חוק האומנה של ח״כ קארין אלהרר (יש עתיד) אושר בקריאה ראשונה במליאת הכנסת, רגע לפני פיזורה. הצעת החוק תסדיר לראשונה את תחום האומנה בישראל בחוק ובכך תאפשר להפנות יותר ילדים המוצאים מבית הוריהם למשפחות אומנה שיתנו להן בית זמני חם ולא למוסדות ופנימיות.
כיום חיים בישראל כ-10,000 ילדים שהוצאו מבית הוריהם.
כ- 80% מהם נשלחים למוסדות ורק כ-20% למשפחות אומנה - זאת בעיקר מכיוון שתחום האומנה מעולם לא הוסדר בחקיקה ומתופעל בעיקר על ידי עמותות, ללא רישוי ופיקוח מהותי של משרד הרווחה.
חוק האומנה, שנוסח בשיתוף המועצה לשלום הילד, מסדיר לראשונה את התחום בחוק לרבות הגדרת מנגנונים של רישוי, ליווי, הכשרה ופיקוח למשפחות. כמו כן, מסדיר החוק לראשונה את חלוקת הסמכויות בין הורי האומנה וההורים הביולוגיים בכל הנוגע לקבלת החלטות על חייו של הילד או הילדה, נושא שיוצר היום חיכוכים רבים בין הצדדים. בנוסף, מכיר החוק לראשונה בקרובי משפחה כגון סבים או דודים המגדלים ילד או ילדה ממשפחתם כמשפחת אומנה. בכך מגדיל החוק בעשרות אחוזים את הקצבה החודשית והשירותים להם הם זכאים, זאת במטרה לעודד כל הניתן הישארותם של ילדים בסביבתם המשפחתית והתרבותית.
לאורך השבוע האחרון נעשו מאמצים רבים להאיץ את הליך החקיקה במטרה לסיימו לפני פיזור הכנסת. עם זאת, התנגדות בקרב חלק מסיעות האופוזיציה וכן חיכוכים על רקע החוק למניעת הסתננות הביאו לעיכובים בהליך החקיקה ולחשש כי החוק ייפול מסדר היום. בסופו של דבר לאחר שהוסרו ההתנגדויות, אושר החוק אמש בקריאה ראשונה. על אף שפיזור הכנסת לא יאפשר את העברת החוק בקריאה שנייה ושלישית בקדנציה הנוכחית, העברתו בקריאה ראשונה מאפשרת החלת דין רציפות לאחר הבחירות, שמשמעותו המשך הליך החקיקה מהמקום בו נעצר בכנסת הבאה.
בתום ההצבעה התייחסה ח״כ אלהרר להצעת החוק בעמוד הפייסבוק שלה ואמרה: ״החוק הזה לא ייכנס לספר החוקים בחודשים הקרובים, בעיקר בגלל שיקולים צרים ובלתי עניינים, נקמנות ופרינציפים של פוליטיקאים שחושבים בעיקר על כיסא או על אגו פוליטי ולא על טובת האזרח״. עם זאת, הוסיפה ח"כ אלהרר כי היא ״מבטיחה ומתחייבת להמשיך ולהשלים את מאבקם של משפחות וילדי האומנה - גם בקדנציה הבאה״.