בתכנית האמנותית של פסטיבל חיפה הכוללת מעל ל – 200 סרטים מרחבי העולם, ייחשפו הסרטים הבולטים וזוכי הפרסים מפסטיבלי הקולנוע הגדולים: סאנדנס, ברלין קאן, לוקרנו וונציה – 2015.
במסגרת הקלאסית - רסטורציות דיגיטליות חדשות של קלאסיקות קולנועיות מרגשות היישר מקאן וונציה.
חוה"מ סוכות: 26.9.15 - 5.10.15
הסרט, "התכנית"The Program יוקרן בבכורה חגיגית בטקס פתיחת פסטיבל הסרטים הבינלאומי ה-31 חיפה.
סיפור עלייתו ונפילתו של רוכב האופניים, לאנס ארמסטרונג, עומד במרכז הסרט.
ארמסטרונג הפך לאגדה עוד בחייו בזכות הישגיו חסרי התקדים בטור דה פראנס והתגייסותו למאבק במחלת הסרטן (ממנה החלים בעצמו). הוא נחשב לאחד מגדולי הספורטאים בכל הזמנים והיווה מקור השראה למיליוני אנשים.
במשך שנים נאלץ להדוף עדויות חוזרות ונשנות על שימוש בסמים אסורים, עד שלבסוף, הצטברות עדויות של רוכבים אחרים ותחקירים עיתונאים, הביאו למפלתו המבישה.
את הסרט ביים הבמאי הבריטי הוותיק והמוערך סטיבן פרירס ("מכבסה יפהפייה שלי"," יחסים מסוכנים", "המלכה", "פילומינה" ורבים אחרים). לתפקיד הראשי לוהק השחקן האמריקאי העולה בן פוסטר.
בפסטיבל חיפה, ייחשפו לראשונה בישראל, הסרטים הבולטים מפסטיבלי הקולנוע הבינלאומיים החשובים, ביניהם:
מפסטיבל סאנדנס 2015:
"אני וארל וזאת שעומדת למות" (Me And Earl And The Dying Girl), סרטו של אלפונסו גומז, זוכה פרס חבר השופטים והקהל.
מפסטיבל ברלין 2015 :
זוכי פרס הבימוי 2015 :"גוף" Body של הבימאית הפולניה מלגוז'טה שומובסקה, בראבו! Aferim! של הבמאי הרומני ראדו ג'וד. סרטו של הבמאי הבריטי, פיטר גרינאווי "איזנשטיין בגואנאחואטו" (Eisenstein in Guanajuato) והסרט "בתולה מושבעת" Sworn Virgin של הבימאית לאורה ביספורי, בכיכובה של אלבה רורואכר.
זוכי הפרסים והסרטים החשובים מפסטיבל קאן 2015 :
ממסגרת מבט מסוים: "איילים" (Rams) של הבמאי האיסלנדי גרימור האקונרסון.
"שמש גבוהה" The High Sun) ) של הבמאי הקרואטי, דליבור מטאניץ.
ממסגרת שבוע המבקרים: "חיבוק הנחש" (Mbrace Of The Serpent), של הבמאי הקולומביאני קירו גוארה.
ממסגרת שבועיים של הבמאים: פאולינה (Paulina) של הבמאי הארגנטינאי סנטיאגו מיטרה.
עוד מפסטיבל קאן - סרט הפתיחה של הפסטיבל, "בראש מורם" (Standing Tall), של הבימאית/ שחקנית עמנואל ברקו בכיכובה של קטרין דנב, סרטה החדש של הבימאית היפנית נעמי קוואסה, "אן" (Sweet Red Bean Paste), סרטו החדש של הבמאי הבלגי ז'אקו ואן דורמל, "הברית הלגמרי חדשה" (The Brand New Testament) וסרטו החדש של הבמאי הליטאי שרונס ברטאס, "שלום לנו בחלומותינו" (Peace To us in Our Dreams).
מפסטיבל מוסקבה 2015:
הסרט "גטו" Enclave, של הבמאי הסרבי גוראן רדובנוביץ, זוכה פרס חביב הקהל.
