מעשה הדובדבן הוא מסע חיפוש קסום אחר מאוויי לב האדם השזור בסיפור סוחף, משעשע ומרגש שקורא תיגר על ערכי הבורגנות המערבית המודרנית ומאיר באור חדש את תפישת המציאות של כל אחד מאיתנו. ווינטרסון מביאה לקוראיה טקסט רהוט, קולח, אינטליגנטי וחתרני, שהוא פנינה אמיתית של מעוף ודמיון.
"מעשה הדובדבן" הוא מסע שמחכה לקוראים שהם מגלי ארצות, לאלה שמוכנים לנטוש, ולו רק לצורך הקריאה, את חוף המבטחים של המציאות כפי שאנו מכירים אותה.
ג'ורדן, אחת משתי הדמויות המרכזיות בספר, נמשה מתוך הרפש על גדות התמזה ע"י אשה ענקית, משולי שוליה של החברה הבריטית במאה ה-17. אשה בורה וקנאית דתית שאמונתה במלך ובאל הופכת אותה לרוצחת מסוכנת. האשה המתפרנסת מגידול כלבים ומכירתם נזהרת מקשירת קשרים עם בני אדם הנרתעים ממנה ובעיקר נזהרת מפני האהבה. כניסתו של ג'ורדן לחייה משנה אותם מן היסוד. אשת הכלבים המאמצת את ג'ורדן יודעת שכשם שבא אליה מן המים כך גם יפליג הרחק ממנה. ואכן כאשר ג'ורדן גדל הוא נעשה לימאי מגלה ארצות ותגליות. הוא מפליג למסעותיו בחיפוש ורדיפה אחר גילויים, יצירה, תשוקה ואהבה והיא נשארת להלחם לצד המלך.
בסופו של הספר מתברר, שגם אשת הכלבים וגם ג'ורדן הם למעשה האלטר-אגו של נער בריטי בן זמננו ואקו-פמניסטית שדמותה הפנטסטית כאשת הכלבים היא עבורה מקור להעצמה בעולם הלועג למאמציה ורואה בה אשה סהרורית.
אצל ג'נט ווינטרסון אין מציאות אובייקטיבית. כפי ש"כל מסע מכיל בחובו מסע אחר" כך גם המציאות מקפלת בתוכה מציאויות שונות, כולן אמיתיות באותה מידה ופנטסטיות באותה המידה. ווינטרסון משלבת בין הגרוטסקי לרגיש, בין היום-יומי לנשגב והמופלא. נקודת מבטה אירונית ואוהבת בעת ובעונה אחת, ודרכה היא מספרת סיפורים שמשלבים הרפתקאות, דמיון ואהבה. בסיפוריה היא עוסקת ביומיומי ובמוכר, ומצליחה למצוא בהם את החומרים המרתקים ביותר ליצירות מורכבות של מחשבה ושל מעוף. דמויותיה של ווינטרסון הן גרוטסקיות ומגוחכות, מרושעות וקיצוניות, אך בה בעת אנושיות באופן מעורר חלחלה ומוכרות לנו כאילו הן חיות מעברו האחר של הרחוב.
ג'נט ווינטרסון נולדה ב-1959 במנצ'סטר, אנגליה וגדלה כבתם המאומצת של
הורים נוצרים אדוקים בני מעמד הפועלים. הוריה שהחזיקו בביתם רק שישה ספרים ביניהם התנ"ך לא עודדו אותה לקרוא והועידו אותה למיסיונריות. בין ששת הספרים היה גם ספרו הידוע של תומס מלורי "מותו של ארתור" אותו קראה לאור פנס בשירותים שמחוץ לבית והוא זה שלדבריה משך אותה לקריאה ומאוחר יותר גם לכתיבה. אמה הטילה וטו על הספרים ששאלה בספריה וכשגילתה שהיא אוגרת ספרים תחת מיטתה, השליכה אותם לחצר ושרפה אותם. בטור שפרסמה ב"ניו-יורקר" האמריקאי היא מודה לאימה על שריפת הספרים כיוון שכך החלה לכתוב.
היא נאלצה לעזוב את הבית בגיל 16 מכיוון שהתאהבה בנערה אחרת. למדה באוקספורד ומימנה את לימודיה תוך שהיא עובדת ב"עבודות מוזרות", כהגדרתה, וביניהן כעובדת משק בית במוסד לחולי נפש. כשהייתה בת 23 כתבה את ספר הביכורים שלה, "תפוזים הם לא הפרי היחיד", שזכה לביקורות משבחות (הספר יצא בעברית, בהוצאת "בבל"). היא זכתה בפרס על העיבוד שלו למיני-סדרה עבור
ה-BBC. בעקבות פרס זה, זכתה גם בפרסים נוספים. ב-1994 כתבה סרט ל-BBC2 וב-2002 המחיזה את ספרה "ספר הכוח" עבור התיאטרון המלכותי הלאומי בלונדון ועבור תיאטרון "Chaillot” בפריז.
היא כותבת באופן קבוע למספר עיתונים אנגליים בעיקר לטיימס ולגרדיאן.
ווינטרסון מתעניינת בלהט בנושאי שימור הסביבה והתרבות הגלובלית. על הראשון היא מגנה בלהט, ואת האחרון היא מגנה בלהט לא פחות. בבעלותה שני בתים בריטניה, האחד באוקספורדשייר והאחר בספיטלפילדז, לונדון.
בין הספרים שהוציאה:
1985- "תפוזים הם לא הפרי היחיד" (רומן, יצא בעברית בהוצאת בבל)
1987- ""The Passion(רומן)
1992- "כתוב על הגוף" (רומן, יצא בעברית בהוצאת בבל)
1994- ""Art&Lies (רומן)
1995-Art Objects"" (מאמרים)
1997-""Gut Symmetries (רומן)
1998-The World and Other Places" (סיפורים קצרים)
2000- "ספר הכוח" (רומן, יצא בעברית בהוצאת בבל).
2004-"Lighthouse keeping" (רומן)
לאתר הספר