כל עונה מביאה את האתגרים שלה ומצריכה התנהלות והערכות שונה בטיפול בתינוקות ובפעוטות. אם בחורף ההקפדה היא על חימום לצד ניסיון למנוע הידבקות במחלות, בקיץ עולות שאלות שונות וחדשות: איך להלבישם, כיצד נגן עליהם מפני השמש, איך מטפלים בעקיצות יתושים, גירויים בעור ועוד.
איריס כהן, רוקחת אחראית ומנהלת סניף סופר פארם, עונה לנו על שאלות אלו, ומסבירה כיצד ניתן לבצע את המעבר מחורף לקיץ באופן הבטוח ביותר לתינוקות ולילדים.
כיצד נלביש את התינוק עם בוא הקיץ?
"תינוק עד גיל 3 חודשים: תינוקות רכים עד גיל 3 חודשים לא יודעים לשמור על חום גופם ולכן יש לעטוף אותם. בקיץ יש להתאים בגדים בהתאם לטמפרטורה החמה ולהלבישם בשכבה דקה אחת או שתיים עד כף היד.
גיל 3 חודשים ומעלה: החל מגיל שלושה חודשים, ובהתאם למשקל התקין בגיל זה, התינוק כבר יודע לשמור על טמפרטורת גופו בדומה למבוגרים, כך שניתן להלבישו בהתאם למזג האוויר."
כיצד נזהרים מפני השמש?
"נתחיל עם שתיית מים אצל תינוקות: במהלך ימי הקיץ החמים, לתינוקות השותים כבר מבקבוק כדאי למלא מעט מים ולהשקות אותם, כמובן לאחר פעולת הרתחה.
מריחת קרם הגנה באופן קבוע: במהלך הקיץ, כל יציאה מהבית משעות היום המוקדמות ועד רדת החשיכה, דורשת מריחת התינוק בקרם הגנה נגד השמש. גם כשיוצאים לסיבוב קצר בגינה - מדובר בחשיפת התינוק לשמש ויש למרוח אותו בקרם הגנה. חשוב לזכור – גם אם לדעתך אין חשיפה ישירה לשמש ואף אם קיים צל מגן גוף התינוק חשוף לקרינה.
תכשירים ייעודיים לתינוקות וילדים: תכשירי ההגנה מפני השמש המיועדים לילדים, מתאימים לילדים מעל גיל 3, כאשר רוב תכשירי ההגנה המיועדים לפעוטות ונמכרים היום הינם טובים לשימוש מגיל חצי שנה ומעלה ולא קודם. עם זאת, קיימים תכשירים אורגניים המיועדים לתינוקות מגיל 0 ותכשירים טבעיים המיועדים לגילאי 3 חודשים ומעלה הנמכרים ברשתות הפארם. לתינוקות בעלי עור בהיר במיוחד מומלץ למרוח תכשירים בעלי 30 spf ומעלה.
הגנה על העיניים: מגיל בו הפעוט מאפשר זאת, בדרך כלל סביב גיל שנתיים וחצי, מומלץ לצייד אותו גם במשקפי שמש טובים ואיכותיים בשהייה בשמש.
כובע וצל: מומלץ לחבוש כובע לראשם של תינוקות וילדים, להקפיד שהעגלה מוצלת ובגינות ופארקים לשבת בצל. "
כיצד נגן על התינוק בים ובבריכה?
"בריכת שחיה ציבורית: בריכות שחייה עלולות להכיל וירוסים וזיהומים, לכן לא מומלץ להכניס תינוק מתחת לגיל חצי שנה לבריכה ציבורית ובכל מקרה להשתדל שכמה שפחות מים יכנסו לפיו של התינוק.
מריחת קרם ההגנה: ככלל, לא רצוי לחשוף תינוק לשמש לפני גיל חצי שנה. ואם בכל זאת יצאתם וגם נמרחתם, חשוב לחדש את המריחה בטווחי זמן קצרים כיוון שהזיעה, המים והניגוב במגבת מורידים את קרם ההגנה מהעור וחושפים אותו שוב לקרני השמש.
לבוש לים ולבריכה: מומלץ להלביש לתינוק בגד ים מדגם אוברול, ורצוי מסוג של בד המסנן את קרני השמש.. בנוסף לא לשכוח לחבוש לראשו כובע רחב שוליים."
ומה עם עקיצות היתושים?
"עקיצות יתושים גורמות לגרד ולאי נעימות, אך במקרים מסוימים הן יכולות להיות מקור להדבקות במחלות וכן בעקבות הגירוד עשוי להיווצר זיהום בגוף. לכן, חשוב מאוד לפעול למניעת עקיצות יתושים.
