תערוכת ענק של האמן סלבדור דאלי. יותר מ- 500 יצירות מתקופות חייו השונות של אחד האמנים המשפיעים ביותר במאה ה-20, ובהן גם כאלה העוסקות בישראל, בציונות ובעלייה לארץ. האוצר: אנריקה סבאטר. חוויה לכל המשפחה!
"מבטו של גאון" - תערוכת ענק מיצירותיו של אחד האמנים המשפיעים והשנויים במחלוקת שידעה המאה ה-20, סלבאדור דאלי, שהכריז על עצמו ש"אני זה הסוריאליזם" - מוצגת במרכז הקונגרסים, בחיפה.
"תחילה, כדי למשוך תשומת לב, העמדתי פנים שאני גאון. אבל עם הזמן, הפכתי לגאון אמיתי", מעיד על עצמו סלבדור דאלי, שטוען שהוא אמן די בינוני, אלא שהאחרים גרועים יותר.. אקסטרווגנדי, מסקרן, מפתיע, מסתורי ואכן, גאון.
דאלי, שנחשב לאחד היוצרים הבולטים של זרם הסוריאליזם, יצר במשך חייו אלפי יצירות. התערוכה, שהינה אחת הגדולות שהוצגו אי פעם בעולם, פורשת בפני הקהל הרחב יותר מ-500 יצירות שונות של האמן, ובהן: ציורים, פסלים, תחריטים, תכשיטים ועוד.
אוצר התערוכה, אנריקה סבאטר, שימש כעוזרו האישי של דאלי במשך כ- 13 שנים, ונחשב לאחד האנשים הקרובים ביותר לאמן הספרדי. הוא החל דרכו כצלם, ותיעד רגעים נדירים בחייהם של דאלי ואשתו גאלה, שהיוותה השראה עבור האמן ברבות מיצירותיו, ובהמשך הדרך התקרב מאוד לזוג והפך לאיש סודם. צילומים אלו מוצגים אף הם במסגרת התערוכה ומאפשרים הצצה נדירה אל חייו ודמיונו של אחד האמנים המוחצנים והחידתיים ביותר שידע העידן המודרני.
ביקור בתערוכה הבהיר לי עד כמה רבות מיצירותיו עדיין אינן מוכרות לציבור (לפחות לא לי), כמו לדוגמא, יצירותיו של דאלי העוסקות בישראל, בציונות וביהדות. הקשר של דאלי לישראל אמנם לא פוענח עד היום, והצטרף למסכת הסודות שלקח איתו האמן אל דרכו האחרונה, אך היצירות הללו היו ונותרו מסעירות ומטלטלות, במיוחד עבור הקהל הישראלי והיהודי, שברובו אינו מודע להן.
בתערוכה מוצגות יצירות מתקופת חייו המוקדמת כמו גם המאוחרת, ובאופן זה, הקהל יוכל להתרשם ולקבל השראה באופן בלתי אמצעי ממי שהוגדר על ידי אנדי וורהול, כאחת ההשפעות הבולטות ביותר שיצרו את זרם הפופ ארט. בתערוכה מוצגים בצד מטבעות שחרט, גם פסלי ענק שיצר, חלקם בגובה של 5 מטרים, שממש מולם מוצבים בשורה אותם פסלים ממוזערים.
מנעד היצירה של דאלי היה מאז ומעולם ללא תחרות, והוא מזמן לכל מי שפוגש את יצירותיו חוויה שאין שנייה לה. השווי הכולל של היצירות בתערוכה עומד על למעלה מ 60 מיליון דולר, והיצירה היקרה ביותר בה, ציור ושמו: "משרתם של התלמידים באמאוס" הוערכה בשווי של 2.4 מליון יורו. חלק מהיצירות הינו מהאוסף הפרטי של אוצר התערוכה, אנריקה סבאטר, וחלקן מאוספים פרטיים בעולם, מפריז ועד דרום אמריקה.
סלבדור דאלי היה ועודנו אמן רווי ניגודים וסתירות פנימיות, שבצד מוחצנותו המופגנת נחשב למי שלקח עימו סודות רבים אל קברו ב 1989. ההזדמנות לחזות ביצירותיו המקוריות בתערוכת הענק המוקדשת לו, מהווה פתח לקהל הישראלי להיכרות מחודשת עם מי שהשפעתו ניכרת כמעט בכל תחומי התרבות כיום, או כדבריו של דאלי עצמו, "להביט, זה לחשוב" - ואכן לא ניתן להתרשם מיצירתו מבלי להישאב למקום שכולו השראה, דמיון פרוע ויצירתיות.
מעבר למיצגים הרבים, במסגרת התערוכה מתקיימות פעילויות המיועדות לכל המשפחה ברוח האמן, וכוללות סדנאות יצירה והצגת תיאטרון, המיועדת לילדים ולהורים.
* אודות סלבדור דאלי:
נולד ב 1904 בעיר פיגראס השוכנת במחוז הספרדי של קטלוניה. כבר בגיל 10 הצטרף לבית ספר לאמנות וכישרונו יוצא הדופן החל לבלוט. לאחר מספר שנים יצר קשרי חברות עם לואיס בונואל ופדריקו גרסיה לורקה, שנחשבו לחבריו גם בהמשך חייו. בגיל 22 סולק מהאקדמיה לאמנות, לאחר שהכריז שאין אף מורה בבית הספר שכשיר לבחון אותו.
בגיל 24 התוודע למעגל הסוריאליסטים בפאריז והצטרף אליהם. שנה לאחר מכן, הוא מתאהב במי שעתידה להיות המוזה הגדולה של חייו, מושא הערצתו והשראתו - אשתו גאלה. בהמשך מתחיל דאלי לצבור פרסום והכרה בינלאומית, הוא נפגש עם פיקאסו, פרויד ועוד אישים משמעותיים שנדהמים מכישרונו ודמיונו.
כעשר שנים לאחר שהצטרף דאלי לתנועה הסוריאליסטית הוא מנתק איתה את הקשרים סופית, תוך שהוא מכריז "אני זה סוריאליזם!".
דאלי שולח ידו ביצירות ממנעד רחב של אמנויות - תסריטאות, עיצוב במה וסטים לקולנוע ועוד רבות. לאחר שנפגש עם האפיפיור בשנת 1949, סמלים דתיים וחפצים מיסטיים החלו לתפוס מקום ביצירותיו. בהמשך שילב גם חפצים מדעיים ביצירותיו, ונחשב למי שהמציא את תפיסת הפיקסלים בציור, ועורר השראה רבה גם בקרב אמני הפופ ארט ואנדי וורהול.
בשנת 1982 נפטרת אשתו של דאלי, גאלה, והוא מתנהג כאילו אבד הטעם לחייו. הוא עובר לגור בטירה שרכש עבורה מספר שנים קודם לכן, ומבודד עצמו מהעולם. בשנת 1983 דאלי מצייר את ציורו האחרון, the swallow's tail. שנה לאחר מכן הוא נכווה אנושות בדליקה שפרצה בטירתו, ועובר לגור במגדל במוזיאון שהקים בעיר הולדתו פיגראס. הוא נפטר מאי ספיקת לב בשנת 1989, כשהוא בן 85, ובצוואתו הוריש את כל עזבונו ועבודותיו לממשלה הספרדית.
התערוכה (שניתן לרכוש בה יצירות מקור של דאלי) תוצג עד ה- 6 באפריל במרכז הקונגרסים בחיפה.
(*צילומים: יח"צ, Photo © Enrique Sabater, עידית אורבך, אלכס פז)