פסטיבל הקולנוע ירושלים חוגג השנה 30 שנות תצוגה מרהיבה של קולנוע ישראלי ובינלאומי.
טקס הפתיחה לעשרת ימי חגיגת הקולנוע הגדולה בישראל מתקיים היום ה – 4 ביולי 2013, בבריכת הסולטן ירושלים, ועומד בסימן הדיאלוג הפורה עם הקולנוע הישראלי, הקשר והמחויבות הבלתי מתפשרת של הפסטיבל לתעשייה הישראלית וליוצריו לאורך השנים.
על כן, להנהלת הפסטיבל היה ברור כי את אות הפתיחה לאירוע המיוחד הזה ייתן סרט ישראלי חדש.
הנהלת הפסטיבל גאה להציג השנה בתור סרט הפתיחה בבריכת הסולטן את סרטו החדש של הבמאי רשף לוי, "לצוד פילים" - הפקתם של אהוד בלייברג משה אדרי לאון אדרי, שהופק בתמיכת קרן יהושע רבינוביץ לאומניות – פרויקט קולנוע, המיזם לקולנוע וטלויזיה ירושלים, ערוץ 10 , הוט. הסרט נתמך ע"י הקרן לעידוד הקולנוע הישראלי מיסודה של התאחדות ענף הקולנוע בישראל.
בסרט משתתפים: ששון גבאי, מוני מושונוב, יעל אבקסיס, משה איבגי, צביקה הדר, הילד גיל בלנק והכוכב הבינלאומי, פטריק סטיוארט שקנה את עולמו בסדרת הטלוויזיה האגדית ואחר כך גם בקולנוע, עם "מסע בין כוכבים" וסדרת סרטי "אקס מן". הסרט יוקרן גם בבתי הקולנוע בארץ החל מהיום.
ולהנאתכן/ם... עלילת הסרט "לצוד פילים"
יונתן [12] מאבד את אביו באירוע טראומתי שנגרם באשמתו.
הוא ואמו מתמודדים עם עוני פתאומי ועם אטימותו של הבנק בו עבד האב, שמסרב לשלם להם פיצויים. אבל אז כשהכל נראה שחור, אמא של יונתן משאירה אותו בבית האבות של הסבא איתו מעולם לא היה בקשר. יונתן נסחף לעולם מטורף של זקנים שהחברה שכחה – אנשים שהקימו את המדינה, שאהבו והיו מלאי תשוקה, ועכשיו הם שקופים.
הילד המבריק, הסבא שהיה בלח"י, החבר ניק שמתגעגע לאהבה והדוד – לורד אנגלי ושחקן שייקספירי מתוסכל שרק רוצה את התפקיד הבא, יוצאים ביחד למסע פנטסטי של נקמה בממסד ובבנקים.
סרט התבגרות של ילד ושל שלושה זקנים שלומדים אמת קטנה על אהבה, משפחה, נקמה והקרבה. פשוט מקסים ומבדר!!!
רשף לוי הוא אחד היוצרים הפוריים ביותר של התרבות בישראל. קומיקאי, מחזאי ("החולה ההודי", "לרקוד ולעוף"), במאי טלוויזיה ("תיק סגור, "הבורר").
בקולנוע כתב לוי את הסרט שביים ביחד עם שי כנות, "אהבה קולומביאנית", שזכה להצלחה קופתית, והפך לסרט קאלט ישראלי. ב-2008 כתב וביים את סרט הקולנוע, "איים אבודים" . הסרט היה מועמד ל-14 פרסי אופיר, מתוכם זכה בארבעה.
ראוי לציין כי חשיפתו העולמית הראשונה של ׳אהבה קולומביאנית״ אירעה בפסטיבל הקולנוע ירושלים.
״לפתוח את פסטיבל ירושלים, אי של איכות של הקולנוע הישראלי, זה מעמד מרגש ביותר." אומר לוי. "כשאליסיה ווסטון (מנכ"לית הסינמטק והפסטיבל), התקשרה וסיפרה לי שהם בחרו ב״לצוד פילים״, סרט ישראלי, כסרט הפתיחה של הפסטיבל, הרגשתי אושר גדול, הקרנת בכורה של הסרט עם 6,000 איש זאת חוויה של פעם בחיים.״
הקשר של פסטיבל הקולנוע ירושלים עם היצירה המקומית נמשך כבר שלושה עשורים והיה לו הכבוד לגלות רבים מיוצרי הקולנוע הישראלי. שמות ויצירות שהפכו במהלך השנים לעמודי תווך בתולדות הקולנוע הישראלי. לפסטיבל יש רקורד מרשים וחסר תקדים הכולל את מרבית הכישרונות הגדולים שצמחו כאן ובמבט לאחור, עת הוא חוגג יום הולדת שלושים, הלב מתמלא בגאווה.