מפסטיבל קרלובי וארי 2015:
זוכה פרס הבימוי, הסרט "אבא" (Babai),של הבמאי מקוסובו ויסאר מורינה וזוכה פרס השחקנית "ביקור בית"Home Care של הבמאי הסלובקי סלאבק הוראק ."ההר הקסום" The Magic Mountain, של הבמאית הרומנייה אנקה דאמיין שזכה בציון לשבח וסרט הפתיחה של הפסטיבל "מחוץ לזמן" (Time Out Of Mind) של הבמאי הישראלי אמריקאי אורן מוברמן בכיכובו של ריצ'רד גיר, שזכה בפרס פיברסקי בסאנדנס.
מפסטיבל לוקרנו 2015 :
סרטיהן של היוצרות אתינה רייצ'ל טסאנגארי היווניה - "שבאלייה" (Chevalier) וקתרין קורסיני הצרפתייה - "ימי הקיץ" (Summertime). סרטו של חוזה לואיס גרין הספרדי, "האקדמיה של המוזות" (The Academy of Muses) וסרטו האחרון של אוטר יוסליאני הוותיק, שיר חורף (Winter Song).
מפסטיבל ונציה 2014 / 2015 :
זוכה פרס הבימוי 2014: סרטו החדש של הבמאי הרוסי אנדריי קונצ'לובסקי, "לילותיו הלבנים של הדוור" (The Postman's White Nights).
מהתחרות הרשמית 2015: סרטו של הבמאי הרוסי אלכסנדר סוקורוב, "פרנקופוניה" (Francofonia), העוסק במוזיאון הלובר בפריז, בזמן מלה"ע השנייה וההקשרים בין אמנות ועיתות מלחמה. "הנהר שאינו נגמר", (Endless River), סרטו של הבמאי הדרום אפריקאי אוליבר הרמנוס. ממסגרות נוספות בפסטיבל: "אמא אומץ" (Courage (Madame, של הבמאי האלג'יראי מרזק אלואש, "חוקי הפשע" Black Mass, סרטו של הבמאי האמריקאי סקוט קופר, בכיכובם של ג'וני דפ ובנדיקט קמברבאץ' והסרט "מולדת" של הבמאית הטורקית סנאם טוזן.
עוד סרטים חדשים של במאים וותיקים שייחשפו בפסטיבל:
חוליו מדם עם "אמא" Mama בכיכובה של פנלופה קרוז, סרטה של ננסי מאיירס "המתמחה" (The Intern), בכיכובו של רוברט דה נירו. בילה אוגוסט "לב שקט" (Silent Heart), קרלוס סאורה, "ארגנטינה" Argentina, טומי לי ג'ונס, "המסע" The Homesman, ג'ולי טיימור, "חלום ליל קיץ" (A Midsummer Night's Dream).
ומה בין יתר ההפתעות שצופן לו הפסטיבל עבורנו?
* תכנית אנימציה עשירה לכל המשפחה:
בין השאר יוקרנו הזוכה הטרי בפרס הסרט הטוב בפסטיבל אנסי, "אפריל והעולם המופלא" (April and the Extraordinary World), של היוצרים כריסטיאן דמארה ופרנק אקינסי, "אל הצפון הרחוק" (Long Way North) של רמי שאייה – זוכה פרס הקהל באנסי, ו"אדאמה" (Adama) סרטו היפה של סימון רובי המתרחש באפריקה.
תכנית האנימציה למבוגרים תכלול את "סיפורים שלא יאמנו" (Extraordinary Tales ) של ראול גרסיה על פי סיפורים של אדגר אלן פו והסרט ההר הקסום The Magic ) Mountain), סרטה הייחודי של היוצרת אנקה דמיאן.
* "חיפה קלאסיקס"
כמדי שנה, תוקרן בפסטיבל תכנית קלאסית עשירה של סרטים משוחזרים דיגיטאלית לצד סרטים תיעודיים על במאים קלאסיים היישר מפסטיבלי קאן וונציה 2015.
במלאת 100 שנה להולדת דמותו של "הנווד", יוקרן הסרט, "צ'אפלין האגדה של המאה" (Chaplin: The Legend of the Century ),של הבמאי פרדריק מרטין. בפסטיבל יועלה מופע חי ומיוחד של סרג' ברומברג, מומחה עולמי לצ'אפלין, שילווה בנגינה חיה בפסנתר 3 סרטים קצרים ומשוחזרים של צ'אפלין.
