כפר שלו בן מאה שנה, כשמתחת לפני השטח רוחשים חיים מלאי סוד ומסתורין.. על פי ספרו של עמוס עוז, בעיבודו ובבימויו של יורם פאלק - הצגה מענגת בתיאטרון החאן הירושלמי.
תיאטרון החאן, בירושלים, ממשיך להפתיע בהפקות מקוריות איכותיות. עתה עם "תמונות מחיי הכפר", על פי ספרו של עמוס עוז, בעיבודו ובבימויו של יורם פאלק - הצגה מרשימה ומענגת!
אינני מכחישה שאני משוחדת, כל ספר של עמוס עוז הוא מרגש מבחינתי. עיבוד ספר להצגה הוא תמיד אתגר, אך כשמדובר בספר של עמוס עוז, זה אתגר כפול ומיוחד. לכן הסקרנות לצפות בהצגה "תמונות מחיי הכפר" הייתה גדולה.
העלילה מתמקדת בתל אילן, כפר שלו בן מאה שנים ויותר. מתחת לפני השטח רוחשים חיים מלאי סוד ומסתורין. מישהו חופר מתחת לפני הקרקע או אלה רעשים מתעתעים? האם החשש מפני המודרניות והעכשוויות מערערת את יסודות הקרקע היציבה בקרב הותיקים השמרנים? האם אלה רעשי הפחד?
שלל הטיפוסים בכפר הקטן והחנוק, מסחרר: חבר כנסת קשיש, רופאת הכפר, סטודנט ערבי, בנו של מנהל הצרכנייה, ספרנית, אשתו הנעלמת של ראש המועצה ואיש נדל''ן - אלה יוצרים פסיפס מהפנט של דמויות תועות, המחפשות קצה חוט של משמעות ושל אהבה. ולא תמיד מוצאים.
ההצגה בנויה מסצינות סצינות, בהן ניתנת לכל טיפוס אפשרות להיות סולן על הבמה. הוא (או היא) מתבטאים בפנינו, מהרהרים בקול, מעלים את רחשי ליבם, חששם, תשוקותיהם וסודותיהם. בזכות העיבוד והבימוי הנכונים של יורם פאלק, הכל מתחבר לכלל סיפור שלם ומרתק, כשהשחקנים כולם מצליחים להעביר את תחושות הדמויות אותן הם מגלמים באמינות ובכישרון רב. גם התפאורה והתלבושות מחיים את רוח התקופה והאווירה בכפר התקוע אי-שם. יופי של עבודה!
ונחזור לעמוס עוז. לכבוד תחילת החזרות, הגיע הסופר לחדר החזרות של התיאטרון ונפגש עם השחקנים ויוצרי ההצגה. הוא שוחח עמם על הספר ועל העיבוד וענה על שאלותיהם. עוז סיפר, בין היתר, כי הוא מאוד מרוצה מהעיבוד שנעשה.
בתוך כך, שיתף את השחקנים גם בתחושותיו באשר לעיבוד ספרו להצגה: "אני סקרן וחושש, כמו תמיד כשעושים עבודה קולנועית או בימתית על פי ספר שאני כתבתי.. לעבד יצירת ספרות לקולנוע, לתיאטרון, לטלוויזיה או לכל מדיום אחר, זה כמו לנגן קונצ'רטו לכינור על הפסנתר. אפשר לעשות את זה בהצלחה גדולה בתנאי אחד - אף פעם אל תנסה להכריח את הפסנתר להוציא קולות של כינור. קח לך את החירויות הנחוצות. ואני חושב שגם אמרתי זאת ליורם (פאלק) בפגישה הראשונה שלנו".
בהמשך, הוסיף עמוס עוז, כי גם ספר זה כמו כל ספריו, עוסק במשפחות לא מאושרות, וכי תמיד עניין וסיקרן אותו לקבל הצצה לחיי המשפחה של אנשים אחרים. מה שהוביל את עוז לכתיבת "תמונות מחיי הכפר" הוא חלום שחלם. עוז סיכם, שבעיניו הספר הוא על חיי הכפר המשתנים לנגד עיניהם של הגיבורים בסיפור, מתוך תחושה של זמן הולך ומתרוקן ודברים שלא ישובו עוד.
אז אחרי עמוס עוז, מה יש עוד להוסיף? לכו לצפות בהצגה, צפויה לכם חוויה מהנה.
"תמונות מחיי הכפר", מאת עמוס עוז
עיבוד למחזה ובימוי: יורם פאלק
תפאורה: סשה ליסיאנסקי, תלבושות: מרב נתנאל, מוסיקה: אבי בנימין, תאורה: רוני כהן.
משתתפים: תמר אלקן, יואב היימן, אודליה מורה-מטלון, יונתן מילר, כרמית מסילתי קפלן, יהויכין פרידלנדר, עירית פשטן, ניר רון.
(* צילומים : יח"צ)