ערב יום השואה 2012 וכולם נזכרים בסרטים הגדולים על הסיפורים האישיים הגדולים עוד יותר.
על אלו ששרדו, על אלו שנספו, על אלו שהצליחו לתעד ועל חסידי אומות העולם האחראים לדורות של יהודים שהתפתחו והקימו משפחות בתורם.
סרטי השואה כמושג, הם סרטים המציגים אירועים הקשורים לשואת יהודי אירופה. הסרטים יכולים להתבסס על סיפור אישי של ניצול שואה כלשהו, כמו הסרט, "ניצחון הרוח", המבוסס על סיפורו של המתאגרף היהודי, שלמה ארוך, על אירוע כלשהו שהתרחש במהלך השואה כמו הסרט, "הבריחה מסוביבור" המבוסס על אירועי המרד במחנה ההשמדה 'סוביבור' או שהם מציגים סיפור בדוי לגמרי המתרחש בתקופת השואה כמו סרטו של בניני, "החיים יפים".
אנשי קולנוע רבים עסקו בשאלות הנוגעות לאופני ייצוג זוועות השואה - למשל השאלה כיצד ניתן לייצג את הנורא מכל על מסך הקולנוע? מהי תרומתם של סרטי קולנוע לעיצוב הזיכרון הקולקטיבי אודות השואה וכיצד ייצגו את הזוועה במדינות שונות ובתקופות שונות ?
יחסה של הוליווד לשואה – לא רק נושא למחשבה
מסתבר שנעשה סרט דוקומנטרי בשם זה הסוקר את יחסה של הוליווד לשואה מהשלבים האחרונים לפני פריצת מלחמת העולם השנייה ועד "רשימת שינדלר". הסרט עומד על ההימנעות של האולפנים מדיון במחנות הריכוז בעת שעוד פעלו עקב הוראות מגבוה (לפני שארה"ב נכנסה למלחמה אחרי פרל הרבור), הימנעות שהמשיכה עמוק לתוך שנות ה-60. בין הסרטים הנידונים בו: "הדיקטטור הגדול" הגאוני של צ'פלין, The Mortal Storm, "משפטי נירנברג", "בחירתה של סופי" והסדרה "שואה" עם מריל סטריפ.
בכלל, מסתבר שהשפעת הסרטים אודות התקופה, הסיפורים והמהלכים ההסטוריים-פוליטיים היא הרבה יותר גדולה מכל אמצעי אחר.
(ראו דוגמא מה עשה הסרט, "התנגדות", ועוד באיזו תקופה הגיח למסכים... באמצע הלחימה בעזה...)
יש הטוענים כי בשנים האחרונות אנו עדים לגל של סרטים העוסקים בשואה ובתקופת מלחמת העולם השנייה מזוויות שונות.
האומנם?!
הרי סרטים על תקופה זו נעשו כל הזמן. אז מה יש דווקא עכשיו שכולם שמים לב אליהם?
אזכיר לכם כמה מהסרטים שיצאו רק בשנים האחרונות: "אביב 1941", "נער קריאה", "אדם בן כלב", "מבצע ואלקירי", "המפתח של שרה", "נקודת איסוף", "באפילה" הפולני החדש, "הזייפנים" ועוד.
קיימים טיעונים אובייקטיביים אישיים וטיעונים סובייקטיביים מסחריים.
אם מתייחסים לסיפורים של דור השואה גרידא, הרי שזהו דור הולך ונעלם שתוך מספר שנים לא יהיה יותר בין החיים ולכן, קיימת בהלה ולחץ לתעד את חייהם.
מה שמביא לנושא הסיפור. אחד הקריטריונים הראשונים של עשיית סרט הוא אם יש לך סיפור טוב וכאן, יש למכביר.
זוהי לא קנוניה אך גם המפיקים הגדולים בבירת הסרטים העולמית הבינו ששואה זה נושא שמוכר. צורב משהו, אך אמיתי!
הקולנוע בשירות הרעים ו... הטובים
מימד הקולנוע עשה במהלך השנים שירות רב לכל הצדדים הנוגעים בדבר.