במלאות מאה שנה להולדתו של אורסון וולס, יוקרן הסרט התיעודי "אורסון וולס: צללים ואור" Orson Welles: Shadows & Light בו מנסה הבימאית אליזבת קאפניסט לפענח את חידת חייו ויצירתו של הגאון הקולנועי. כמו כן, יוקרן עותק דיגיטלי משוחזר של יצירתו של וולס "הליידי משנגחאי"(The Lady from Changhai) .
בנוסף,יוקרנו עותקים דיגיטליים חדשים של הסרטים " זכרונות" Amarcord של פדריקו פליני, "סרג' היפה" (Le Beau Serge) של קלוד שברול, "עניין של חיים ומוות" (A Matter of Life and Death) ו"סיפורי הופמן" (The Tales of Hoffmann) של מייקל פאואל ואמריק פרסבורגר. "רוקו ואחיו "(Rocco and His Brothers) של לוקינו ויסקונטי.
"מריוס" (Marius) של אלכסנדר קורדה, הראשון בין שלושת סרטי הטרילוגיה ממרסיי, יוקרן לרגל 120 שנה להולדתו של הסופר, המחזאי והבמאי מרסל פאניול. "ברוכים הבאים או אין כניסה לזרים" (Welcome or No Trespassing), סרטו הראשון של הבמאי הרוסי החשוב אלם קלימוב, קומדיה מושחזת של היוצר שהיה מסובך כל חייו עם הצנזורה הסובייטית ולבסוף, הסרט "קולו של סוקורוב" (The Voice of Sokurov) של היוצרת לינה קילפלאינן ממקם, בעזרתו של אלכסנדר סוקורוב, את יצירתו בתוך ההקשר התרבותי-פוליטי של רוסיה ומביא קטעים נדירים מסרטיו המוקדמים.
* סינמארט
בתכנית סרטי האמנות של האוצר דיוויד דארסי יוקרנו, בין היתר "מאויס" (Mavis!), הסרט התיעודי המרתק על הזמרת האגדית השחורה מאויס סטאפל, שלהקתה המשפחתית הסטאפל סינגרס הצליחה להתניע לפני 60 שנה את התנועה לזכויות האזרח. "פאליו-מרוץ הסוסים"Palio, סרטה של הבריטית קוזימה ספנסר, על מרוץ הסוסים פאליו המתרחש פעמים בשנה בעיר סיינה שבאיטליה והפך לאחד האירועים המטורפים בעיר.
"חלום ליל קיץ" (A Midsummer Night's Dream), האדפטציה הגרנדיוזית של הבימאית האמריקאית ג'ולי טימור לקומדיה של שיקספיר. וכמובן סיפורו של מוזיאון הלובר במלחמת העולם השנייה,"פרנקופוניה"(Francofonia), סרטו החדש של אלכסנדר סוקורוב.
* טירוף בחצות
בתכנית השנה יוקרנו הסרטים:
- "מנדרינות" (Tangerine), סרט הביכורים של הבמאי האמריקאי שון בייקר, אחד הסרטים המדוברים בתקופה האחרונה, שצולם כולו במצלמת סמארטפון, קומדיה חדה סוחפת ומצחיקה על סצנת הזונות הטרנסג'נדריות באחת משכונות לוס אנג'לס.
- "בברידג'נט" (Bridgend),של יפה רונד, זוכה פרסי השחקנית, הצילום והעריכה בפסטיבל טרייבקה 2015 המבוסס על סיפור אמיתי.
- "השורד" (The Survivalist), של סטיבן פינגלטון ,זוכה פרס סרט ביכורים בטרייבקה 2015
והסרט הקוריאני שובר הקופות "נערת התא לשמירת חפצים" Coin Locker Girl)), של האן ג'ון-הי.
