החודשים שלאחר הלידה מועדים לפורענות. על בני הזוג ובמיוחד על האם נוחת בבת אחת עול כבד. אם מדובר בילד ראשון עליה ללמוד הכל מהתחלה ואם בתינוק חדש לחזור "לנקודת ההתחלה" כל זאת בצד הטיפול באחים הבוגרים. ההתאוששות מחווית ההריון והלידה אינם מקלים על המצב.
פעמים רבות מגלה האם שהחלומות על הילד הנכסף הופכים למציאות אפורה, משעממת ותובענית 24 שעות ביממה ללא חופשה.
נשים רבות נקלעות לדכדוך בתקופה זו, אולם יש לדעת שלא כל תחושה כזו משמעותה שהאישה נכנסה לדיכאון שאחרי לידה, שהוא מצב מיוחד שראוי לדיון וטיפול מיוחד.
התחושות הרעות של האם מוחמרות לעיתים רבות מכך שכלפי חוץ עליה להראות פנים קורנות מאושר והיא חשה שאין לה לגיטימציה לרגשות שלה כיוון ש"ילדים חייבים להיות שמחה כל הזמן". לכך נוספות תחושות האשם הפנימיות שהן כידוע חלק בלתי נפרד מההורות.
כאילו לא די בכך מוצפת האם בכל העת בעצות של בני משפחה, רופאים, אחיות בטיפת חלב, אמהות ותיקות יותר, ספרי הדרכה, תוכניות בטלוויזיה ופורומים באינטרנט.
עצות אלו, שלעיתים סותרות זו את זו, ניתנות מתוך רצון טוב ואכפתיות אולם הן מגבירות פעמים רבות את המערבולת בראשה של האישה.
אם שנקלעת למצב כזה יכולה ואפילו חייבת לנקוט בפעולות שיאפשרו לה לעבור את החודשים והשנים הראשונות של התינוק בצורה נעימה.
ראשית דבר - הפרפקציוניזם.
אי אפשר להיות אימא מושלמת לצד רעיה מושלמת ואשת
קריירה או אשת בית מושלמת. ככל שמוותרים מהר יותר על השאיפה המובנת להגיע ל-100% אפשר להצליח יותר באינספור פעולות היומיום. בתקופה כזו אין לאף אחד עודף של אנרגיה. יש לבדוק כל הזמן מה באמת חשוב ומה מיותר ולוותר על מה שאפשר.
אחת הבעיות של האם הטריה היא חוסר בתמיכה - חברות העבר מתפוגגות במהירות, במיוחד אם הן רווקות או נשואות ללא ילדים.
כדאי לייצר מעגלי חברויות חדשות עם אמהות אחרות, שיכולות להוות תמיכה חשובה. לא להתבייש לפנות לנשים בגינה או במקומות אחרים. לעיתים מזומנות הן בדיוק באותו מצב. בנוסף להקלה בבדידות, פעמים רבות ניתן ללמוד הרבה מניסיונן של אמהות אחרות בהתלבטויות והתמודדות עם בעיות.
אם התחושה הפנימית היא אכן קשה, כדאי מאוד למצוא משהו או משהי ממעגלי החברים או המשפחה ולשתפו במה שעובר עליך. הפער שנוצר בין המציאות לבין ההצגה החיצונית רק מחריף את הבעיות.
חשוב גם בתוך תקופת האמהות האינטנסיבית שהאם תמצא זמן לפנק את עצמה:
כמה שעות שבועיות שבהן התינוק יהיה בהשגחת בייבי סיטר, סבתא או אבא מה שיאפשר יציאה לבילוי כלשהו - ישיבה בבית קפה , קניית בגד נחמד, פגישה עם חברה , סרט ,
ספורט או כל מה שעושה טוב .
פסק זמן שכזה נותן אנרגיה לשאר השבוע. אחת התופעות אצל אמהות טריות שהקניות הופכות להיות רק של מוצרים וצעצועים לילדים. מותר גם לאם לקנות לעצמה מתנה קטנה ומפנקת בשביל התחושה הטובה.
חשוב לבקש עזרה מכל מי שאפשר וגם את העזרה צריך להפוך ליעילה ככל האפשר. אם הסבתא באה לדוגמה לעזור אפשר להגדיר בדיוק היכן העזרה נדרשת: בשמירה על הילד, כביסה, כלים או כל דבר אחר ולא לחכות שמי שבא ינחש לבד.
לא להתמכר לטרנינג! גם כשיוצאים עם הילדים לגינה לדאוג להתלבש יפה, להתבשם ולהתאפר. התחושה הפנימית של אישה מטופחת שונה לחלוטין ממי שמזניחה את עצמה וגם התגובות של הסביבה יכולות להזכיר לאם שהיא עדיין אישה.
חשוב להשקיע גם במערכת היחסים עם בן הזוג למצוא זמן איכות לבילוי משותף, שיתוף הקשבה וכמובן ... מין.
תוך כדי הטיפול בילדים קל מאוד להיגרר לאכילת עוגיות, ממתקים ושאר ג'אנק פוד. חשוב גם לאם שאינה מניקה לשמור על תזונה נכונה וארוחות מסודרות לשמירה על הבריאות והגזרה.
חשובה מכל התחושה הפנימית והתמודדות עם רגשות האשם. לכן אם יש בסביבה אנשים ביקורתיים או שעצותיהם אינן מועילות אפשר להציב את גבול ההתערבות בנקודה הנכונה. פעמים רבות האינטואיציה האימהית לגבי מה שנכון והצרכים של התינוק נכונות יותר מדעתם של אחרים ואפילו אם הם אנשי מקצוע אז סמכי על עצמך!
*** עפרה ליאור עוסקת בהדרכה ואימון
הורים וזוגות בתהליך טיפולי פוריות.