בתקופה שקדמה למלחמה ובמהלך מלחמת העולם השנייה נוצרה רטוריקה קולנועית וטכניקות תעמולה שנוצלו ע"י "חיילי הקולנוע" של הרייך השלישי.
באותה העת הופצו לבתי הקולנוע סרטים מזעזעים במסר שלהם כמו "היהודי זיס" ו"היהודי הנצחי" המוגדר כ"מיין קאמפף" של הקולנוע הנאצי האנטישמי.
ומנגד...
קמו להם יוצרים מבריקים כמו צ'ארלי צ'אפלין – אותו אני מגדירה כ"נביא קולנועי" עם יכולת ראיה מרחבית ועתידית ויצרו סרטים כמו "הדיקטטור הגדול".
צ'ארלי צ'אפלין אשר נהג לכתוב, לביים, לשחק ולהלחין את המוסיקה לסרטיו וגם לנגן, הצליח לצפות ולנתח את גינוניו ושפת גופו של היטלר ובשנת ... שימו לב: 1937 כתב את התסריט לסרטו זה. זהו סרטו הראשון שנוצר כפארודיה סרקסטית מזהירה על הרודנות של היטלר.
ומה לגבי מוסיקה וילדים ?
גם בסרט חביב וזכור לטובה בשל הפסקול הבלתי נשכח שלו כמו "צלילי המוזיקה" ידעו להחדיר אלמנטים של תגובת ילדים ונוער, למשל, לסיטואציות לא מובנות על רקע עליית שלטון הנאצים באוסטריה.
מערכת יחסים מיוחדת אחרת הנוצרת בין ילדים באותה התקופה ומתועדת דרך סרט, היא ב"הנער בפיג'מת הפסים".
סרטו של הבמאי הבריטי, מארק הרמן, המוכר לנו מסרטים כמו: "התזמורת" ו"קול קטן" שיצא בשנת 2008 לבתי הקולנוע ומבוסס על ספרו של ג'ון בוין. הסרט מספר על ברונו בן ה-8 - בנו של מפקד אחד ממחנות הריכוז במלחמת העולם השנייה וסיפור החברות יוצא הדופן עם ילד יהודי השבוי במחנה הריכוז הסמוך לביתם. ברונו מתבשר יום אחד שהמשפחה עוזבת את ביתם הנוח בברלין ועוברת לאזור כפרי בשל עבודתו של האב. עם המעבר מחפש ברונו עניין וחוקר את סביבתו עד שהוא מגיע לגדר מחנה הריכוז בו עובד האב – שם הוא פוגש ילד בן גילו.
בין השניים מתפתחת חברות יפה וטבעית שאינה מכירה בגבולות הסטריאוטיפ ומנסה אף לגבור על המכשולים הפיזיים והרעיוניים העומדים ביניהם.
ונחזור למחנות ולעדויות...
סטיבן ספילברג – יוצר קולנוע יהודי שאין צורך להציגו עשה בשנת 1992 את הסרט, "רשימת שינדלר". לסרט לקח 20 (!) שנה להיעשות מהרגע שהגיע הסיפור לידיו של ספילברג ועד שיצא לפועל.
עניין של ציות
אחת האניגמות הלא פתורות של כל תקופת השואה היא הצייתנות הבלתי מתפשרת של הנתינים והחיילים הנאצים.
בסרט נוקב ומשובח שנעשה לפני כארבע שנים ועונה לשם, "נער קריאה", יש התייחסות לנושא הזה בדיוק. סרט זה הוא הפקה אמריקאית המספרת את סיפורו של מיכאל ברג, נער גרמני, הגדל בגרמניה של שנות החמישים, שלאחר מלחמת העולם השנייה.
ברג פוגש במקרה בחנה, אישה זרה ומסתורית המבוגרת ממנו בשנים רבות, המסתירה את עברה. הוא מתאהב בה והשניים נסחפים לרומן סודי וסוער. מיכאל מגלה כי חנה אוהבת שמקריאים לה סיפורים. מוקסמת, היא מאזינה לו מקריא לה ממיטב יצירות המופת הספרותיות.