כ- 80 אורחים, נציגי תעשיית הקולנוע הבינלאומית - במאים, שחקנים, מפיקים, מפיצים, עיתונאים, נציגי קרנות קולנוע ורשתות טלוויזיה, יגיעו לפסטיבל חיפה השנה, ביניהם כמה מהשמות המכובדים והבולטים, כגון:
# הבמאי - קלוד לנצמן , מגדולי יוצרי התעודה בעולם יהיה אורח הכבוד של פסטיבל הסרטים ה-31 ,חיפה. בטקס פתיחת הפסטיבל, יוענק לקלוד לנצמן, החוגג השנה 90, פרס מפעל חיים . במסגרת המחווה לקלוד לנצמן בפסטיבל ולציון 70 שנה לשחרור ממחנות ההשמדה, תוקרן יצירתו המונומנטאלית "שואה" בעותק דיגיטאלי חדש, במלאת שלושים שנה להפקתה ולצידה יוקרנו סרטיו הבלתי נשכחים – "סוביבור", "דו"ח קרסקי" ו"אחרון הלא צדיקים". לנצמן יקיים בפסטיבל כיתת אומן פתוחה לקהל הרחב ומפגש עם סטודנטים לקולנוע דוקומנטרי במסגרת פיצ'ינג של דוקוווילג' .
# הבמאי האיראני הידוע, מוחסן מחמלבאף, מאסטר הגל החדש של הקולנוע האיראני, יכהן כיו"ר חבר השופטים בתחרות הקולנוע העלילתי הישראלי של הפסטיבל השנה. מחמלבאף, במאי, סופר ופעיל זכויות אדם, שנולד בטהראן בשנת 1957, שילם מחיר אישי כבד עבור המאבק לחרות עד שעזב את המדינה בשנת 2005. הוא ביים 30 סרטי עלילה, תעודה וסרטים קצרים זוכי פרסים יוקרתיים ופרסם יותר מ-20 ספרים. במסגרת מחווה למוחסן מחמלבאף בפסטיבל חיפה השנה, יוקרן סרטו האחרון "הנשיא" וכמה מסרטיו הבולטים, בהם "רגע של תמימות", "רוכב האופניים" (עותק של הסרט, התגלה רק לאחרונה במערב), "הגנן", שצולם כולו בגנים הבהאיים בחיפה, "בית ספר של אבא" (Daddy's School), סרט תיעודי של ה-BBC על משפחת מחמלבאף - כולם יוצרי קולנוע וסרטו הקצר החדש "הדייר" (The Tenant). מוחסן מחמלבאף יקיים בפסטיבל חיפה, כיתת אומן פתוחה לקהל הרחב.
# סרג'יו קסטליטו שחקן, תסריטאי ובמאי איטלקי, ("המטבח של מרתה", "אל תזוזי") שעבד בין היתר, עם במאים חשובים כמו אטורה סקולה, לוק בסון, ז׳ק ריווט, מרקו בלוקיו, ג׳אני עמליו והשתתף בסיפורי נרניה של דיסני, יגיע לפסטיבל חיפה, עם אשתו הסופרת הידועה, מרגרט מצאנטיני, להציג את סרטם החדש - "אף אחד לא יכול להציל את עצמו לבד" (You Can't Save Yourself Alone), המבוסס על רומן רב מכר מצליח שכתבה מצאנטיני.
# אורח נוסף שיגיע השנה לפסטיבל חיפה, הוא פיטר גרינאווי, מבכירי במאי אירופה, ("גולציוס ואנסמבל השקנאי","משמר הלילה", "המזוודות של טולס לופר", ½"8 נשים", "כתוב בעור", "הטבח, "הגנב, אשתו והמאהב", "טובעים במספרים", "כרס של ארכיטקט", "זד ושני אפסים", "חוזה השרטט"). גרינאוויי יציג בפסטיבל חיפה, את סרטו החדש "אייזנשטיין בגואנאחואטו" ( (Eisenstein in Guanajuato - מחווה אופראית לבמאי הרוסי הגדול סרגיי אייזנשטיין.
# השחקן והבמאי האוסטרלי - וויין בלייר ("האבנים הכחולות"), יגיע לפסטיבל חיפה היישר מפסטיבל טורונטו, עם סרטו החדש ״ספטמבר בשירז״ ((Septembers of Shiraz, בכיכובם של סלמה הייק, אדריאן ברודי ואלון אבוטבול.
# הבמאי והמפיק האיטלקי - לוקה גוודאנינו, במאי הסרט A BIGGER SPLASH המתחרה בימים אלו בפסטיבל ונציה, מוכר לקהל בישראל, מסרטו המצליח "אני אהבה" בכיכובה של טילדה סווינטון . גואדאנינו, יגיע לפסטיבל כמפיק הסרט החדש "אנטוניה" (Antonia) בבימויו של פרדיננדו צ'יטו פילומרינו .
