טיפול חדשני ומבטיח בעולם, המבוסס על צנתור עורקי הכליות, בוצע לראשונה בחיפה ובצפון במחלקה הקרדיולוגית במרכז הרפואי "בני ציון" ובשיתוף פעולה עם היחידה הנפרולוגית והפקולטה לרפואה של הטכניון. טיפול זה מציע בשורה של ממש למטופלים הסובלים מיתר לחץ דם גבוה העמיד לטיפול תרופתי.
בשורה רפואית. היערכות של שבועות במחלקה הקרדיולוגית במרכז הרפואי "בני ציון" בניהולו של פרופ' אורי רוזנשיין, היחידה הנפרולוגית בניהולו של ד"ר שמעון שטורך המסונפים לפקולטה לרפואה בטכניון, להתחלת טיפול חדשני לחולה יתר לחץ דם הושלמה לאחרונה כאשר בוצעו בהצלחה מספר צנתורים טיפולים מיוחדים של עורקי הכליות שבהם מבוצעת צריבה של המערכת הסימפטטית העצבית העוטפת את עורקי הכליות ומווסתת את לחץ הדם. הצריבה מביאה לירידה משמעותית בערכי לחץ הדם של חולים בהם יש קושי באיזון ערכי לחץ הדם על ידי תרופות.
הצנתר, בדומה לצינתור לב "שיגרתי", מוחדר בירך העליונה לעורק הירך, ומשם לתוך העורק הכלייתי ליד כל כליה. לאחר שהצנתר ממוקם במקום הרצוי, מעביר קצה הקטטר תדר רדיו באנרגיה נמוכה לצריבת העצבים הסימפתטיים הסובבים את עורק הכליה. הפעולה שאורכת כ-40 דקות, אינה כרוכה בהשתלת שתל קבוע, ומצריכה יום אשפוז אחד בלבד.
הצנתורים בוצעו ע"י צוות מצנתרים בכירים במחלקה הקרדיולוגית במרכז הרפואי "בני ציון", והושלם בהצלחה מלאה ללא כל סיבוך או תופעות לוואי. ד"ר אמין חסן אחראי לפרויקט זה יחד עם מנהל המחלקה פרופ' אורי רוזנשיין ומנהל היחידה הנפרולוגית בביה"ח ד"ר שמעון שטורך. "אם מקפידים על עבודה זהירה ומדויקת, הצנתור אינו מסובך טכנית, ההליך עצמו מראה הבטחה וניתן לבצעו בצורה בטוחה ומוצלחת בחולים רבים" כך ציין השבוע ד"ר אמין חסן.
במרכז הרפואי "בני ציון" ניסיון רב בצינתור והשתלת סטנט בעורקי הכליה לטיפול ביתר לחץ דם הנובע מהיצרות טרשתית בעורקי הכליה. טיפול חדשני זה מאפשר לראשונה טיפול ע"י צינתור גם לחולים ללא היצרות בעורקי הכליה.
מרכז רפואי בני ציון מצטרף בכך כעת למספר מצומצם של בתי חולים, המציעים הליך טיפולי פולשני המבוצע באמצעות צנתר, בחולים עם יתר לחץ דם, העמידים לטיפול תרופתי ומצויים בסיכון מוגבר. המדובר בהליך צנתור המתבצע באמצעות מערכת צנתר גמיש של חברת "מדטרוניק ארדיאן" הנקראת סימפליסיטי קטטר סיסטם, המהווה הבטחה בטיפול במגוון מחלות כרוניות הקשורות לפעילות יתר של עצבים סימפתטיים. הצנתור מווסת את תפקוד מערכת העצבים הסימפתטית המצויה על דופנות עורקי הכליה, שלה תפקיד מרכזי בוויסות לחץ הדם ועל ידי כך מוריד את לחץ הדם.
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז הרפואי "בני ציון" ד"ר שמעון שטורך, הביע את התלהבותו מהרעיון שיש דרך נוספת לטיפול בחולי יתר לחץ דם וציין כי, "ישנה כמות גדולה של חולים עם יתר לחץ דם הקשה לאיזון, למרות התרופות הרבות שהם נוטלים שגורמות לתופעות לוואי קשות. אם אפילו לחלק מהחולים הפרוצדורה החדשה תהווה פתרון אזי מדובר בפריצת דרך משמעותית".
לדברי מנהל מחלקת קרדיולוגיה בביה"ח "בני ציון", שהוא גם המשנה דיקן בפקולטה לרפואה בטכניון, פרופ' אורי רוזנשיין, "יתר לחץ דם מכונה הרוצח השקט, מדובר בבעיה בריאותית שהולכת ומחריפה ומשפיעה על כ-1.2 מיליארד בני אדם. מייחסים לה סיכון מוגבר להתקף לב, שבץ מוחי, אי ספיקת לב, מחלות כליה ומוות. אף שניתן לטפל ביתר לחץ דם באמצעות תרופות, ישנם מטופלים אשר פיתחו עמידות. אלפים בישראל סובלים מיתר לחץ דם גבוה".
פרופ' אורי רוזנשיין, מוסיף ואומר, "כ-1000 חולים ברחבי העולם, טופלו עד כה בשיטה זו במסגרת מחקרים בין-לאומיים אשר עקבו אחר החולים בקפדנות רבה. מחקרים אלו הניבו תוצאות טובות של הורדת לחץ דם מאוד משמעותית ולאורך זמן ללא סיבוכים. הליך הצנתור החדשני, הוא בשורה אמיתית ומרגשת לחולים ולעולם הרפואה".