רשות הטבע והגנים מודיעה כי סתוונית התשבץ הוורודה, הפורחת רק בצפון רמת הגולן ורמת דלתון, החלה לפרוח בשמורת הטבע בשנית (תל חזקה) בצפון רמת הגולן .
הסתוונית פורחת רק בגבהים, ובמיטבה בגובה 850-700 מטר מעל פני הים. פריחתה בגולן תמשך 14-10 ימים. תחילה מופיעה הפריחה ורק לאחר הגשמים הראשונים יופיעו העלים. לעיתים אחרי שהפריחה כבר קמלה.
הסתוונית שייכת לצמחים גיאופיטים (בעלי פקעות) נמוכים, הפורחים בסתיו. בעולם קיימים מעל 70 מינים של הסתוונית ובארץ 11 מינים.
שמה של הסתוונית ניתן לה משום שהיא פורחת רק בעונת הסתיו, על שלל מיניה בכל המזרח התיכון.
שמה הלטיני של הסתוונית "קולכיכום"( Colchicum ) נקראת על שם אזור "קולכיס" בו התגלה המין הראשון של הסתוונית, הנמצא במורדות הים השחור, בצפון תורכיה.
בפקעת הסתוונית קיים חומר רעיל הקולכיצין, המשמש הגנה מפני מזיקים ושומר על הפקעת. הקולכיצין גם מעכב את חלוקת התא ומשמש רעל, אך הינו חומר מרפא המשמש בתרופות נגד סרטן, מחלות ראומטיות ומחלות עורקים. בשנות השמונים של המאה הקודמת, נעשה ניסיון במפעל ישראלי ליצור תרופה מהקולכיצין.
שימוש נוסף לחומר זה בניסויים גנטיים וביצירת זנים חדשים של צמחים לחקלאות ולגננות-נוי. למרות שרוב בעלי החיים מתרחקים מפקעת הסתוונית עקב החומר הרעיל, ישנם בעלי-חיים המסוגלים כנראה להתמודד עם הרעל, הם נהנים ממאגר המזון שהסתוונית מכילה, חופרים ואוכלים פקעות של סתוונית. חלק מבע"ח שמאוד אוהבים פקעות סתוונית הינם הדורבן, החולד וחזיר הבר.
פקעת הסתוונית מוארך בקוטר של כ-2 ס"מ. היא מצמיחה ציצת שורשים כלפי מטה ובכיוון מעלה- פרחים ועלים. שורשים מתכווצים מציב את הפקעת במקומה ה"נכון" בקרקע מבחינת משטר הטמפרטורה והלחות. הצמח הינו רב-שנתי, אך הפקעת היא חד-שנתית: מתמלאת חומרי-מזון במשך החורף והאביב, ובעונה הבאה היא מתרוקנת ומצמיחה נצר על-קרקעי חד-שנתי, המפתח פקעת חדשה באדמה.
הפרח דמוי משפך או גביע, אופייני למשפחת השושניים. פרחיה ממוקמים קרוב לפני הקרקע והם בוהקים בצבע וורוד על רקע האדמה היבשה והחשופה בעונה זו.
שמורת תל בשנית (תל חזקה) פתוחה ללא תשלום (שמורה פתוחה) עם שבילים מסומנים, מגיעים מהפינה הצפון מזרחית של הכינרת. מצומת יהודיה עולים לגולן בכביש 87, בכביש 87, ממשיכים ישר בצומת קצביה ובצומת המפלים. בצומת בשן פונים שמאלה לכביש 98. נוסעים בכביש 98, ולאחר כ- 2 ק"מ, אחרי הפניה לאלוני הבשן, פונים ימינה בכביש מפותל העולה לתל חזקה. עוקבים אחר סימון השבילים הירוק על עמודי הטלפון בצדו השמאלי של הכביש.
נוצר:
29/10/2006 11:13:00
עודכן:
29/10/2006 11:28:00
גרסה להדפסה |
שלח לחבר |