדני משרד הבריאות כ – 200,000 איש שחלו בסרטן בעברם.
ניתן למצוא מחקרים רבים לאורך השנים, העוסקים בסוגי הסרטן, אבחנות ודרכי הטיפול בהם. אלא שלשלב הביניים של "החלמה מסרטן", שמוכח כבר כשלב משברי, לא נעשו מחקרים מעמיקים.
ההגדרה המקובלת בעולם "להחלמה מסרטן" הינה תקופה של חמש שנים שחלפה מרגע האבחנה, בה לא הייתה הישנות של הגידול.
יש לציין שאכן, אנו עדים לשינוי תפיסתי בקרב המוסדות הרשמיים של המדינה כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, משרד הבריאות בכל הקשור להכרה במצבם וזכויותיהם של מחלימי הסרטן.
ההישג מול הרשויות הוא בהחלט משמעותי וחשוב!
על אף שחולה סיים את הטיפולים הכימותרפיים/קרינתיים והוגדר כנקי מכל גידול וסרטן או בלשון מקצועית "ללא עדות למחלה" NED, כיום, בהתאם למצבו מוגדרת לו תקופה בה הוא יכול לשקם את עצמו מחדש ולחזור אט אט לשגרת החיים שקדמה למחלה.
מחלימים רבים מדווחים על קשיי חזרה לחיים נורמאליים במיוחד כשהם עדיין חשים בחרדה שמרחפת עליהם כעננה גם שנים רבות לאחר תום הטיפולים.
ד"ר שולמית ריזל, מנהלת יחידת אונקולוגית שד במרכז דוידוף בבית חולים בלינסון מקבוצת הכללית ומטפלת שנים רבות במקרים של חולות אונקולוגיות שלקו בסרטן השד, מאמתת בדבריה את מה שכבר ידוע: "עבור המחלימים המאבק אינו נגמר וממשיך גם לתוך תקופת ההחלמה לעיתים אף לזמן ארוך משנצפה".
מחלימי הסרטן חווים קשיים פיזיים ומנטאליים כאחד.
למגוון הטיפולים האונקולוגיים יש גם תופעות לוואי לטווח הארוך כמו כאבים, וירידה תפקודית משמעותית. גם במישור הנפשי והרגשי ניכרת פגיעה קשה. תחושת האשמה בגין אי תחזוקה נכונה של הגוף והנפש וכתוצאה מכך התפרצות המחלה וכן החרדה האינסופית על חזרתו של הסרטן - כל אלו גורמים לתשישות, חוסר אונים וגם בושה במצב ובנסיבות שנוצרו גם מול המעגל המשפחתי והחברים התומכים, שמצפים לחזרה לשגרה נורמאלית ובריאה ברגע שאכן התבשרו שהטיפולים של יקיריהם מאחור.
בשלהי 2009 בוצע מחקר בבי"ח רמב"ם שבחיפה ע"י פרופ' אליעזר רובינזון שממצאיו אוששו את ההשערות שלשמם בוצע.
מתשובות הנשאלים ניתן להבין את הקשיים הייחודיים, שעומדים בפני המחלימים.
55% מהנשים ענו שהן סובלות מבעיות פריון, 44% סובלים מירידה בחשק המיני, 37% נזקקים לעזרתם היומיומית של אחרים, 36% שינו את הקריירה שלהם בעקבות המחלה, 31% ענו שהכנסתם נפגעה ו – 30% מאמינים שבשל הסרטן הקידום שלהם בעבודה נפגם.
33% מהמשתתפים סבלו מדיכאון על שלל גווניו, 16% טענו כי הקשרים הבינאישיים נפגעו לדעתם כתוצאה מכך.
הבשורה
בשנת 2010 הוקמה תוכנית "שחר" למחלימים מסרטן ("שחר המקום לתמיכה והעצמה").
במסגרת התוכנית, מקבלים המשתתפים כלים להתמודדות פיזית ורגשית באמצעות: סדנאות העצמה, פסיכודרמה, דמיון מודרך, פלדנקרייז וצחוק וכן הרצאות על תזונה נכונה ופעילות גופנית מומלצת.
תכנית "שחר" על מגוון מרכיביה, מכוונת לבניית חוסן להתמודדות עם תופעות המשבר שמתרחשות בשלב ההחלמה. מחקרים פנימיים של "שחר" הצביעו על שיפור מצב הרוח הכללי אצל המשתתפים בתוכנית ודווח על חזרה לחיים בריאים ולתפקוד מלא.
ההגעה ל"שחר" מבטיחה שילוב של חופש, נופש, התנתקות מהשגרה וחוויה ייחודית של תכנית מושקעת שהוקמה במיוחד למחלים.
התכנית כוללת שבוע ימים - מתוכם 6 ימים ברצף במלון בוטיק בירושלים, בתנאי פנסיון מלאים עם שלל סדנאות, הרצאות וטיולים.
עלות התוכנית מסובסדת ע"י כללית מושלם למבוטחיה ועומדת על: 1,365 ₪.
(* צילומים :יח"צ)