אלו הם רק חלק מן היוצרים שהתגלו בפסטיבל עם עבודותיהם הראשונות:
ערן ריקליס עם "ביום בהיר רואים את דמשק", רפי בוקאי עם "אוואנטי פופולו", רנן שור עם "בלוז לחופש הגדול", שמי זרחין עם "לילהסדה", ארנה בן דור עם "בגלל המלחמה ההיא", ארי פולמן עם "יום נפלא לדגי הבננה", שבי גביזון עם "שורו", איתן פוקס ו"יוסי וג'אגר", יוסף פיצ'חדזה עם "בסמה מוצ'ו", דורון צברי עם "האח של דריקס" הקצר ועוד רבים אחרים...
בין הסרטים שזכו בפרסי הפסטיבל בשנים האחרונות היו:
"שרקייה" של עמי ליבנה, "המשגיחים" של מני יעיש, "חמש מצלמות שבורות" של עימאד בורנאט וגיא דוידי, "בוקר טוב אדון פידלמן" של יוסי מדמוני, "שלטון החוק" של רענן אלכסנדרוביץ', "הדירה" של ארנון גולדפינגר, "שתיקת הארכיונים" של יעל חרסונסקי, "עג'מי" של סכנדר קובטי וירון שני, "שבעה" של רונית אלקבץ ושלומי אלקבץ, "ביקור התזמורת" של ערן קולירין, "ילדי השמש" של רן טל, עטאש – צימאון של תאופיק אבו ואלי (אגבריה), "אור" של קרן ידעיה ועוד רבים וטובים אחרים...
פסטיבל 2013: הפסטיבל של הפסטיבלים
כמו בכל שנה פסטיבל הקולנוע ירושלים ירים את המסך על מיטב הסרטים מרחבי העולם ומהארץ. 140 סרטים מארה"ב, דרום אמריקה, אירופה, אסיה וגם המזרח התיכון ילוו את עשרת ימי הפסטיבל. סרטי עלילה וסרטים דוקומנטריים היישר מפסטיבל קאן היוקרתי, לצד סרטים שהוצגו לאחרונה בפסטיבלים יוקרתיים אחרים כמו : סאנדנס, טרייבקה, וונציה וברלין.
ומי בין האורחים?
הבמאי, ריצ'רד לינקלייטר - אחד הקולות הבולטים של הקולנוע העצמאי האמריקאי - הוא אורח הכבוד של פסטיבל הקולנוע המגיע לבכורת סרטו עטור השבחים, "לפני חצות".
הפסטיבל יארח את הבמאי למשך שלושה ימים, ובמהלכם יכבד בנוכחותו את הפרמיירה של "לפני חצות" שנבחר לראשונה כסרט הנעילה של הפסטיבל ב- 13 ביולי, וגם ביציאה המסחרית של הסרט באותו שבוע, בהפצת סרטי "יונייטד קינג". לינקלייטר, שהינו גם אחד ממייסדי מרכז הקולנוע באוסטין, טקסס, זכה השנה בפסטיבל ברלין בפרס מיוחד עבור מפעל חייו.
לינקלייטר הוא אחד הבמאים החשובים ביותר שצמחו בשנות התשעים. סרטיו הראשונים התרחשו באוסטין, טקסס, מקום הולדתו, והעניקו נקודת מבט צעירה ומרעננת על חוויית ההתבגרות בעיירה קטנה. הסרטים - "זה בלתי אפשרי לחרוש בלי לקרוא ספרים", "סלאקר" ו"טריפ נעורים"- חשפו לראשונה את השחקנים הצעירים : בן אפלק, מתיו מקונוהי, אדם גולדברג, ג'ייסון לונדון ופארקר פוסי והפכו לסרטי פולחן נערצים.
