כפטריות אחרי הגשם צומחות בשנים האחרונות סדנאות למודעות עצמית. שלא כמו אלה העוסקות במגע ורוח הרי ש- "האניגראם" (אותה שיטה המשלבת תורות עתיקות ופסיכולוגיה מודרנית שאת גרסתה המודרנית הניח בשנות השישים אוסקאר איצ'אזו ונלמדת היום בעולם כולו) עוסקת בתחומים אחרים לגמרי. איזה מו טיפוס אתה ? שואלת השיטה, ומחלקת את כולנו לתשעה סוגי טיפוסים:
הראשון: השואף לשלמות – זהו הפרפקציוניסט, השואף לעשייה מושלמת, יורד לפרטים שיכולים להאט את קצב עבודתו ועסוק מאוד בהימנעות מטעויות. מוסריות ומוסר העבודה שלו גבוה במיוחד וצריך להזכיר לעצמו להירגע ולקחת חופשה. הוא (וסביבתו) עלולים לסבול מנוקשות מחשבתית ומביקורת יתר המופנית כלפי עצמו והאחרים.
השני: המעניק – זהו אדם שיחסיו עם הסביבה חשובים לו עד מאוד וכישוריו החברתיים גבוהים במיוחד. הוא יודע לתת אך לעיתים תתבצע הנתינה מתוך הצורך לקבל אהבה, להיות רצוי או להרגיש נזקק. המעניק יהיה מסוגל לתקשר עם סוגים רבים של בני אדם אך הוא גם עשוי להפעיל מניפולציה , הוא פגיע מאוד לביקורת והתנהגותו המפרגנת גובלת לעיתים בחנופה.
השלישי: הביצועיסט - מדובר באדם יעיל מאוד, זריז וממוקד משימה. זהותו העצמית סובבת סביב ההצלחה. לעיתים רבות יסבול מקושי בהתחברות לרגשות וחשש מאינטימיות.
הוא חסר סבלנות וקצב איטי יכול להטריף עליו את דעתו. בין הביצועיסט והפרפקציוניסט שוררת לעיתים מלחמת עולם.
הרביעי : הרומנטיקן – זהו אינדיבידואליסט, רומנטיקן ובעל צורך גדול בביטוי אישי. בעל יכולת העמקה, הבנה רגשית וכנות רגשית יוצאת דופן. הוא יגלה אמפטיה גדולה לכאב של אחרים אבל יכול לסבול גם מנטייה למלנכוליה, חוסר יציבות רגשית, פגיעות יתר וקושי גדול לחיות חיי שיגרה קבועים.
החמישי: הצופה - מדובר באדם בעל
כושר אנליטי גבוה, יכולת חשיבה והבנת מערכות מורכבות. מול היכולת המנטלית הגבוהה יעמוד קושי גדול בהבעת רגשות. פעמים רבות נתפסים האנליטים כאנשים קרים או יהירים. הדבר נובע מתחושתם הבסיסית כי עליהם להגן על עצמם ועל משאביהם אל מול העולם התובעני. הרבה "ספייס" דורשים האנליטים והרבה זמן לבד.
השישי: הנאמן – באדם כזה יש הרבה מן האנליטי. הוא אשף בניתוח סיכונים ובהבנת תהליכים עתידיים. ה"ששים" לא נותנים אמון בקלות וזקוקים לוודאות רבה בחייהם (חוסר וודאות מערער). נאמנות מעסיקה אותם וחשובה להם. עשויים ליחס לסמכות כוח רב משיש לה, לקבל או למרוד בה. יכולים להיות זהירים מידי ולהתקשות בקבלת החלטות
השביעי: הנהנתן – מדובר ביזם, איש חזון, בעל הרעיונות הרואה לנגד עיניו דברים שאחרים לא רואים בשום אופן. בדרך כלל תהייה היכולת הביצועית שלו נמוכה יותר הוא יזדקק לביצועיסטים שיוצאו את הרעיון לפועל. משתעמם בקלות ושונא "עבודה שחורה" שבלעדיה קשה, לפעמים, להגיע לפירות. עיסוקיו הרבים הם לעיתים בריחה מהסתכלות פנימה.
השמיני: המנהיג הטבעי – המנהיג הטבעי הוא דומיננטי ובעל עוצמה. בעל צורך לשלוט בסביבתו ועושה זאת בביטחון ובאסרטיביות. קשה לו להתחבר לחולשותיו ולחולשות של אחרים ועם זאת בעל נטייה לגונן. הוא זקוק לקונפליקטים, מעורר אותם ומביע כעס בצורה חופשית וללא רגשי אשמה.
התשיעי: המפשר/מתווך – זהו אדם השואף להרמוניה עם הסביבה . הוא בעל יכולת לחבר בין אנשים, לפשר ולהרגיע. הצורך לשמור על שלמות מרקם היחסים גובלת לעיתים בוותרנות ובבעיה אמיתית עם היכולת לעמוד על שלך. בדרך כלל מדובר באנשים שלא יודעים להביע כעס ואוצרים אותו עמוק בבטן או בלב.
מה לומדים?
במהלך סדנת אניגראם הנערכת לזוגות, לקהל הרחב ולארגונים, מזהה המשתתף בודאות את הקבוצה אליה הוא משתייך וגם לומד לאיזו משתייכים האנשים שסביבו. הכרת החולשות והחוזקות של כל קבוצה מאפשרת הגברת המודעות לאותם "כפתורים" המפעילים כל אחד מאיתנו, ומלמדת כיצד כדאי להתנהג עם כל אחד מן הטיפוסים האחרים.
זוגות שמגיעים לסדנה לאחר שנות חוסר הבנה ומאבקים מסוגלים לתת פתאום שם למאפייני האישיות המטרידים אותם, ובעיקר מבינים היכן כדאי לנסות לשנות, ועל מה כדאי לוותר.
ובנימה אישית..
במהלך השיחה עם נירה אדלר, המורה המוסמכת היחידה לאניגראם בארץ מטעם הלן פאלמר ןדיויד דניאלס הסתבר לי כי אני ככל הנראה שייכת לקבוצה השלישית. בן זוגי היקר הוא דווקא מהתשיעיות, חמי רודנר וריטה הם כנראה מקבוצה ארבע וכך גם נירה עצמה.
ואתה, קורא יקר, איזה מן טיפוס אתה?
לאתר האניגראם, לחצו כאן נירה אדלר, סדנאות אניגראם טלפון נייד: 054-969481