הקשר הפיזי ביניהם הולך ומעמיק אבל יום אחד חנה נעלמת במפתיע ומבלי להשאיר עקבות. מיכאל נותר לבדו מבולבל ושבור לב.
שמונה שנים לאחר מכן, מיכאל, כעת סטודנט למשפטים, צופה במשפטיהם של פושעי המלחמה הנאציים בעיר נירנברג ומופתע להיתקל שוב בחנה, הפעם על דוכן הנאשמים. עברה המפוקפק של חנה בזמן השלטון הנאצי נחשף בבית המשפט.
עניין של הישרדות והתעוררות המצפון
בסרט אוסטרי מהשנים האחרונות, "הזייפנים", שקטף את פרס האוסקר בקטגוריית הסרט הזר, אנו עדים לסיפורו האמיתי ויוצא הדופן של סאלי סורוויץ' שהיה בימים לפני מלחמת העולם השנייה איש תרבות משגשג וגם הזייפן הכי גדול באירופה. כאשר נלכד בסופו של דבר, בראשית המלחמה, הוא נשלח למחנה ריכוז ואיבד את כל הונו וחייו. סאלי הצליח להחזיק מעמד במשך כמה שנים במחנה הריכוז עד שמזלו שפר עליו והוא הועבר יחד עם עוד מספר אסירים למחנה חדש. למרבה ההפתעה התנאים במחנה החדש היו נוחים והם לא נדרשו להרבה. אמנם הם עדיין היו בגדר אסירים ועברו התעללויות קשות, אך בסופו של היום הם ידעו שמחכה להם מיטה חמה וארוחה. כל מה שנדרש מהם לעשות היה לנצל את כישוריהם שרכשו לפני המלחמה. דפסים, גרפיקאים, שרטטים, כימאים וכמובן סאלי - גדול הזייפנים.
כולם נבחרו בקפידה עבור מה שעתיד היה להיות מבצע הזיוף הגדול ביותר בהיסטוריה. "מבצע ריינהרט" שתכנן להציף את כלכלת בריטניה וארה"ב בסכומים עצומים של שטרות מזויפים עד שלבסוף הכלכלה תקרוס.
סרטים נוספים שיש לתת עליהם את הדעת ולצפות (ולא רק היום בערב) :
הנפילה - בדרמטיזציה של ימיו האחרונים של אדולף היטלר בבונקר כשהוא עומד בפני תבוסה בלתי נמנעת ונתון למצבי רוח משתנים. מנותק מהצבא ומאנשי האס אס, הנוטשים אותו זה אחר זה, מסרב היטלר להכיר במציאות ולהודות שעולמו מתמוטט עליו, עד אשר הוא מקבל את ההחלטה לשים קץ לחייו.
ספר שחור - מותחן פעולה המבוסס על מאורעות אמיתיים.
הזמרת היהודייה, רייצ'ל שטיין, ומשפחתה מצטרפים לקבוצת פליטים שמחליטה לחצות את הנהר לדרום הולנד המשוחררת.
אלא שמעבר לנהר ממתינה להם כיתת יורים של הצבא הנאצי. ריי'צל היא הניצולה היחידה. נחושה לגלות מי בגד בה ובמשפחתה, מצטרפת רייצ'ל למחתרת. שם היא מנצלת את יופייה ואת נשיותה כדי לרגל: היא מחליפה את שמה לאליס דה- פריז ומתיידדת עם קצין נאצי בשם מונצה, שמציע לה לעבוד עבור הצבא הגרמני. רייצ'ל מקבלת את המשרה ומתחילה להעביר ידיעות ריגול לחבריה במחתרת. אבל הדברים הולכים ומסתבכים: הקשר עם מונצה הופך מורכב ורגשי, פעולת מחתרת חשובה ביותר נכשלת, ורייצ'ל מוצאת את עצמה כמי שנחשדת בבגידה. יחד עם מונצה, שסירב פקודה, היא מסתתרת וממתינה לסוף המלחמה. והיא עדיין לא יודעת מי האשם במות משפחתה.