ניתן למנוע עקיצות על ידי מריחת הגנה על הגוף: מומלץ להשתמש בתכשירים המכילים חומרים טבעיים כמו ציטרונלה, אקליפטוס, רוזמרין ולבנדר, בעלי תכונות הדוחות יתושים, כגון: ציטרונלה פורטה ג'ל של לייף פרופשיונל ואתוש ג'ל.
מומלץ למרוח לתינוק את הקרם במהלך היום, במיוחד כשיוצאים לטיול בטבע ולפני השינה. אם מדובר בתינוקות בגיל ממש צעיר, חודש חודשיים, אפשר לשים את התכשירים האלה על בד או חיתול בד ולהניח ליד התינוק, במקום למרוח לו ממש על העור.
פעילות מנע בחלל החדר: גם כאן מומלץ להשתמש בחומרים טבעיים, במיוחד לתינוקות מתחת לגיל חצי שנה. טרם השינה, בעזרת מבער קטן לפזר שמן צינטרונלה ולבנדר הדוחים יתושים."
מה בהתייחס לטיפול בעקיצות ככלל?
"הרגעת העור: לטיפול בעקיצות יש להשתמש בתכשירים המכילים חומרים המסייעים בהרגעת העור כגון: פניסטיל ג'ל או ג'ל אלוורה של לייף, לשניהם תכונות מרגיעות לעור, ומותרים לשימוש בתינוקות מגיל 0. כאשר מאוד מגרד מומלץ להניח קרח על האזור הפגוע כדי לצמצם את תחושת הגרד.
להימנע מרחיצה במים חמים: חשוב מאוד לא לרחוץ את התינוקות והילדים באמבטיות חמות לאחר שנעקצו כיוון שנימי הדם מתרחבים בחום, מה שמחמיר את תחושת הגרד.
זיהום פצע הגרד: במידה והפצע מזדהם יש לפנות לרופא לצורך קבלת אנטיביוטיקה."
מה קורה עם שלשולים בקיץ ?
"החום הכבד בקיץ גורם להתרבות הסלמונלה, השיגלה, והרוטה, וירוסים המתפשטים באופן מהיר, ופוגעים במערכת העיכול.
מניעת שלשולים נעשית במספר דרכים:
היגיינת מזון - להקפיד לזרוק שאריות של תרכובת מזון תינוקות שנשארו בבקבוק ולא לאפשר לתינוק לשתות אותן לאורך זמן.
היגיינת גוף - ילדים נוטים להתלכלך יתר על המידה בזמן משחקים בגן ובכלל לכן יש לדאוג לשטוף את ידיהם באופן תדיר ובמיוחד לפני האוכל, ניתן לנקות עם אלכוג'ל.
ואילו הטיפול בשלשולים נעשה על ידי :
חיזוק החיידקים הטובים - כאשר סובלים משלשולים מומלץ לפני הכל להחזיר את האיזון הטבעי לגוף ולהגדיל את כמות החיידקים הטובים בגוף לעומת החיידקים הרעים. לתינוקות עד גיל שנתיים ניתן להוסיף אבקה פרוביוטית כגון: אבקה פרוביוטית לתינוקות של לייף. לילדים מגיל שנתיים ומעלה קיימים דובוני שוקולד כגון: דובוני יומי, המבצעים את אותה הפעולה.
שתייה מרובה - שלשולים עלולים לגרום להתייבשות לכן יש לדאוג להשקות את הפעוט בכל זמן שהווירוס קיים בגופו. ניתן לתת לפעוט תה קמומיל או שומר עם סוכר. הקמומיל והשומר מרגיעים עוויתות בבטן והסוכר משפר את חיוניות התינוק.
תזונה תומכת - אם ניתן, מומלץ להאכיל את הפעוט בפורמולות על בסיס צמחי. אם הכלכלה הרגילה של התינוק כוללת כבר מרק וירקות, ניתן להאכיל אותו במאכלים קלים יותר לעיכול כמו: אורז, עוף מכובס ומרק עוף. עם זאת, לא להיבהל אם הילד מסרב לאכול במשך שעות ארוכות. יש לעקוב אחר רמת החיוניות של התינוק. במקרה ועולה החום, יש לקחת את התינוק לבדיקה רפואית..
החתלה יעילה - כיוון שחומציות השלשול היא גבוהה במיוחד ועלולה לגרום לצריבת העור ולתפרחת חיתולים, בכל החתלה שיש בה יציאה מימית, רצוי לשטוף את הפעוט במים (ולא במגבונים העלולים לגרום לצריבה ואדמומיות), ולמרוח משחה לטיפול בתפרחת חיתולים במרקם עבה על מנת ליצור שכבת הגנה לטוסיק."
קיץ נעים!