תרבחו ותסעדו במימונה מהאגדות !
בשיחה עם מלי פטיטו, בעלת "מרקש" להפקת מימונות וחינות, היא מספרת לנו מה שמים על השולחן המסורתי, כיצד מכבדים את האורחים וכמה רחוק יכול טקס המימונה להגיע.
ערבי המימונה הן כבר חלק מהמסורת הישראלית, ובמהלך הפסח אנחנו גם משריינים מקום לביקור המסורתי במימונה – שמשנה לשנה.
מלי פטיטו הפכה לאושיה בתחום האירוח האותנטי, וככזו היא מציעה להפוך את האירוע לא רק להזדמנות מסורתית לאירוח - אלא למפגן ראווה של תרבויות המזרח, המשחזר לפרטי פרטים את תרבות האירוח של פעם.
"לפני שאתם מתחילים בהכנות כדאי לדעת שעריכת מימונה אינה עניין לשרלטנים: המנהג המפורסם החל כבר במאה ה-18, אז נהגו להשאיר את דלת הבית פתוחה ולהזמין את השכונה לחגוג בחברותה את כניסת החמץ הביתה." היא מספרת. "עם השנים הפך המנהג לטקס מאורגן, הכולל הפקה בסגנון מרוקאי אותנטי, כולל אוהלים מעוצבים בסגנון המזרח, תלבושות ססגוניות מתחלפות, מטעמי גורמה המוכנים על ידי ה"דודות" המפורסמות, וקישוטים שהופכים את האירוע לחגיגה. מנהגים אלו ממשיכים את המסורת מדורות אחורה, בה נהגו הגברים ללבוש ג'לבייה ותרבוש מסורתי, והנשים התקשטו בכפתאן חגיגי. כל זאת על רקע חגיגה מוזיקלית, המלווה בתיפופי דרבוקה ושירה עולזת, שעוטפת את המימונה בשמחה וחברותה."
כמה דברים שלא ידעתם על המימונה המסורתי:
חגיגות המימונה מזוהות ביותר עם יהדות מרוקו, הנוהגים לחגוג במוצאי החג השני של פסח.
התאריך לחגיגות אינו ידוע בוודאות, אך יש הסוברים כי הוא מזוהה עם תחילתו של חודש ניסן האביבי – המסמל התחלה חדשה.
את השם של החגיגות אימצה העדה מהמילה "מימון" שפירושה אושר ומזל. באופן דומה קשורים מרבית סמלי החג ומנהגיו לאשור ולמזל, דוגמת הברכה המסורתית: "תרבחו ותסעדו", המאחלת הצלחה ובואם של דברים טובים.
ולסיום ולקראת המימונה, מנדבת מלי גם כמה טיפים שיבטיחו הרבה מזל וחסד סביב השולחן:
לפתוח שולחן - שולחן המימונה מפורסם בזכות עושר המטעמים והגיוון. הקפידו להכין מספר גדול של מנות שיוגשו בצלחות קטנות יותר (ויתחלפו כל הזמן על השולחן), על מנת לסמל את העושר שכולנו מייחלים לו בשנה הקרובה.
תרבחו ותסעדו - למרות שכיום חגיגות המימונה כבר אינן מסתכמות בדלת פתוחה לשכנים, חשוב להקפיד על המנהג ולדאוג שדלת האוהל או הכניסה תישאר פתוחה. אל תשכחו לברך את האורחים בברכה המסורתית של "תרבחו ותסעדו".
תפריט המימונה המסורתי - שולחן המימונה מפורסם בעומס המטעמים המתוקים (ללא חמץ). מומלץ להוסיף לתפריט ממתקים וריבות שהוכנו במהלך הפסח, עוגיות מגוונות ומתוקים בצבעים שונים לסימול ברכת הבריאות והאושר. כך לדוגמא: עוגיות עם תמרים, בוטנים, שקדים, אגוזים, וסוכר שאינם כוללים מרכיבים של חמץ. כמו כן נהוג להניח על השולחן ירק כסימן לברכה, דג חי לפוריות, עוגיות קוקוסים, אגוזים ושקדים לחיים מתוקים ותוספת של צלחת עם קמח ו-5 תרמילי פול שלמים למזל.
סוגיית המופלטה - כדי לחגוג את סופו של הפסח מוסיפים המרוקאים את המופלטות המסורתיות לשולחן, ודואגים להכינן במוצאי החג, כדי לסמל את כניסת החמץ הביתה. את המופלטה ניתן לאכול בתוספת דבש ומתוקים, מקמח שהושג רק לאחר גמר הפסח.
מי מכין ג'אבן? מאכל מסורתי נוסף הוא ה"ג'אבן" שהנשים נוהגות להכין מקציפת ביצים.