גרוש כבן 62 מאזור הצפון שחובותיו לגרושתו הגיעו ל-2.5 מיליון שקלים, ביקש מבית המשפט המחוזי בחיפה לפטור אותו מהחוב, מפני שהוא פושט רגל וחולה במחלה ממארת, ועל כן לעולם לא יוכל להחזיר את החוב.
הגרושה טענה בין השאר כי בעלה לשעבר מעלים כספים, באמצעות אשתו הנוכחית, מפני הנאמן לנכסיו וכונס הנכסים. חרף התנגדותה, קבע בית המשפט כי החוב יימחק.
לדברי עו"ד צבי וישנגרד (בתמונה העליונה), חשיבותו פסק הדין נובעת מכך שרוב החוב אותו צבר הגרוש הינו חוב מזונות, שעד לא מזמן לא היה נמחל במסגרת פשיטת רגל.
כבוד השופט חננאל שרעבי, ציין בפסק דינו כי להליכי פשיטת הרגל שתי מטרות שלעיתים קרובות סותרות אחת את השנייה: האחת – לאפשר לנושים לקבל את חובם. השנייה – לתת לחייב שהסתבך הזדמנות לפתוח דף חדש. לשם כך מאפשר החוק להעניק לו הפטר מחובותיו.
הפטר, הוסיף השופט, יינתן לחייב שהוכיח את תום ליבו, ולאחר שנבדקו היקף חובותיו, פוטנציאל הפירעון העתידי שלו, עמדת הנושים ונסיבותיו האישיות והבריאותיות.
בדיון שהתקיים בדצמבר 2013 בבית המשפט המחוזי בחיפה, הציע החייב להפקיד בקופת הכינוס 40 אלף שקל תוך חצי שנה מיום ההפטר. הנאמן על נכסיו וכונס הנכסים הרשמי הסכימו להצעת החייב, בכפוף לכך שכספים להם הוא זכאי, המגיעים לכדי כחצי מיליון שקל, בין היתר בשל מכירת נכס וזכייה בתיק הוצאה לפועל, יועברו לנושיו.
החייב הסכים לתנאים אלה. אלא שגרושתו והנושה העיקרית שלו, התנגדה להפטר בטענה שהוא מעלים כספים באמצעות העברתם לבת זוגו הנוכחית. בית המשפט קבע כי הגרושה לא הגישה לבית המשפט ראיות מבוססות להוכחת טענותיה. כמו כן פסק השופט כי ממצאי הנאמן מסירים את החשש להעלמת כספים מצד החייב.
משכך, הורה השופט, כי בכפוף לקיום התחייבויותיו, יופטר המבקש מחובו.
לדברי עו"ד וישנגרד, ביהמ"ש קיבל לפני מספר חודשים את הלכת גמזו, במסגרתה נקבע לראשונה שבמקרים נדירים ניתן לפטור חייב גם מחוב מזונות. זאת ועוד: פסק הדין שניתן ב – 17.03 התבסס אף הוא על גילו המבוגר של החייב, מצבו הבריאותי וחוסר התועלת שתהיה לנושים אם החייב יישאר בהליכי פשיטת רגל. לדבריו סעיף 69(א)(3) לפקודת פשיטת הרגל קובע: "צו הפטר היוצא מלפני בית המשפט - איננו חל על חוב מזונות פסוק, אלא אם יורה בית המשפט אחרת".
הכלל הוא שגם כאשר חייב מקבל הפטר, חוב מזונותיו אינו נמחק. אולם לביהמ"ש יש סמכות לפטור גם במקרים חריגים גם את חוב המזונות. במקרה שלפנינו ובנסיבות העניין , הלך בית המשפט המחוזי צעד אחד קדימה לטובת החייב. במקרה דנא כאשר כמעט כל החוב הוא חוב מזונות.
לדברי עו"ד צבי וישנגרד מדובר בפסק דין תקדימי ואמיץ אשר מעניק אור בקצה המנהרה לאותם חייבים המצויים בהליכי פשיטת רגל שנים רבות ולא יכולים לפתוח דף חדש בגלל חוב מזונות ישן.
(* תמונה: יח"צ)