Life is far too important to be taken seriously (אוסקר ווילד)
הצחוק הוא תופעה כה נפוצה שאפשר היה לחשוב שהמדענים ידעו עליו הכול, אבל רק לפני זמן קצר הם שמו את הצחוק מתחת למיקרוסקופ והחלו לפענח את התופעה.
"כולנו צאצאים של הקוף אבל על כמה אנשים זה נראה יותר" (ג'ורג' ברנרד שאו)
לא רק בני האדם צוחקים. גם הקופים, יונקי העל, צוחקים (אם כי בצורה שונה מבני אדם). אז אם הצחוק הוא קדמוני כמו התנדנדות על העצים, תינוקות בוודאי נועדו לצחקק. ילדים צוחקים הרבה לפני שהם מתחילים לדבר, כך שאימהות ותינוקות יכולים לתקשר אלה עם אלה עוד לפני התפתחות יכולת הדיבור. עד שהפעוט מגיע לגן הוא או היא צוחקים 300 פעם ביום. אדם בוגר, לעומת זאת, צוחק רק 17 פעמים ביום, ועדיין לא יודעים מדוע. כלומר, המדענים יודעים מה קורה לגוף שלנו כשאנו צוחקים אבל לא מה גורם לנו לצחוק.
אז מה אנחנו יודעים? נתחיל במה שאנו רואים. בזמן הצחוק השרירים בפנים מתכווצים וגורמים לשפה העליונה לסגת, מערכת הנשימה מוטרדת, ובמקרים קיצוניים של צחוק פרוע, צינור הדמעות מופעל, והפנים נעשים אדומים ולחים.
"פעם חשבתי שהמוח הוא הדבר המופלא ביותר בעולם עד שהבנתי מאיפה המחשבה הזאת מגיעה" (סטיבן רייט)
אז מה קורה במוח שלנו כשאנחנו צוחקים? בעזרת בדיקות MRI ניתן לראות אילו שינויים חלים במוח בזמן הצחוק. תגובות נראו בכל קליפת המוח ולא רק בנקודה ספציפית. זאת מכיוון שהצחוק הוא פעולה ברמה גבוהה והוא קושר תהליכים שונים רבים – שפה, לוגיקה וקבלת החלטות. במילים אחרות, הצחוק מאמן היטב את המוח.
ועוד תופעה נפלאה הקשורה לצחוק – הוא מפחית לחץ דם ופעימות לב. הוא גם מפחית את שחרור "הורמוני הלחץ", הניצוצות שגורמים להתקפי זעם. צחוק עשוי להגביר את ייצור התאים החיסוניים ולשחרר הורמונים של הרגשה טובה, שקשורים למין, לשוקולד ולנוגדי דיכאון. לכן הצחוק יכול לעזור במלחמה נגד התקפי לב. אנשים שצוחקים במצבי לחץ ואנשים עם גישה בריאה לחיים, שלוקחים את עצמם פחות ברצינות, ילקו פחות בהתקפי לב. הצחוק לא רק מרגיע – הוא גם אימון גופני. 100-200 צחוקים ביום שווים לעשר דקות של ריצה בלי להזיע. צחוק לבבי מעניק עיסוי מרגיע לבטן, לראות ואף לכבד.
מה שעוד ניתן למדוד בכלים אובייקטיביים לגמרי הוא הקולות שאנשים מפיקים בזמן הצחוק. ואולי הקולות הללו הם בעצם קריאת חיזור?
"נשים אמריקניות מחפשות בבעל שלמות שנשים אנגליות מצפות לה רק אצל המשרת" (סומרסט מוהם)
והשלמות הזו כוללת הומור.
נשים צוחקות הרבה יותר מגברים (זה לא מפני שאנחנו צוחקות עליכם, אנחנו פשוט מבינות את הבדיחות). במודעות היכרות
נשים יציינו חוש הומור כמשהו שהן רוצות אצל בן הזוג ובצדק, שכן חוש הומור הוא מרכיב חיוני להצלחת הנישואים.
ומה עם הגברים?
"מחקר חדש מגלה שלנשים יש כישורים מילוליים מפותחים יותר מאשר לגברים. יש לי רק דבר אחד להגיד על זה: דה!" (קונן אובריאן)
גברים ישמיעו קולות צחוק שונים כשהם לבדם וכשהם בחברת נשים. ההשערה היא שכיוון שגברים הם תחרותיים הצחוק יכול להיות קיצור דרך לחיזוק היחסים בין הגברים. כאשר נוצר עירוב בין המינים הגבר רוצה שהאישה תימשך אליו והאישה בדרך כלל קצת חשדנית בקרבת גבר זר. לכן ניתן לצפות שהגבר יימנע מהתנהגות או מהשמעת קולות שיגבירו את חשדנותה ויגרמו לה לעזוב.
למי עוד כדאי להיות מצחיק? למורים. מורים שמשתמשים בהומור מצליחים לשמור על כיתה קשובה. התלמידים מקדישים תשומת לב רבה יותר לתוכניות חינוכיות משעשעות, והצחוק עוזר להם לשפר תוצאות במבחנים, להפחית חרדה ולשמור פרטים בזיכרון.
יש אמרה הטוענת שכל דבר טוב בחיים הוא או לא חוקי, או לא מוסרי, או משמין. אז טוב שיש לנו את הצחוק שהוא מאהב, מתקשר, רופא, מאמן
כושר אישי, טוב לסביבה ובחינם!
* הנתונים נלקחו מהתוכנית "צחוק בריא", תשודר ביום ב' בשעות 19:05 ו-02:20 וביום ג' בשעות 8:00 ו-11:30.