18% מהנשים ו-6% מהגברים סובלים ממיגרנה, כאשר רק 50% מהם מאובחנים. רבים מהסובלים מכאבים אינם יודעים כיצד לנהל אורח חיים שימנע את ההתקפים
בימים אלה עולה לאוויר בפייסבוק יומן מעקב דיגיטלי אחר התקפי מיגרנה של אקסידול, תרופה לטיפול במיגרנות של פריגו. מדובר בכלי ייחודי – ראשון מסוגו בארץ - שפותח בשיתוף רופאה מומחית, המאפשר לנהל מעקב יומיומי אחר כאבי ראש ומיגרנות כדי לסייע במעקב אחר תדירות התקפי כאבי הראש, עוצמתם ואופיים וכן לתת בידי הרופא אליו יפנה המטופל כלי נוח לאבחון הגורמים שעלולים לגרום להתקפי מיגרנה כגון: אורח חיים, תזונה וגורמים נוספים. יצויין, שבדרך כלל רופאים נותנים לחולים למלא דו"ח מעקב ידני ובתום מספר חודשי מילוי מאבחנים את מצבם על בסיסו. היומן של אקסידול, המספק דוחות וגרפים תקופתיים הניתנים להדפסה, נועד להקל על הסובלים ממיגרנה ולתת בידיהם כלי זמין ושימושי ולנהל מעקב אישי אחר אורח חייהם והתקפי המיגרנות עוד לפני הפניה לרופא, אליו יוכלו להגיע כבר עם יומן המעקב המלא, וכמובן להמשיך במעקב לאחר מכן. ניתן להוריד את האפליקציה בלינק זה :
http://apps.facebook.com/migraine_diary
בנוסף ליומן הדיגיטלי, תוקם קהילה בפייסבוק בה יוכלו המשתמשים להתייעץ ולתמוך אחד בשני וכן להפנות שאלות לרופאים מומחים שיתארחו בעמוד מעת לעת. כמו כן, המשתמשים ביומן יכולים, על-פי בחירה, לשתף מידע עם חבריהם על התוצאות המתקבלות באמצעות יומן המעקב. "ההחלטה להשיק את המהלך בפייסבוק, נובעת מכך שאין כיום זירה חברתית הקיימת ברשת הישראלית, הנותנת מענה ותמיכה לסובלים ממיגרנות", אומרת איילת בן דרור מפריגו. "פלטפורמה זו תספק הן ידע רשמי על המחלה, תמנף את הניסיון האישי של החולים לטובת חבריהם וכמובן תעניק להם כלים מעשיים לעקוב ולהתמודד עם המחלה".
המיגרנה היא מחלה שכיחה, ממנה סובלים 18% מהנשים ו-6% מהגברים. היא מתאפיינת בהתקפי כאב חוזרים בחצי הראש, וגם בבחילות, הקאות ותסמינים נוספים. הטריגרים להתפרצות התקף מיגרנה יכולים להיות רבים, כגון סוגי מזון או משקאות מסוימים, לחץ, חוסר שינה, עישון או שינויים הורמונאליים אצל נשים, והחולה במיגרנה אינו תמיד יודע מהו הגורם להתפרצות המיגרנה אצלו. היומן מאפשר ניתוח נתונים וקבלת דו"חות על התקפי המיגרנה של כל משתמש. לאחר עדכון הנתונים הבסיסיים (גיל, מין וכו'), אפליקציית היומן תציג בפני המשתמש שאלות בנוגע לאורח חייו ובנוגע להתקפי המיגרנה כדי לגלות האם ההתקפים מתרחשים בסמיכות לאירועים מסוימים או בשל אורח חיים מסויים. האפליקציה מספקת למשתמש ניתוח נתונים עם גרפים המתארים את תדירות ההתקפים, אופיים וגורמים אפשריים להתפרצותם. לאחר מעקב ראשוני זה הגולשים יוכלו להמשיך ולעקוב אחר ההתקפים שלהם כדי לבדוק האם הטיפול שהם מקבלים יעיל, האם ישנם שינויים באורח החיים שגורמים למיגרנות, תדירות המיגרנות ועוד.
ד"ר רחל הרינג- חנית, נוירולוגית בכירה ומנהלת היחידה לכאבי ראש במרכז הרפואי מאיר: "יומן מעקב הוא אחד הכלים החשובים ביותר עבור הסובלים ממיגרנה, מאחר והוא מאפשר להם לנהל אורח חיים נכון שיכול להפחית את תדירות ההתקפים ואף למנוע אותם. הרופאים ממליצים לכל חולה המגיע אליהם עם תלונות על תסמיני מיגרנה לנהל יומן מעקב של חודש עד מספר חודשים שיאפשר לרופאים שלו לקבל מידע על הגורמים להתקף כדי שבמקביל להתאמת טיפול תרופתי, יוכלו הרופאים להמליץ על אורח החיים הנכון ביותר עבור החולה."