# שרונאס ברטאס, מהבמאים הליטאים העכשוויים הבולטים, ("הכיוון מזרח", "הבית", "חופש"), יגיע לפסטיבל חיפה השנה, עם סרטו החדש "שלום לנו בחלומותינו" (Peace to Us in Our Dreams), היישר מן הבכורה העולמית בפסטיבל קאן.
אורחים בולטים נוספים בפסטיבל חיפה השנה הם:
סרז' ברומברג - מייסד 'סרטי לובסטר', חברה לשחזור והפצת סרטים, היסטוריון קולנוע, משמר סרטים ובמאי סרטי תעודה, שיקיים מופע מיוחד על צ'פלין. ברומברג ישתתף בצוות השיפוט של תחרות כרמל, לקולנוע בינ"ל, בפסטיבל.
לורנס קארדיש, אוצר הקולנוע האמריקאי שאצר מעל אלף תערוכות בנושאי סרטים במוזיאון ה-MOMA בניו יורק, ישתתף בצוות השיפוט של הקולנוע העלילתי הישראלי בפסטיבל ויקיים כיתת אומן לסטודנטים יוצרי קולנוע עלילתי קצר, בכנס החדש- "קצר וקולנוע" שייערך, לראשונה בישראל ביוזמת קרן גשר לקולנוע רב תרבותי ופסטיבל הסרטים חיפה. השופט הזר השלישי בתחרות העלילתית הישראלית הוא קרל אוך, המנהל האמנותי של פסטיבל קרלובי וארי.
השופטים הישראלים בתחרות הם: הצלמת, איבון מיקלוש והבמאית, ג'ולי שלז.
מקטגוריות הסרטים והספיישלים של הפסטיבל –
קולנוע ישראלי : עלילתי, קצר ודוקומנטרי
גאלה
פנורמה
מזרחה מהמערב
בין יהדות לישראליות
קולנוע רומני חדש
ויש גם חידושים...
פרסים ותחרויות חדשות בפסטיבל הסרטים חיפה 2015 -
* תחרות "כרמל" לקולנוע בינ"ל - תחרות בין לאומית חדשה, תושק השנה בפסטיבל. בתחרות יתמודדו 14 סרטים חדשים מכל רחבי העולם. ליוצרי הסרט הזוכה יוענק פרס ראש העיר חיפה, בסך 40,000 שקל.
יו"ר צוות השיפוט – הבמאי ערן ריקליס. חברי הצוות: הקולנוען סרג' ברומברג, הצלם אמנון זלאייט, השחקנית גילה אלמגור, מנהל סינמטק תל אביב הפורש אלון גרבוז.
* "פרס חביב הקהל" – יושק ויוענק השנה לסרט הנבחר במסגרת "מזרחה מהמערב".
* פרויקטים חדשים לקידום ופיתוח הקולנוע הישראלי – לראשונה בישראל ביוזמת ובשיתוף קרן גשר לקולנוע רב תרבותי ופסטיבל הסרטים חיפה:
MIX .1 - מיזם חדש ליצירה משותפת של יוצרים ערבים ויהודים, הפרויקט יכלול מפגשים מקצועיים ומענקי פיתוח והפקה ליוצרי סרטים בסך 450,000 ש"ח.
2. פיצ'ינג לסרט עלילתי קצר לסטודנטים - הסטודנטים אשר יציגו את סרטיהם בפני השופטים, יזכו למשוב ויתחרו על מענק הסרט הטוב ומענקים נוספים של אופוס פוסטפרודקשן ואולפני ג'אנגלסאונד.
3. קצר וקולנוע - כנס לקידום הסרט העלילתי הקצר, ביוזמת קרן גשר ופסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה ובשיתוף איגודי היוצרים. בכנס ישתתפו בין השאר, האוצר האמריקאי לקולנוע לורנס קרדיש ואנריקו ואנוצ'י, אוצר תכנית הסרטים הקצרים של פסטיבל ונציה.
