לקראת השנה החדשה צירפו לעצמם בני האדם ביטויים ומנהגים שימתיקו את החשש מפני הבלתי נודע ובעיקר ייטע בליבם תקוות חדשות.
אחד המנהגים הוא לאכול תפוח בדבש, כסגולה לכך שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה.
התפוח הפך למוצר מככב במיני מאפים ומאכלים שונים המכילים דבש.
הבה נבדוק את סגולותיו של הדבש.
הרבה מעבר למטפורה של טעמו המתוק של הדבש, שאנו מייחלים שתדבק גם בהווייתנו, ידוע עוד מתקופת ימי קדם, כי לדבש סגולות בריאותיות חשובות. הגדיל שלמה המלך, החכם מכל אדם, באומרו: "אכל בני דבש כי טוב ונופת מתוק על חיכך" (פסוק יג', פרק כ"ד, משלי). אז מה יש בו בדבש שמעניק לו יכולות בריאותיות ורפואיות?
איך זה שדבורה קטנה מייצרת דבש כזה מתוק?
על מנת לרדת לעומקן של היכולות השונות הטמונות בדבש ובהרכבו, יש להבין את דרך ייצורו הטבעית. כאמור, הדבש נוצר מצופי פרחים, המכילים מים, פחמימות, חומצות אורגניות, ויטמינים, מינרלים, חומרי צבע וריח ומרכיבים כימיים נוספים. הדבש, שהינו נוזל מתקתק, מופק מצופי פרחים על ידי דבורי הדבש ומכיל רכיבים ייחודיים, שמביאים לשימוש נרחב בו בצורות מגוונות כמקור לתזונה, רפואה ואסתטיקה.
סוגי הדבש השונים הנבדלים זה מזה בריחם וצבעם, הינם תוצאה של סוג הפריחה ומקום הפרחים מהם נאסף הצוף. את הצוף אוספות הדבורים העמלות באמצעות חדק וכבר במעופן מהפרחים לכוורת הן מפרישות אנזים מסוים, שמפרק את הסוכרים בצוף ומתחילות בתהליך עיבוד לקראת הפיכתו לדבש. בכוורת עובר הצוף תהליכים נוספים, התורמים להפיכתו לדבש, נאגר בחלות הדבש וכשהוא מוכן, אוטמות הדבורים את תאי הדבש באמצעות שעווה שהן מייצרות, בכדי לשמרו.
מה יש במתוק הנפלא הזה?
מרכיבו העיקרי של הדבש הוא הסוכרוז, ההופך בתהליך יצירת הדבש לשני חד-סוכרים, הנקראים גלוקוז ופרוקטוז. כמות הפרוקטוז שמכיל הצוף היא הקובעת את מידת מתיקותו של הדבש. בדרך כלל, הדבש מתוק יותר מהסוכר הלבן ומומלץ יותר לשימוש. ראשית בגלל היותו בעל ערך קלורי נמוך יותר, הוא נספג מהר מאוד במערכת הדם ומספק אנרגיה זמינה לגוף, אשר אינה הופכת לשומן. שנית, הדבש מספק ערכים תזונתיים נוספים ולא קלוריות ריקות בלבד. בזכות ריכוז הסוכרים הגבוה בדבש הוא אינו מתקלקל, אך עשוי לשנות את מרקמו בהתאם לטמפרטורה בה הוא מצוי.
רק שתי כפיות ביום ותהיה לי בריא
ניתן למצוא בדבש רכיבים תזונתיים הכוללים ויטמינים (ויטמינים מקבוצת B, ויטמין C, A , K ועוד), מינרלים (ברזל, סידן, אשלגן, נתרן ועוד), אנזימים, חלבונים ועמילנים שונים, שהרכבם נמוך יחסית ומשתנה לפי סוג הפרחים שמהם הוא נוצר. בנוסף, בדבש קיימים למעלה מ- 30 סוגי פלבנואידים, שהינם נוגדי חמצון, המנטרלים רדיקלים חופשיים ומתכות רעילות ובכך מסייעים בנטרול חיידקים, מניעת התפתחות דלקת וזירוז ריפוי פצעים. יחד עם זאת, אין להפריז באכילתו של הדבש והרמב"ם, שנודע בבקיאותו וידיעותיו ברפואה, ממליץ על צריכה מוגבלת של עד שתי כפיות ליממה ומעיד עליו כי הוא מזון מרפא, המטהר את הדם ומסדיר את פעולת דרכי העיכול.
בהיותו של הדבש אנטיספטי, בעל יכולות אנטי בקטריאליות וכן, בהיותו בעל יכולת לספוח נוזלים ולשחרר מי חמצן, הוא נמצא כיעיל לטיפול בכוויות, בחבישת פצעים ופועל כאנטיביוטיקה חיצונית טבעית, מייבש את הפצע ותורם להחלמתו. כמו כן, הדבש יעיל לטיפול במחלות כבד, יעיל נגד בצקות, מרפא כיבי קיבה, מסייע לטיפול בקוצר נשימה, לטיפול בדלקות גרון, מחזק את המערכת החיסונית ומעלה את רמות האנרגיה והערנות.
סגולותיו הבריאותיות של הדבש ידועות עוד מימי קדם ומקבלות אישוש מחקרי בשנים האחרונות. במחקרים שונים נמצא כי הדבש מפחית עייפות ומעלה את רמת האנרגיה, מסייע לעלות את כושר הסיבולת לפני אימון ובמהלכו. טוב בעיקר לצרוך אותו על הבוקר בכדי לתרום לערנות ולחיזוק הגוף.יחד עם זאת, הדבש אינו מהווה תחליף לצריכת תוספי מזון של ויטמינים ומינרלים שונים ובכדי לשמור על בריאות מיטבית ועל רכיבי תזונה בכמות הנצרכת בגוף יש לדבוק בכללי התזונה הנכונה והבריאה.
זהירות אלרגיה
דבש עלול להכיל גם כמות קטנה של חיידקי בוטוליניום, העלולים להפריש חומר רעיל, שיכול לגרום לתגובה אלרגית קשה במיוחד בקרב ילדים. לכן, מומלץ להתחיל לתת דבש לילדים מגיל שנה, בכמויות קטנות בהתחלה ולעלות בהדרגה.
צעיר בריא ורענן
בדבש נעשה שימוש גם בתחום הקוסמטי והוא נמצא כבעל יתרונות חשובים בתהליכי אנטי אייג'ינג, מסייע בהחייאת העור, תורם לריכוך וגמישות עור הפנים והגוף, מסייע לטיפול בפצעונים, מרגיע גירויי עור שונים ואף מחזק את שורשי השיער ומאט נשירה.
לסיכום, הודות להרכבו ותכונותיו הייחודיות של הדבש, צריכה נבונה שלו, על בסיס קבוע, יכולה להמתיק את הבריאות ואת המראה.
אז בראש השנה מתחילים לצרוך דבש ובשנה הבאה המבוגרים יוכלו להפחית שנה מגילם והילדים יגדלו בשנה בריאים וחסונים.
(* צילום: אילוסטרציה)