מאת: איריס לקנר
בימים אלו ממש נפתחה תערוכת "הכי קרוב לאמא - 8 צלמות מצלמות אמהות", בבית האופרה -המשכן לאמנויות הבמה. התערוכה שתמשך כחודש ימים, הינה יוזמה של חברת מעבדות מטרנה, החברה המובילה בתחום מזון לתינוקות בישראל, שפעלה להקמת הפרויקט והוצאתו לאור במסגרת האסטרטגיה השיווקית שלה "הכי קרוב לאמא".
במסגרת התערוכה מוצגות 27 עבודות צילום שנוצרו במיוחד על-ידי שמונה צלמות אמניות מובילות בתחומן עבור תערוכת נושא זו. העבודות כולן מתמודדות עם הדימוי האימהי והנקה, או אם ננסח זאת כפי שצוין במסיבת העיתונאים : "טריטוריות הרגשות שבין האם לתינוק".
לדברי גלי ניר, מנהלת השיווק של מטרנה, יוזמת פרויקט צלמות מצלמות : "הרעיון לפרויקט נבע מתוך רצון לחזק את המסר של מטרנה "הכי קרוב אליך-אמא" באמצעות המגע, המבט, התחושה והקשר הראשונים בין התינוק לאמו. חברת מטרנה , כחברה המזינה את רוב ילדי ישראל, חשה מחויבות לעידוד ההנקה ורואה את חלב האם כדבר הטוב ביותר המנחה את החברה בפיתוח תחליפי החלב שלה. מתוך אמונה זו נעשתה פנייה למיטב האמניות בתחום הצילום וביקשנו מהן לתרגם בשפתן האמנותית את הדרך בה הן רואות את הקשר שבין אם ותינוקה, בעיקר בשעת ההנקה, מזווית העדשה. התוצאות שקיבלנו הן אובייקטיביות ושונות זו מזו, המתקשרות לתוצר אחד מקשר שאין שני לו".
לדברי קטי בר, אוצרת התערוכה : " הטיפול בדימוי ובנושא האמהות טופל לאורך ההיסטוריה של תולדות האמנות באין ספור דימויים ובשלל תרבויות. האימהות כמודל במאה-20 הוא הרעיון המרכזי שהנחה אותי בעשייה האוצרתית, הבחירה באמניות נוגעת לאופן הייחודי שכל אחת ואחת מהן מייצגת ברצף היצירתי שלה ומהווה מודל וציון דרך עכשווי במרחב האמנות המקומי. העבודות המוצגות מנסחות כל אחת בדרכה את האימהות, ההנקה והקשר ביניהן".
תמר קרוון, אחת מהצלמות הנוטלות חלק בפרוייקט הייחודי, אמרה לנו שהיה לה חשוב להעביר קודם כל את הקרבה והתחושה בהנקה בה האם והילד נמצאים בעולם שהוא רק שלהם, עולם קסום ומלא חום. היא בנתה את סדר הצילומים מקרוב לרחוק, כאשר נקודת המוצא היא החלום ובתמונה האחרונה כשמגלים את הבלגן בחדר זו מן חזרה למציאות היום-יומית של הכביסות והבלגאנים. כמו כן, רצתה לממש את הפנטזיה שהיא כאם לא מימשה : לשבת עם התינוק בתוך כל הכאוס ולהניק אותו כשהיא נראית כמו מיליון דולר. שמלה אדומה ועקבים".
יצירתה של מיכל חלבין מציגה 4 עבודות בהם האם והילד מצולמים בבריכה מתחת לפני המים. עבודותיה של מיכל ממקדות את הצופה אל המקום שבו מתרחשת היצירה ... הרחם והמים.
לדברי קארין בר, צלמת נוספת בפרויקט, הצילום אותו היא מציגה מהווה ראי לזיכרון אישי. עבודותיה של קארין בר מתמקדות בדיוקן ומתאפיינות במבט אל הקלאסי שברגע והחיפוש אחר הפרטים שהופכים את השלם לחסר. קארין מציגה מייצג "מקרר ירוק" עליו מודבקים תצלומיה של מיכל הניג המודל האימהי הנשי האולטימטיבי. לדברי קארין מדובר בתמונות משפחתיות שרבים מאתנו נוהגים לדביק על המקרר בבית, תמונות שהן אישיות וקצת אינטימיות.
משתתפות נוספות בפרוייקט הן:
פסי גירש המצלמת באמבטיית חלב, דנה לוי שמציגה 2 עבודות פנוראמיות סופר ריאליסטיות המתמקדות בבאנאליה של חיי היום יום, תוך שימוש במציאות הממשית ולא בחיקוי שלה עבודותיה נגועות בטכניקה מדויקת, ליטוש וגימור מושלם עד שנדמה כי מביטים במציאות הממשית , דניה ווינר, המציגה סדרה של 4 עבודות העוסקות בחיבור בין תקריבי הגוף של האם והילד לבין הדימוי הלקוח מעולם המזון, הילה שאלתיאל מצלמת במצלמה משפחתית פשוטה ומלווה את אבישג רבינר, חברתה, ברגעי האושר, טל שוחט, שמציגה 2 עבודות גדולות , צילומיה מתמקדים במעין "דרמות סיפוריות" המבטאת את מה שלא ניתן לראות בהתבוננות רגילה, כמו מאווים,תחושות וערכים שבתחום הרגש והרוח, הקשורים לאובייקט המצולם.
לידיעתכן :
תערוכת "הכי קרוב לאמא – 8 צלמות מצלמות אמהות" תוצג במשכן לאומניות הבמה עד ה- 31 באוקטובר ותהיה פתוחה לקהל הרחב, ללא תשלום, כל יום מהשעה 09:00 ועד 01:00, כולל חול המועד סוכות, ימי ו' 09:00-13:00 ערבי חג – סגור. חג – סגור.
* העבודות המוצגות בתערוכה מיועדות למכירה. כל ההכנסות יוקדשו לתמיכה בעמותת לה"ב – למען הפגים בישראל, הפועלת לרווחת הפגים והוריהם ולקידום החקיקה בנושא הקמת בנק החלב בישראל.
נוצר:
07/10/2005 12:41:00
עודכן:
09/10/2005 08:30:00
גרסה להדפסה |
שלח לחבר |