פתיחה חגיגית, יום ו' 28.3.08, בשעה 11:00
התערוכה היא פרי יוזמה של ליאורה מאייר ועדה בורק, שתי ארכיטקטיות נמרצות, אשר נישבו בקסמה של האמנות הוייטנאמית בביקורן בוייטנאם לפני כשנה. הן בחרו להביא עבודות אלו לראשונה לישראל ולפתוח עימן את הגלריה שלהן, הממוקמת במתחם האמנות החדש המתהווה, ברח' בן עטר, בתל אביב.
30 עבודות בטכניקות שונות המצוירות בצבעי שרף טבעי על משטחי עץ (Lacquer Painting), יוצגו בתערוכה זו, ביניהם עבודות על פאנלים גדולי מידות.
בעבודות הללו ניכר שימוש במוטיבים חוזרים המזוהים עם וייטנאם על מסורתה ותרבותה, פנכות אורז של נזירים, סמלי דגים, סמל היאנג והיאן, קומקומים, עששיות, עופות שונים ובעלי חיים, לצד איקונות של מכוניות, אופניים ועוד המאכלסים סדרת עבודות זו, לה העניקו האחים לה את השם "זכרונות מוייטנאם".
הציורים שלהם מכילים סמלים עממים ומוכרים, בעלי צבעוניות ועוצמה רבה. דמויות אדם וחפצים מיוצגים על ידי צורות גיאומטריות, כמו כובע משולש ופנים נטולי תווים.
השימוש בצורות מינימאליות ובאלמנטים סמליים (כמו דג, ראש, ציפור וכו') המוכרים במערב, מקבל אצל האחים לה פרשנות חדשה, כמו סמלים על גבי לוח שחמט, או כמילון מושגים אישיים ושפה סודית. סמלים הלקוחים מחיי היום יום, או מאמנות עממית מביעים חלומות סמויים ורגשות ונראים כאיקונות מודרניות בצבעי זהב ואדום.
ציוריהם של התאומים לה דוק האי ולה נוק טאן מייצגים את הדור הצעיר של האמנים מוייטנאם, אומרת עדה בורק. הם יוצרים במשותף תחת קורת גג אחת ומבטאים את רעיונותיהם האמנותיים
בשפה של צורות, ציורים, בימוי מייצגי וידאו ומייצגים חיים, כאשר הם השחקנים הראשיים.
"כמי שנולדו עם סיום המלחמה הארוכה בוייטנאם, הם חוו בילדותם עוני ומחסור, אולם גדלו לתוך תקופה של התפתחות אדירה האופיינית למדינה שהייתה סגורה משך תקופה ארוכה מפני השפעות המערב.
השפה בה משתמשים האמנים נובעת מהכרות עם המחשב והאינטרנט, ממודעות לאופנה ולצרכנות מערבית, שפה הדומה לזו של הצעירים בארצות המערב. עם זאת קיימים בשפתם האמנותית מוטיבים הלקוחים ממורשתם התרבותית וההיסטורית. ביצירותיהם קיים ביטוי לחוויות אישיות המיתרגמות לאמנות מודרנית.
בתיאורי האמנות שלהם, מצהירים האחים כי הם מבטאים את גאוותם על פשטות החיים בויטנאם. חלק מהסמלים נראים לכאורה פשוטים, העששית למשל, מבטאת ציפייה. האם זו ציפייה לבעל, או לאח שהלך לשדה הקרב? הכמיהה לחיים טובים יותר הינה חלק בלתי נפרד ממלאכת האמנות של האחים" כותבת בורק במאמרה לתערוכה.
ציוריהם של האחים התאומים הם מיזוג של מזרח ומערב. הם בוחרים לבטא את חייהם המקומיים וזיכרונות ילדותם ולא לחזור רק לנושאים קלאסיים מסורתיים.
המורשת של התרבות הצרפתית, התרבות המסורתית הוייטנאמית העשירה והסמלים הרוחניים בולטים בציוריהם. המאפיין המובהק שבעבודתם הוא הצבע האדום.
הם משלבים בעוז את האנרגיות והתחושות שלהם באמצעי הבעה מגוונים, תוך שימוש בצבעים עזים ודרמאתיים ויצירת דימויים אבסטרקטים, גראפיים-אקספרסיביים, המאפיינים את שפתם הייחודית.
תקציר ביוגרפי:
לה דוק האי ולה נוק טאן, נולדו בשנת 1975, בכפר קטן במחוז קואן בין שבצפון וייטנאם.
משחר ילדותם נהגו לצייר בכל מקום, על קירות הבית הלבנים, על האדמה שהקיפה את ביתם ועוד. הוריהם, שהבחינו בכישרונם חסכו כסף על מנת לקנות להם צבעים ונייר ציור.
בבית הספר היסודי נחשפו לראשונה ללימודי ציור, היו אלה שיעורים בסיסיים ולא מספקים לדבריהם. מוריהם נהגו לשבח אותם על כישרונם לציור ועודדו אותם להמשיך ולצייר.
בתקופה זו החל טאן, כותב שירים שתארו את עולמם והסביבה בה חיו.
לאחר סיום לימודי התיכון, בשנת 1992, התקבלו ללימודי אמנות בקולג' (Hue College of arts). הייתה זו הפעם הראשונה בה נחשפו להיסטוריה של האמנות בעולם ובוייטנאם. במהלך 3 שנות הלימוד בקולג' הם בילו שעות רבות בקריאת ספרים, בהכרות עם עולמות שלא היו מוכרים להם וכמובן בציור. בשנת 1994 הציגו לראשונה יחד עם חבר משותף ב"יריד הסתיו" של וייטנאם. עבודותיהם זכו לשבחים גורפים.
בשנת 1995 החלו בלימודי אמנות באוניברסיטה של הואה, כאשר הדגש היה על ציור בטכניקת
הלאקר. במהלך שנים אלו עסקו בסוגי אמנות שונים, החל מציור, הקמת מיצגים והופעה חיה
במיצגים אמנותיים.
בשנת 1997 הם נענו להזמנה ללמוד בצפון תאילנד במסגרת חילופי סטודנטים.
עם תום הלימודים בשנת 2000, האי הפך למרצה באוניברסיטת הואה, ועסק בכך עד לשנת 2005.
במקביל עסקו שני האחים בציור, הקימו גלריה, נשאו
נשים ובנו את בתיהם זה לצד זה.
היום, כאמנים מוכרים הם חשים כי מוטלת עליהם אחריות רבה מתמיד לקידום נושא האמנות בארצם.
בנוסף לעיסוקם בציור, בהקמת מיצגים שונים, בהופעות חיות, הם שמו לעצמם מטרה לסייע בקידום ילדים מוכשרים ממשפחות מעוטות יכולת, על מנת שיוכלו להגשים את חלומם ולהפוך לאמנים, חלום שהם עצמם הגשימו בהצלחה רבה.
אתר האינטרנט: http://www.art-harmony-viet.com