הלבנת שיניים נחשבת לטיפול האסתטי הנפוץ ביותר בתחום רפואת השיניים. היא מהירה, קצרה ונטולת כאבים ומשדרגת משמעותית את מראה השיניים והחיוך.
אילו שיטות להלבנה קיימות?
1. ההלבנה הביתית – בשיטה זו הרופא נוטל מידות מפיו של המתרפא ומייצר למתרפא סדים דקיקים מפלסטיק CUSTOM MADE – המתאימים בדיוק למידת שיניו. הרופא מוסר לו ג'ל המכיל לרוב קרבמיד פראוקסיד בריכוזים הנעים בין 16-28% (תלויי בכל מקרה) והמתרפא מניח את הסד למשך שעתיים בכל יום או בלילה ותוך שבוע גוון השיניים מולבן באופן ניכר.
2. הלבנה בקליניקה – שיטה בה מגיע המתרפא למרפאה ואז במהלך כשעה מונח חומר ההלבנה על שיניו. לרוב הידרוגן פראוקסיד בריכוז גבוה, ואז משופעל חומר ההלבנה ע"י מקור אור – מנורת LED או UV. מקור האור מזרז את ההלבנה. בעבר היו משתמשים גם בלייזר אולם עקב אי בהירות של נזקים אפשריים להם יכול לגרות הלייזר השימוש בו הופסק.
3. הלבנת WALKING – לעיתים רק שן אחת או שתיים איבדו את צבען המקורי עקב טיפול שורש או חבלה שהשן ספגה, במקרים אלו השיניים יאבדו את צבען הבהיר ויהיו אפורות או שחורות. במקרה זה קודחם חלל קטן בחלק הפנימי של השן ואליו מחדירים חומר הלבנה מרוכז הדומה לצבי של שאר השיניים בפה.
שלושת השיטות מתבססות על אלמנט מרכזי אחד – פירוק מולקולות הצבע של הפיגמנט הפנימי בזגוגית. החומרים בהם משתמשים:קרבמיד פראוקסיד CARBAMIDE PEROXIDE או הידרוגן פראוקסיד HYDROGEN PEROXIDE אלו חומרים המכילים מי חמצן אשר בסופו מתפרק למולקולת מים וחמצן והוא זה שמפרק את הפיגמנט ה"רע".
איך מתחילים?
תמיד מומלץ טרם התחלת תהליך ההלבנה לבקר את רופא השיניים ולבצע בדיקה רוטינית שבה הרופא שולל הימצאותם של מוקדי עששת –כלומר אם יש לכם "חורים" תהליך ההלבנה לא יהיה יעיל היות והוא יגרום לכאב רב כשהחומר המלבין יחדור לתוך עצב השן.
מומלץ לפני התהליך לבקר את השיננית שתנקה את המשקעים המצויים על פני שטח השן – צביעות ניקוטין, צביעת חיידקים שחורים ואבנית צהובה כמו כן ניקוי יסודי גורם לכך שפעולת ההלבנה לא "תיחסם" ע"י ממסכים – אבנית ועוד...
טיפים להלבנה מוצלחת:
1. לא לעישון - בזמן ביצוע ההלבנה הביתית מומלץ לעשן מעט ככל האפשר
2. לא למשקאות ממותקים/כהים - צריכת משקאות ממותקים מינימאלית – גם לא תה "עיראקי" כהה,יין לבן או אדום
3. חכו עם הקפה של הבוקר – אם בוצעה הלבנה בלילה דחו את הקפה לצהריים
4. צחצחו יותר – פרגני לעצמכם צחצוח קטן גם בעבודה – אכלתם,שתיתם קולה ועישנתם – צחצחו את השיניים מיד אח"כ גם ללא משחה
5. הגדילו את הקונטרס – ליפסטיק חזק וכהה ייתן אשליה של שיניים יותר לבנות בגלל הניגוד לצבע השיניים
6. המעיטו בצריכת מיצי הדרים – גם שתיית מיץ תפוזים סחוט או לימונדה טרייה "תלכלך" את השיניים –וזאת עקב החומציות שלהם הגורמת לחספוס פני שטח השן ואז צבעם(הטבעי) מכתים את השן
7. דע את האויב - גם משקאות "תמימים" ולא כהים –יין לבן,לימונדה וכו' ... יכולים להכתים את השיניים עקב החומציות שלהם ש"פותחת" את פני השטח החיצוניים של האמייל ואז הם נצבעים
לפני שמתחילים בהליך של הלבנת שיניים :
8. בדקו את השיניים - כל חור שמתגלה יש לסתום לפני ביצוע ההלבנה, על מנת שחומרי ההלבנה לא יחדרו אל פנים השן ויגרמו לרגישות מוגברת בה.
9. הישמרו מסודה לשתייה - תרופות סבתא כגון צחצוח באבקת סודה לשתייה אסורה!!! אמנם הדבר מלבין את השיניים אך גורם לשחיקת המשטח החיצוני של השן.
10. תחזוקה שוטפת – השתמשו במשחות שיניים מלבינות לתחזוקה שוטפת של ההלבנה.
*** הכותב הוא רופא שיניים ומנהל מרפאת 'מאלו קליניק' ישראל.
(*תמונה: יח"צ)