הפסנתרן - סרט דרמה עטור פרסים משנת 2002 בבימויו של רומן פולנסקי. הסרט מבוסס על ספרו האוטוביוגרפי של ולדיסלב שפילמן - פסנתרן מחונן ששרד את תקופת השואה בוורשה. שפילמן היה נגן ברדיו פולין, עם הכיבוש הנאצי השידורים פסקו לפעול. בפקודת המפקד הגרמני של העיר הוטלו על היהודים הגבלות, אשר בסופו של דבר הביאו להובלתם למחנות ההשמדה.
שפילמן מצליח לשרוד, תחילה בתור פסנתרן ולאחר מכן כעובד כפייה אצל הגרמנים. הוא מחליט לעבור לחלק החופשי של העיר. שם הוא מוצא את קיומו וצופה בהתקוממות גטו ורשה. הוא ניצל הודות לכישרונו כפסנתרן.
תיבת הנגינה - עיתונאית צעירה ונמרצת המסקרת משפט נגד פושעים נאצים, ובסופו של דבר מגלה שהפרק החסר בעברו של אביה קשור להיותו קצין אס אס שהתחפש והתחיל בחיים חדשים אחרי המלחמה.
אירופה, אירופה - סיפורו האמיתי של שלמה פרל, צעיר יהודי שמתחזה לגרמני ומוצא עצמו כחניך בבית ספר של "נוער היטלר" עד סוף המלחמה. דורש צנזור.
בשם כל בני ביתי - סרט אמיתי על ניצול גטו וארשה, העובר את טרבלינקה, את המרד בגטו ואת החיים בצד הארי של ווארשה, ולאחר המלחמה נאלץ להתמודד שוב עם חורבן אישי של ביתו ומות משפחתו.סרט חזק מאד ומרגש, עם כמה סצינות קשות לצפייה.
האיש שלכד את אייכמן - גירסה שונה במקצת (קצת יותר אמריקאית) של סיפור לכידתו של אייכמן.
הבית ברחוב גריבלדי - סיפור תפיסתו של אדולף אייכמן על ידי איסר הראל וסוכני המוסד במבצע בלתי - אפשרי, והעמדתו לדין בארץ.
יעקב השקרן - בעקבות ספרו המדהים של בקר, סרט המתאר את סיפורו של יעקב, תושב הגטו היהודי, אשר מפיץ שמועות שווא על רדיו הנמצא ברשותו - למרות סכנת המוות בכך - ועל ניצחונות דמיוניים של בעלי הברית, כדי לרומם את רוח תושבי הגטו.
תלמיד מצטיין מידיי - תלמיד הכותב עבודה על דמויות נאצים בשואה, מגלה פרטים אפלים על עברו של שכנו שהשתתף במלחמת העולם השנייה כקצין אס אס. הוא עורך עסקה עם השכן, וככל שנכנס יותר ויותר לעברו הנאצי של השכן, מרגיש כיצד הדברים מתחילים לחלחל לאישיותו בעל כורחו.
הגרמני הטוב - סרטו של סטיבן סודרברג משנת 2006 בכיכובם של ג'ורג' קלוני, קייט בלאנשט וטובי מק'גוויר מושמעות פרשנויות לנושא. על רקע ברלין ההרוסה שלאחר מלחמת העולם השנייה, אנו עדים למותחן בסגנון פילם-נואר .
עיתונאי צבאי מגיע לברלין בזמן שהמנהיגים המנצחים מתכנסים בעיר פוטסדאם להחליט על חלוקתה המחודשת של אירופה שלאחר המלחמה. בראש מעייניו מציאתה של המאהבת שלו מן העבר, מהתקופה בה שהה בעיר בסוף שנות ה-30. כשהנהג שלו נרצח, הוא מסתבך בפרשייה לא צפויה.
הפתרון הסופי - דרמה המספרת את סיפורה של ועידת ואנזה שהתרחשה ב – 1942.
הסרט מגולל את הנאמר בוועידה ואת החלטות הנאצים בנוגע לבעיית היהודים. בסרט ניתן לראות את החיכוכים הרבים בין היידריך לקריצינגר, החלטות ודיונים בוועידה, היחסים בין חברי הוועידה ובעיקר את ההחלטה הסופית ששינתה את גורל היהודים לעד.
צפייה מושכלת !