*** ואיך אפשר בלי... אירועים מרכזיים בפסטיבל חיפה 2015 של תעשיית הקולנוע
פורום השיווק הבינלאומי חיפה, יארח כנסים ומפגשים בינלאומיים, שמטרתם קידום ופיתוח הקולנוע הישראלי וחקירת ההזדמנויות בין קולנוע לטלוויזיה וקולנוע וניו מדיה.
= קולנוע/טלוויזיה: שונאים, סיפור אהבה - היחסים המורכבים בין הקולנוע לטלוויזיה
וחשיפת גיבורי המסך הקטן העכשוויים- משתתפים: זוהר הר לב, דני סירקין ״המדרשה״ בקרוב בשידורי ״רשת״ ערוץ 2, דני רוזנברג, תום שובל, ״ג׳וני ואבירי הגליל״, YES , ליאור רז, ״פאודה״, YES , שירלי מושיוף ״איש חשוב מאד״ ואורחים נוספים. מנחה: רותה קופפר. הקרנת טרום בכורה של ״המדרשה״, סדרת מתח העוסקת בקורס הסודי ביותר להכשרת סוכני מוסד בהשתתפות יהודה לוי, יהורם גאון ולירון ויסמן .
= הסיפור שלנו - כנס הפיצ׳ינג הבינלאומי ה 12- חיפה, יארח 16 פרויקטים ממיטב הסרטים הישראלים המיועדים להפקה. בין המשתתפים: דינה צבי ריקליס, אסף ברנשטיין, דנה גולברג, מיכל ויניק, דני סירקין, דיויד נוי, בועז יונתן יעקב, אפרת שלום דנון ועוד.
סדנת הכנה לפיצ׳ינג תכלול מפגשים עם מרטינה בלייס, מנהלת פורום הקו-פרודוקציות בפסטיבל ברלין ועם פרופ' סילבי פאג'ה, מאונ' מיינץ גרמניה. כן ייערכו, שולחנות עגולים ליוצרים בנושאי הפצה דיגיטלית עם דונלד רבינוביץ CINEMAFLIX ארה"ב, ומשא ומתן, גיוס כספים וסוגיות משפטיות עם עו"ד קרין ריאחי, פריז, צרפת.
= "סינמרקט חיפה 5" - בהשתתפות ארבעה סרטים בשלבי עבודה שונים. צוות שיפוט בינ"ל יבחר את המועמד למענק בשווי 20,000 יורו של מעבדת "פוסט רפבליק" גרמניה.
סרט הנעילה
"על חבל דק", סרטו החדש והמדובר של הבמאי רוברט זמקיס, (פורסט גאמפ, בחזרה לעתיד), עם ג'וזף גורדון לוויט, מהכוכבים הצעירים הבולטים של הוליווד והשחקן הוותיק בן קינגסלי, יהיה סרט הנעילה. "על חבל דק", שייפתח את פסטיבל ניו יורק השנה, יוקרן בבכורה בישראל, בהקרנת תלת ממד מיוחדת בפסטיבל חיפה, ב- 5 באוקטובר 2015, ולאחר מכן, בסוף השבוע, ייצא הסרט להפצה ברחבי הארץ.
הסרט מבוסס על הסיפור האמיתי של פיליפ פטי, האיש היחיד אי פעם שהעז, כנגד כל החוקים, לעשות את הבלתי ייאמן - הליכה על חבל במשך 45 דקות, ללא רשת ביטחון, מעל החלל הענק שהיה פעור בין שני מגדלי התאומים בניו - יורק.
הבמאי רוברט זמקיס משתמש ב"על חבל דק", בטכנולוגיה החדשנית ביותר להעביר את הסיפור האנושי והמרגש. טכניקת הצילום בתלת ממד מבטיחה לצופים חוויה קולנועית גדולה מהחיים והזדמנות להיות חלק בהרפתקה עוצרת נשימה.
פסטיבל הסרטים הבינלאומי חיפה מתקיים בתמיכת המועצה הישראלית לקולנוע – משרד התרבות והספורט,משרד התיירות ועיריית חיפה. הפסטיבל מופק ע"י אתו"ס – החברה לאמנות תרבות וספורט חיפה
מנהל הפסטיבל - שי פישל
מנהלת אמנותית – פנינה בלייר.
אני אהיה שם לדווח ב – LIVE ולראיין את הנשים המרתקות והאורחים החשובים... יש למה לחכות !
(* צילומים: יח"צ)