הביוץ הינו אחד מן התהליכים המרכזיים במערכת הרבייה הנשית. תהליך זה, במסגרתו מבשילה ביצית ומגיעה לשחלה, מהווה את השלב הראשון בתהליך ההפריה והכניסה להריון. בניגוד לגברים שפוריותם קיימת בכל רגע נתון (בהנחה ואינם סובלים מאי פריון), נשים פוריות בימים מאוד מסוימים במהלך החודש – ימי הביוץ. לימי הביוץ עצמם אין בד"כ תופעות מטרידות למעט כאבים קלים. עם זאת, כשלא מתרחשת הפריה של הביצית (וכניסה להריון) יופיע הדימום של מחזור הווסת שילווה בשינויים הורמונאליים ולעיתים גם בתופעות של עצבנות, כאבים שונים, דכדוך ומיגרנות.
מתי הוא מגיע?
כשהמחזורים סדירים, קל מאוד לחשב את מועד הביוץ אשר מגיע בד"כ בדיוק 14 ימים לפני היום הראשון בו צפויה הופעת הדימום. במידה והמחזורים אינם סדירים אך עדיין מדובר בקבלת מחזור אחת ל-30 ימים בערך אז הביוץ יגיע בין היום ה-12 ל-16. דרך נוספת לאבחון הביוץ היא באמצעות ערכות שונות לבדיקה עצמית של ביוץ ואילו הדרך האחרונה היא באמצעות ניטור של טמפרטורת הגוף ובחינת סמיכות ושקיפות ההפרשות הנרתיקיות. הפרשה מימית ושקופה תלווה בד"כ את תהליך הביוץ והפרשות סמיכות יותר תלווינה את השלב שלפני המחזור.
הניסיון לחזות את מועד הביוץ הינו ניסיון לגיטימי ונפוץ עבור בני זוג המעוניינים להגדיל את סיכויי היקלטות ההיריון. עם זאת, זוגות אשר משתמשים בחישוב ימי הביוץ על מנת להימנע משימוש באמצעי מניעה מסתכנים בהיריון בלתי רצוי. בהקשר זה חשוב לזכור שמה שלא קורה בחודש הראשון, לבטח יקרה באחד מהחודשים שאחריו. אמנם הפריית הביצית תיתכן במשך יום-יומיים בלבד אך עם זאת לעיתים הביוץ מקדים או מגיע באיחור. מעבר לכך, שרידות הזרע בנרתיק עשויה להגיע ל-5 ימים כך שהסיכון או הסיכוי (תלוי מאיזו נק' מבט) להפריה והיריון הוא גדול.
מתי הוא לא מגיע?
הביוץ אינו מופיע כשקיימת בעיה בריאותית או הורמונאלית אבל לא רק במקרים אלו. נשים הנוטלות אמצעי מניעה הורמונאליים דוגמת הגלולה אינן מבייצות. למעשה, המחזור שנשים אלה חוות נובע מההפסקה המלאכותית בשימוש באמצעי המניעה ואינו מגלם את כל מחזור הרבייה הכולל ביוץ, התעבות של רירית הרחם ונשירת הביצית ורירית הרחם עם הופעת הווסת. בעקבות זאת, מחזור מדומה זה הוא בד"כ קל יותר. למרות זאת, הוא עדיין מטריד ומחייב נשים רבות לבצע שינויים בשגרת החיים, להימנע מפעילות ספורטיבית, להיעדר מהעבודה וכן הלאה. בעקבות זאת, חלק מן הנשים מבצעות חיבור של מס' חפיסות גלולות ומדלגות על המחזור. אמנם אין איסור על כך אך במקרים אלה רצוי להשתמש בגלולות המיוצרות ומאושרות רפואית לנטילה ברצף במשך שלושה חודשים, דוגמת "סיזוניק". גלולות אלה מאפשרות לנשים לדלג על מחזורי וסת באופן בטוח.
הקשר בין ביוץ, סרטן ופריון
במחזור הביוץ מתרחשת פציעה של פני השטח של השחלה. מחקרים הוכיחו כי ריבוי תהליכי פציעה והחלמה בשחלה מעלים את הסיכון לסרטן השחלות. לכן, נטילת גלולות, המונעת את תהליך הביוץ, ידועה כגורם המוריד סיכון לסרטן השחלות. מעבר לכך, ריבוי מחזורי ביוץ מגדיל את הסיכון להיווצרות של ציסטות בשחלות, בעיה העלולה להוביל במקרים מסוימים לאבדן הפריון. גם במקרים אלה גלולות עשויות לסייע בהקטנה והעלמה של ציסטות בשחלות ולמעשה לסייע בשמירה על הפריון העתידי.
מעלה את החשק המיני?
מעבר לסיכונים הכרוכים בריבוי מחזורי ביוץ ישנן גם תופעות נוספות הנלוות לתופעה. במהלך הביוץ חלק מן הנשים חוות עלייה בחשק המיני. יתרה מזאת, מחקרים גילו שבמקרים מסוימים העדפותיהן המיניות תשתנינה והן תעדפנה גברים עם רמות טסטוסטרון גבוהות יותר (לדוגמא, גברים עם פנים מאוד גבריות). מעבר לכך, עבור חלק מן הנשים היכולת ליהנות מיחסי מין ולחוות אורגזמה עשויה אף היא להשתפר בתקופה זו. חשוב לציין בהקשר זה כי עבור נשים רבות דווקא השחרור מהדאגה של כניסה להיריון והאפשרות לקיום יחסי מין ספונטניים עם בן הזוג משפרת את חיי המין.
מחזור הביוץ ויחד עימו מחזור הווסת הם תהליכים טבעיים הקורים בגוף האישה. לתהליכים אלה השפעות חיוביות ושליליות. הביוץ רצוי עבור נשים המעוניינות להיכנס להיריון, אך מנגד הביוץ ומחזור הוסת המגיע אחריו עלולים להוות מטרד עבור נשים שאינן מעוניינות להיכנס להיריון. בעידן המודרני, לכל אישה יש את האפשרות לבחור באופן בטוח את אמצעי המניעה בו היא תשתמש ולקבוע את תדירות הביוץ ומחזור הווסת בהתאם לצרכיה.
*** הכותב הוא מומחה לגניקולוגיה ומיילדות, ביה"ח מאיר