הסרט שהשפיע על דורות של יוצרי קומדיה וסאטירה משנת יציאתו לאקרנים ועד היום עם הדיקטטור של סשה בארון כהן מוצג לראשונה בפורמט דיגיטלי בקולנוע.
זהו הזמן לתת כבוד ולהוריד את הכובע בפני היוצר שניהל קריירה של 54 שנים, במהלכה עשה 81 סרטים (!) כאשר רק חמישה מהם מדברים. "הדיקטטור הגדול" היה סרטו המדבר הראשון ששם קץ לעלילות הנווד המפורסם כפי שהכרנו אותו עד לאותו סרט.
צ'פלין היה שחקן, במאי, תסריטאי, מפיק, כוריאוגרף ואף מלחין שהלחין את המוסיקה לכל סרטיו (= 500 נעימות ושירים!!!)
מפיצים ישראליים בוחרים "להרים את הכפפה"
לראשונה בפורמט דיגיטלי בקולנוע בישראל יקרין קולנוע "אורלנדו סינמה" בבית ציוני אמריקה את הסרט, "הדיקטטור הגדול", בהקרנות יומיומיות.
הקרנת פתיחה מיוחדת תתקיים במסגרת "לילה לבן" היום, יום חמישי 28/6 ב"דאבל פיצ'ר" – שני סרטיו של צ'פלין בכרטיס אחד, "הדיקטטור הגדול" ו"זמנים מודרנים" החל מ 23:30 ואל תוך הלילה בקולנוע אורלנדו סינמה.
הדיקטאטור הגדול ( 1940) The Great Dictator
הסאטירה הגדולה של צ'פלין על גרמניה הנאצית בתקופת מלחמת העולם השנייה!
העלילה מספרת על ספר יהודי שלחם במלחמת העולם הראשונה ומאבד את זכרונו. לאחר מספר שנים, חוזר לביתו, מגלה מציאות חדשה בה מופלים יהודים לרעה, הוא מסתבך ומגיע למעצר. שם פוגש חבר גרמני ומסתבר לו שהוא דומה מאוד לדיקטאטור אדנויד הינקל, המחפש כפיל להופעותיו בציבור.
בזכות הדמיון החיצוני בין הנווד להינקל, מתחלפים התפקידים ביניהם לקראת סוף הסרט, מה שמאפשר לספר לנאום מגרונו של הנווד את נאומו בזכות שלום ואחווה במקום שנאה ועריצות.
הסרט כולל כמה מן הסצנות הגאוניות והמוצלחות ביותר שהגה צ'פלין מעולם, כמו הסצנה בה צ'ארלי מגלח לקוח לצלילי מוזיקה "לשעת העבודה"—במקרה זה, מחול הונגרי סוער של ברהאמס וסדרת סצנות מזהירות בהן מככב הינקל לבדו ו"משחק" עם כדור הארץ עד ש...
מבחינת מה שעשה צ'פלין בסרט, אני מגדירה אותו כ"נביא קולנועי". את הסרט התחיל להגות כבר בשנת 1937 והחל להפיקו בשנת 1938 - הרבה לפני שנודעו כוונותיו האמיתיות ודרך פעולתו של היטלר. הוא למד את תנועותיו, המימיקה שלו, צפה בשעות רבות של תשדירי תעמולה והכל כדי להיות כמה שיותר קרוב למציאות שהכיר הקהל בעולם. באחד מהוויכוחים הערים שסבבו סביב עשיית הסרט למול אחיו, סיד, טען צ'פלין כי הוא מכיר היטב את הטיפוס. צ'פלין והיטלר נולדו באותה השנה בהפרש של ארבעה ימים וצ'פלין הרגיש שהוא מבין את מה שעושה הדיקטטור הזה. ההבדל שהבחין בו הוא שבעוד צ'פלין יוצר ובונה ומשתמש בפלטפורמה הקולנועית על מנת להתריס על נושאים בוערים ועוולות חברתיות, היטלר מוביל להרס וכיוונים שליליים.
בסרט זה מביע צ'פלין את התנגדותו למשטר הפשיסטי של מוסוליני באיטליה ולמשטר הנאצי של היטלר בגרמניה.
בדיעבד, צוטט באחד מספרי הביוגרפיה שנכתבו עליו כי אילו ידע את מה שעתיד לקרות והאופן בו פעל היטלר הלכה למעשה, לעולם לא היה מעז ליצור קומדיה על הנושא...
עובדה מעניינת היא שהסרט נאסר להקרנה משך שנים בגרמניה על אף שעותק "סודי" חמק לידיו של היטלר עצמו, טוענים יודעי דבר, שצפה בו אפילו פעמיים. מעניין מי "חיקה" את מי, בסופו שח דבר.
במסגרת היוזמה הברוכה של סרטי אורלנדו, יוקרנו לראשונה בפורמט דיגיטלי גם שניים מסרטיו הנוספים של צ'פלין בהקרנות ספורות על פי ביקוש הקהל:
* זמנים מודרניים ( 1936 ) Modern Times
צ'פלין בדמות קבצן המנסה להשתלב בעולם המודרני ולמצוא עבודה כפועל במפעל חדשני. הומלסית צעירה מסייעת לו במעבר החדש בחייו, אך הקבצן עושה את כל הפעולות הפוך במכונות, מסתבך בין גלגלי השיניים וגורם לקהל להתגלגל מצחוק!
* אורות הכרך (1931 ) City Lights
דמות הנווד מתאהב במוכרת פרחים יפיפייה ועיוורת. משפחתה נמצאת בקשיים כלכליים, וידידותו עם אדם עשיר מאפשרת לו להתחזות לעשיר ולהיות הנדבן של העיוורת.
צ'פלין הוא בבחינת גאון קולנועי, כישרון יוצא דופן ויוצר שהביא כמה מיצירות המופת הגדולות של כל הזמנים לקהל ברחבי העולם!
הוא נחשב בזמנו לגדול הקומיקאים והפנטומימאים שהמסך והבמה ראו ובמקומכם לא הייתי מפספסת הזדמנות פז שכזו לראות את יצירותיו הכבירות על מסך קולנוע ראוי - לרוץ ולהזמין כרטיסים !!!
(* צילומים : רוי אקסםורט סאס, יח"צ)