החגים כבר כאן, אבל את עוד לא התחלת להתארגן.
אפשר להילחץ בקשר לאירוח ולתכנון הארוחה, אך אפשר גם לקחת כמה עצות טובות לדרך...
תכנון ארוחה הוא משימה חשובה לכל מארח. אנחנו רוצות שהאורחים שלנו ייהנו מהאווירה, מאוכל טוב, ממראה השולחן וגם מהמארחים. כדי שבאמת ייהנו אורחינו, כדאי לתכנן את הארוחה בקפידה. תכנון ארוחה לא רק ישדרג את תוצרי המטבח שלנו, אלא גם יעזור לנו להגיע לארוחה רגועים ומלאי ביטחון. אז איך לתכנן ארוחה נכון? איך להתכונן לארוחה?
הנה כמה טיפים שיעזרו לכן לתכנן ארוחה ביתית שלווה:
1. הכינו את התפריט לארוחה כשבוע וחצי לפני מועד הארוחה. כך יהיה לכם מספיק זמן לאסוף מתכונים נבחרים, להכין רשימת קניות מסודרת וחסכונית ואפילו לבדוק מתכון או שניים, בטרם תגישו אותו לאורחים.
2. כתבו על דף את התפריט שתכננתם לארוחה והשוו עם המתכונים שבידיכם. בנו רשימת קניות מלאה כשבוע עד ארבעה ימים לפני מועד הארוחה. רשימת קניות מסודרת ומוכנה מראש, מוזילה את עלויות הקנייה וחוסכת זמן רב של התלבטויות מול הדוכנים השונים. את הקניות עבור הארוחה הפרידו מיתר הקניות לבית, כדי שתדעו בוודאות שיש לכם את כל מה שאתם צריכים. עכשיו, כשהמצרכים אצלכן, לא תמצאו את עצמכן או את בן/בת הזוג רצים למכולת ברגע האחרון.
3. לתכנן תפריט לארוחה אורך זמן, אך חוסך לכם זמן רב לקראת הארוחה. לא רק בזכות רשימת הקניות המסודרת, אלא בזכות זמן ההכנות לארוחה, שמתקצר הודות ליעילות העבודה שלכן.
4. התחילו את הבישולים יומיים לפני הארוחה. אל תדאגו. הארוחה הביתית שלכם תוגש חמה וטרייה, אך אין שום סיבה לחכות עם הבישולים לרגע האחרון. לדוגמה, תוכלו לטגן בצל יומיים לפני הארוחה. כך יהיה לכן יום מרוכז של טיגונים - וביום הארוחה לא יהיה ריח של טיגון בבית. תוכלו לטגן בצל ולהעבירו למקרר, לא יקרה שום דבר. אני לא מתכוונת שעליכן לבשל במשך יומיים ברצף, אלא להפך - לחלק את ההכנות לארוחה על פני יומיים.
5. מה עוד אפשר להכין יומיים לפני הארוחה עצמה? שלחו לי שאלה או ספרו לי איזה תפריט תכננתן, ואעזור לכם בשמחה. תוכלו לשלוח למייל brurya@you-cook.co.il
6. כשאתן מתכננות ארוחה, הכינו רשימת משימות של הדברים שעליכן לעשות לקראת הגשת הארוחה. למעשה, אם תעבדו נכון כפי שהמלצתי, ו"תפזרו" את הבישולים על פני יומיים - אתן תיוותרנה עם משימות קלילות בסמוך להגשה. לדוגמה: לתבל סלט, ליצוק רוטב, להכניס קינוח חם לתנור וכדומה.
7. ביום הארוחה הכינו על דף חדש ונקי את תכנון התפריט שלכם. סדרו את התפריט לפי סדר הוצאת המנות לשולחן. תלו את תכנון התפריט על המקרר או במקום זמין אחר והניחו לידו עט. כל מנה שתוציאו - סמנו אותה על גבי הדף. ככה תוודאו שלא נשארה מנה במקרר או בתנור.
תכנון ארוחה לראש השנה
ארוחת ראש השנה היא משימה לא פשוטה. הארוחה היא מפגש משפחתי רחב יותר מאשר בארוחת ליל שבת. הרכב הסועדים לא שגרתי וכך גם כמויות המזון הדרושות. אז איך לעשות את זה כמו שצריך? הכול מתחיל בתכנון הארוחה. הנה טיפים לתכנון ארוחת ראש השנה:
• בדקו מראש מי משתתף בארוחה והאם קיימים שיקולי תזונה, כגון רגישות למרכיב זה או אחר. עשויים להיות גם הבדלים בהעדפות מבחינת טעמים ומרכיבים. אלה הם השיקולים הבסיסיים ביותר בתכנון תפריט לארוחת ראש השנה.
• בדקו את כמות המשתתפים והחליטו מראש אם כל אחד מכין דבר-מה או שהמארחת לוקחת על עצמה את הכנת התפריט.
• התאימו את תפריט הארוחה גם לילדים. ארוחת חג היא לא הזמן המתאים לשינוי הרגלי אכילה. כתמיד, נציע להם מכל מה שמונח על השולחן - אך נתכנן גם עבורם את התפריט.
• אם אתן מתנסות בהכנת מתכון חדש - הכינו אותו לפני ארוחת החג על מנת שלא יהיו טעויות לא נעימות.
• נסו לתכנן תפריט שישלב בין מאכלים מסורתיים של העדות לבין מאכלים שהצטרפו בשנים האחרונות לשולחן שלנו.
• שלבו בין מאכלים מתובלים לבין מאכלים מתקתקים.
• כדאי לתכנן תפריט שבו יהיו לפחות שני קינוחים, אחד מהם הוא סלט פירות - המאפשר לאוכלים תחושת שובע נעימה ולא מפוצצת.
תכנון נכון של הארוחה כולל התחשבות בכמות הסועדים ובהעדפותיהם הבריאותיות והאישיות. התכנון המוקדם של התפריט ימנע מצב של אי נעימות בשולחן החג, ויפיח אווירת חג ושיתופיות נפלאה.
בתיאבון ובהצלחה !
*** ברוריה קטלב היא אחות מוסמכת, דור שלישי של בשלנים, מנהלת אתר you-cook וגם תומכת ומלווה אתכם משלב תכנון התפריט ועד שלב ההגשה לצלחת (וגם אחרי...), טל': 050-7977065