המשך הקריירה של לינקלייטר בשנות התשעים ושנות האלפיים התאפיינה במעברים חדים בין עשיית סרטי עצמאיים דלי תקציב לסרטי מיינסטרים במימון האולפנים הגדולים. יצירות כמו "לפני הזריחה", "SubUrbia", "טייפ", "האחים ניוטון", "חיים בהקיץ", "אחרי השקיעה", (עליו זכה למועמדות לפרס האוסקר על התסריט הטוב ביותר), "בית ספר לרוק", "סורק אפילה" ו"פסט פוד" ביססו את מעמדו כאחד הבמאים המגוונים ביותר בארה"ב.
סרטיו בשנים האחרונות – "אני ואורסון וולס", "ברני" ו"לפני חצות"– זיכו אותו בביקורות הטובות ביותר בקריירה שלו.
אורח מכובד נוסף שיגיע הוא במאי הקולנוע פורץ הדרך, מוחסן מחמלבאף, מאסטר הגל החדש האירני. מחמלבף שהרומן שלנו איתו ועם יצירתו החל בפסטיבל לפני 16 שנה, מגיע הנה לביקור חסר תקדים על מנת להציג בפני הקהל הישראלי את סרטו החדש, "הגנן".
בנוסף יוקרנו כמחווה לעבודתו של הבמאי מיטב יצירותיו הקולנועיות: "גאבה", "ליקוי חמה בקנדהאר" ו"סלאם סינמה".
"הגנן" מעמיד במרכזו את אאונה, בחור מפפואה גינאה החדשה המטפל בגנים הבהאיים המופלאים של חיפה. עוד מאמינים נכנסים לתמונה ומעניקים לבמאי ובנו הצלם מייסן, אמתלה לשוחח על תפקידן של הדתות בענייני מלחמות, שלום ופוליטיקה. אם כבר אז כבר: אם הם כבר כל כך סמוכים ללב המאפלייה של מוקד התבערה הבין-דתית המחמלבפים מוציאים אותנו לסיבוב קצר בעיר העתיקה של ירושלים.
ב-23.5.1844 הכריז סעיד עלי מוחמד משיראז שבפרס על היותו באב בהא'עולא והקים דת חדשה שעיקר ערכיה מושתתים על שלום ואהבה. כבר מתחילת הדרך נרדפו הבהאים ע"י השלטונות, נרדפים עד היום, אבל ב-169 השנים שחלפו הצטרפו אליהם כמה מיליוני מאמינים מרחבי העולם. מרכז עולמי חשוב של הדת הבהאית נמצא בחיפה והרי לכם נקודת מוצא פרובוקטיבית לסרט על אמונה: צמד קולנוענים, אב ובנו, משויכים לאומה האירנית, מגיעים לישראל ויוצאים לבחון את יחסיהם עם הדתות כאשר האב, מוחסן, מייצג את הפן החיובי ומייסן בנו את זה השלילי.
בהצהרה משותפת אומרים אליסיה ווסטון ואבינועם חרפק חברי הנהלת הפסטיבל:
"בפסטיבל ירושלים 97' גילה קהל חובבי הקולנוע הישראלי זירה חדשה של יצירתיות אמנותית ממדינה שעד אז לא הבנו כמה עמוקה ומהותית בה היא נוכחותה של האמנות השביעית. השם הראשון שאותו זכינו להכיר היה מוחסן מחמלבף. ארבעה מסרטיו, "זמן האהבה", "סלאם סינמה", "רגע של תמימות" ו"גאבה", הצליחו לרגש את כולנו בזכות נקודת מוצא הומניסטית, הבנה אנושית עמוקה והאופן המקורי והמזוקק שבו הצליחו לפרש עבורנו את המציאות ולשתול אותה בתוך ההוויה הקולנועית."
את הסרט, "הגנן", מפיקה משפ' מחמלבאף עם התסריטאי: מוחסן מחמלבאף, הצלם: מייסן מחמלבאף .
דיווחים ישירים מהפסטיבל וספיישלים יעלו בפורטל במהלך השבוע הקרוב.
בינתיים, אני ממליצה לכם לעלות ירושליימה, ליהנות מבירתנו היפה ומהפסטיבל הנהדר השופע בינלאומיות, אווירה מחשמלת וסרטים נפלאים.
לפרטים והזמנת כרטיסים : 02-5654350
צפייה מהנה ובילוי נעים !