אחת מכל שלוש נשים מעל גיל 55 סובלת מאוסטיאופורוזיס (בריחת סידן). המחלה שכיחה יותר בקרב נשים, בשל הירידה ברמת הורמון אסטרוגן לאחר גיל המעבר. אוסטיאופורוזיס גורמת לירידה בצפיפות העצם, פוגעת במבנה הפנימי שלה ומעלה את הסיכון לשברים. אם לא מטפלים בה כראוי, עלולה המחלה להתפתח ולגרום לשבירת עצמות ולכאבים.
בעזרת טיפול נכון הכולל מזון עשיר בסידן, תרופות שמונעות בריחת סידן והתעמלות, ניתן למנוע את התפתחותה של המחלה. אלא שלא כל סוגי הספורט מתאימים לחולי אוסטיאופורוזיס ואימון לא נכון עלול לגרום להם לכאבים עזים ובמקרים מסוימים גם לשברים.
פילאטיס מכשירים, לעומת זאת, נחשב לספורט בטוח מאוד עבור חולים אלה. מחקרים מגלים כי אימוני פילאטיס קבועים עוזרים במניעת בריחת סידן ומקלים על כאבי פרקים מהם סובלים רוב חולי האוסטיאופורוזיס.
אימונים נכונים בפילאטיס מכשירים מעודדים בניית עצם ומונעים החמרה של המצב הקיים. המכשירים מאפשרים לחזק את השרירים ומעודדים בניית עצם ללא יצירת עומס על המפרקים.
אוסטיאופורוזיס היא מחלה שפוגעת בשלד, הגורמת לירידה במסה של העצם ובהתפוררות הרקמה שלה, וכתוצאה מכך גם לשברים. ברוב המקרים מופיעה המחלה באזור הצוואר, החוליות בגב, בעצם הירך ובעצמות מפרקי הידיים.
אוסטיאופורוזיס שכיחה יותר בקרב נשים, אך טיפול נכון הכולל תזונה עשירה בסידן, תרופות המונעות בריחת סידן והתעמלות נכונה וקבועה, מאפשרים להאט את התפתחות המחלה, ואף לשמש טיפול מונע להתפרצותה.
פילאטיס ובמיוחד פילאטיס מכשירים הוא אחד מענפי הספורט המומלצים ביותר לחולי אוסטיאופורוזיס. אימונים קבועים בשיטה זו עוזרים במניעת בריחת סידן, בונים עצם ומקלים על כאבי מפרקים המאפיינים את המחלה.
הפעלת לחץ ישיר על העצמות עלולה לגרום לשברים בנוסף, חוסר תשומת לב של המדריך יכול לגרום למתאמן לאבד את שיווי המשקל וליפול או להיחבל, וכתוצאה מכך לשבור את עצמותיו הפריכות. מדריך פילאטיס מקצועי חייב להיות מודע לעובדה ששברים הם סיכון רציני עבור חולים אלה, ולהימנע מתרגילים שעלולים לחשוף את המתאמן לסיכון כזה. מינון המאמנים על כל מתאמן בקרב חולי האוסטיאופורוזיס גם הוא שיקול שיש לקחת. חוסר השגחה צמודה על המתאמן עלולה לגרום לחבלות שמתאמן רגיל לא יחוש בהן, אך חולה במחלה עלול לרסק את עצמותיו מהן.
המלצות לאימון נכון לחולי אוסטיאופורוזיס
1) חולי אוסטיאופורוזיס שהתגלה אצלם בריחת סידן באזור עמוד השדרה צריכים להימנע מתנועות כפיפה לפנים בשל חשש לתמת (קריסת חוליה על עצמה), ומכפיפה צידית של עמוד השדרה בשל חשש לשבר בצלעות
2) יש להימנע ממתיחה אקטיבית של מתאמנים הסובלים מאוסטאופורוזיס בשל חשש לשברים
3) יש להימנע מלחץ ישיר על עצמות הגוף, לדוגמא: כאשר מדריך מעוניין לתקן או לשנות מנח של מתאמן עליו להימנע מביצוע לחץ ישיר על העצמות בשל חשש לשברים בעקבות פריכות העצמות
4) יש להימנע מתרגילי פילאטיס כמו, ,rollover בשל חשש לתמת בחוליות הצוואר ובמיוחד תמת של החוליות הטוראקליות בשל עומס המשקל המופעל על חוליות אלו בביצוע תרגילים מאותה משפחה
5) מומלץ לבצע תרגילים שיוצרים לחץ, עקיף שווה ומבוקר על העצמות, וניתן להשיג זאת על ידי עבודת שרירים בלבד או על ידי תרגילים בשילוב אביזרים קטני כמו עבודת דחיסה עם כדור או חישוק וכמובן שימוש במכשירי פילאטיס העובדים על התנגדות קפיצית ויוצרים לחץ עקיף על ידי הפעלות השרירים.
6) רצוי לעבוד על שרירי הצוואר והכתפיים לשיפור היציבה ולמניעה של לחץ על הטוראקס, כמו כן חיזוק הירכיים והקרסוליים חשוב מאוד לשמירה על שיווי המשקל כמניעה לנפילות שהם גורם סיכון לשברים אצל מתאמנים הסובלים מאוסטאופורוזיס.
7) כדאי לעבוד על חיזוק שרירי הבטן (רוחבי, אלכסוני, אורכי) כדרך לשפר יציבה, שיווי משקל וייציבות כמניעה לנפילות שהן גורם סיכון לשברים אצל מתאמנים שסובלים מאוסטאופורוזיס.
*** סילבנה קמחי- מן היא הבעלים של Contrology- האקדמיה לפילאטיס החברה ב-"PILATES METHOD ALLIANCE" - ארגון הפילאטיס העולמי.
נוצר:
11/01/2010 10:14:00
גרסה להדפסה |
שלח לחבר |