"אי התירס" , סרטו של ג'ורג' אובשווילי והמועמד לפרס האוסקר לסרט הזר מטעם גיאורגיה, זכה בפרס הקהל על סך 15,000 יורו בפסטיבל הסרטים הבינלאומי ה- 3 בערבה 2014 שהסתיים במוצ"ש האחרון.
בטקס שהתקיים, הוענק הפרס לבמאי הסרט ג'ורג אובשווילי שהיה אורח הפסטיבל.
הסרט התחרה מול הסרטים "1001 גרם" של הבמאי בנט האמר, "הארץ של צ'רלי" של הבמאי רולף דה הר, "ג'ין" של הבמאי רהא ארדם, "טימבוקטו" של הבמאי עבדרחמן סיסאקו, "נמרים" של הבמאי דניס טנוביץ ו"פגישה עיוורת" של הבמאי לבאן קוגואשווילי.
ערב הסיום הוקדש לזכרו של אסי דיין שהלך לעולמו השנה, עם הצגת סרטו "מר באום", בנוכחות בני משפחתו: אמו רות דיין, בנו וכלתו ליאור ורוני דיין ושירה גפן ובן זוגה אתגר קרת.
למי שטרם יודעת, פסטיבל הסרטים בערבה הוא אירוע יוצא דופן וייחודי, המבוסס על עקרון "הבוטיק" מול תבנית הסופרמרקטים שמציעים הפסטיבלים בעולם. הוא התנהל כולו בשעות הערב והלילה, תחת כיפת השמיים, בלב המדבר, באמצע הדרך בין ים המלח לים סוף, ליד הישוב "צוקים" שבשמורת הטבע עשוש, בערבה התיכונה בדרום הנגב.
במהלך ארבעת ימי הפסטיבל, הוקרנו בו מדי ערב שלושה סרטי קולנוע באורך מלא, שנבחרו בקפידה מבין הסרטים הבולטים והמוערכים ביותר של השנה האחרונה.
הסרטים שהשתתפו בתחרות:
1001 גרם (1001 Grams) – סרט הפתיחה, סרטו החדש של הבמאי הנורבגי, בנט האמר, סאטירה חברתית מעודנת ומתוחכמת על מדענית היוצאת לכנס מלומדים בפריס שנועד לקבוע מה המשקל הסטנדרטי של קילוגרם אחד ומגלה את המעלות האנושיות שיש לחוסר ההגיון ולאי הסדר כדי לתת טעם ומשמעות לחיים המסודרים והמאורגנים ביותר. הסרט מייצג את נורבגיה בתחרות פרסי האוסקר הזר ומוצג לראשונה בישראל. הסרט הוקרן באדיבות סרטי אורלנדו.
אי התירס (Corn Island) – סרטו המדובר של ג'ורג' אובשווילי שעומד לייצג את גיאורגיה בפרס האוסקר לסרט הזר, תמונה פיוטית של אדם הנאבק כדי לסחוט את מחייתו מן הטבע ולשרוד למרות כל המכשולים הניצבים בפניו. ההקרנה התקיימה במעמד הבמאי ג'ורג אובשווילי.
הארץ של צ'רלי (Charlie's Country) – סרטו של הבמאי החריג והמקורי, רולף דה הר, גם הוא מועמד לפרס האוסקר הזר, הפעם מטעם אוסטרליה, המספר על האבוריג'ינים , ילידיה המקוריים של היבשת הששית שחיים כפליטים בתוך מולדתם. ההקרנה התקיימה במעמד הבמאי רולף דה הר.
ג'ין (Jin) – של הבמאי התורכי המרגש ,רהא ארדם, סיפורה עמוס הרמזים הפוליטיים של נערה כורדית המנסה למצוא מקום לעצמה בתוך עולם עוין ואחוז בקדחת של הרס עצמי, ומוצאת בסופו של דבר מפלט רק בחיק הטבע. ההקרנה התקיימה במעמד הבמאי רהא ארדם.
טימבוקטו (Timbuktu) – סרט עטור פרסים שמוצג היום בכל הפסטיבלים בעולם, מצייר תמונה קודרת ומדאיגה של פלישת האסלאם הקיצוני לצפון מערב אפריקה, כפי שרק הבמאי האפריקאי, עבדרחמן סיסאקו, מסוגל להעלות על הבד.
נמרים (Tigers) – הצגת בכורה בישראל לסרטו החדש של הבמאי הבוסני דניס טנוביץ',המשחזר פרשה אמיתית שהתרחשה בפקיסטן אבל צולמה כולה בהודו השכנה. במרכזה, סוכן מכירות שנתקף בייסורי מצפון, היוצא למלחמה נגד חברות הענק מן המערב, שבשירותן עבד, וחושף את האמת המרה מאחורי המזון לתינוקות שהן משווקות בעולם השלישי. ההקרנה התקיימה במעמד הבמאי דניס טנוביץ
פגישה עיוורת (Blind Dates) – קומדיה גיאורגית של לבאן קוגואשווילי על רווק בגיל העמידה שמתאהב באישה נשואה מבלי לדעת שבעלה האלים עומד להשתחרר מן הכלא. מאחורי העלילה הפתלתלה, תמונת חיי יום יום מרתקת של הבירה הגיאורגית. ההקרנה התקיימה במעמד המפיקה הלנה ירשובה.
כן הוקרנו השנה במסגרת פרויקט "קצר במדבר" שני סרטים שהופקו וצולמו במהלך השנה האחרונה בערבה:
אנטילופות, סרטו של אורי רום - בטיול השנתי רווי ההורמונים מקווה ברק לכבוש את דנה, או לפחות את תשומת ליבה. אך כשהניסיונות הכושלים שלו מסתיימים בפציעה חמורה, נאלץ ברק לבלות יום בחברתו של ניסים, נהג האוטובוס של הטיול. קומדיית נעורים אפילה מעט על מבוכה, מיניות וטבע.
הקו של גרייס, סרטו של רותם קפלינסקי - לגרייס יש תכנית: היא הפכה את המשאית הקטנה שקיבלה למכולת ניידת למוצרי מזון מן המזרח. הלקוחות שלה הם העובדים הזרים שבדרום הערבה. לקראת מסיבה גדולה במושב צופר, גרייס קונה הרבה סחורה ונוסעת בתקווה להרוויח הרבה כסף ולהתקדם עוד צעד לקראת ביסוס חיים הוגנים יותר. אופטימיות ונחישות לא מספקים כשהתכנית של גרייס משתבשת: גרייס היא רק אחת בסך הכוחות הפועלים בדרום, כל אחד ומאבק ההישרדות הדורסני שלו.
הפסטיבל ננעל בהקרנת אחת ההצלחות הגדולות של הקולנוע הישראלי ב-2014, "מיתה טובה" - סרטם של טל גרניט ושרון מימון, בנוכחות כוכבי הסרט.
יש למה לחכות בשנה הבאה !
(* תמונות: יח"צ)