אמנים חושפים את עבודות הביכורים שלהם במחול, מוסיקה, ווידאו-ארט, צילום, ספרות, קולנוע וטלוויזיה, מייצב ואמנות פלסטית. חוה"מ סוכות במרכז ביכורי העתים, ת"א.
הכניסה חופשית!
פסטיבל בוידעם, אשר זוהי שנתו השנייה, הינו מיזם אמנות מקורי של יחזקאל לזרוב וסיגל פרץ, מנהלת מרכז ביכורי העתים בתל אביב, והוא יתקיים במשך שלושה ערבים בחול המועד סוכות (2-4.10), בין השעות 23:00-20:00.
בפסטיבל ישנה מרכז ביכורי העתים את פניו ויפתח את שעריו לארח את הקהל הרחב לאירוע אמנות ייחודי, הראשון מסוגו בארץ. בכל חלליו של מרכז ביכורי העתים תיחשפנה יצירות ביכורים של אמנים ישראלים מובילים ממדיומים שונים - תערוכת צילומים, מייצבים, סרטי קולנוע, אמנות פלסטית, עבודות וידאו-ארט, קטעי מחול ספרות ועוד, כולם יחד יוצרים פסיפס מרתק וחד פעמי.
העבודות שיוצגו בפסטיבל בוידעם נוצרו בתחילת דרכם של האמנים ונשלפו מהבוידעם האישי שלהם. יצירות שאולי נשכחו, או מעולם לא הוצגו, אך שמרו על רלוונטיות ותעוזה. העבודות נבחרו על ידי האמנים עצמם, שהסכימו להציג ולשחזר באומץ את עבודותיהם הראשוניות, חלקן אולי בוסריות, אך כולן מלוות ביופי ובתום של ההתחלה.
הפסטיבל כולו הוא אירוע מחווה לאמנים שהשפיעו בתחומם על הנוף התרבותי המקומי ובשנה שעברה הוכתר הפסטיבל כהצלחה גדולה, משך אליו אלפי מבקרים וזכה לביקורות נלהבות. בעין סקרנית שואף פסטיבל בוידעם לחשוף את תהליך ההתהוות של האמנות והאמנים החשובים בתרבות הישראלית של זמננו, ומקווה בכך לעורר השראה בקרב אמנים צעירים המחפשים את דרכם כיום.
בין האמנים שמשתתפים השנה: סיגלית לנדאו, גיל שוחט, איתן פוקס, רננה רז, עדי נס, אלונה קמחי, תומר היימן, מיכל בת אדם, דורון רבינא, אגי משעול, רונית זיו, יובל שאול, רוני סומק, לי ינור, עידו תדמור, איריס ארז, דוד טרטקובר, צוריה שליו, דנה לוי, רן סלוין .
במהלך ימי הפסטיבל יוכל הקהל ליהנות מתערוכת הגמר של עדי נס בבצלאל, כרזתו הראשונה של דויד טרטקובר, איתן פוקס יחלוק איתנו את הפיילוט של פלורנטין שמעולם לא עלה לשידור. אגי משעול, רוני סומק, צוריה שלו ואלונה קימחי יקריאו קטעים מספריהם הראשונים. עידו תדמור, איריס ארז ורננה רז יופיעו בסולו הראשון שלהם. תומר היימן בסרטו הדוקומנטארי הראשון מלימודיו בקמרה אובסקורה ותזמורת קלרינטים תנגן את אחת מיצירותיו הראשונות של המלחין גיל שוחט. בנוסף, בכל אחד מימי הפסטיבל, יתקיים שיח אומן עם אחד מהאומנים המציגים בפסטיבל.
"המסע לפסטיבל בוידעם התחיל בסקרנות אישית ובניסיון לומר משהו על מהותה של ההתחלה האמנותית בכלל", מספר יחזקאל לזרוב, אוצר הפסטיבל ומנהלו האמנותי. "אך בזמן העבודה על הפסטיבל נוכחתי שוב ושוב עד כמה הייתה מרגשת עבור האמנים המשתתפים, הנבירה המחודשת בהיסטוריה הפרטית שלהם ועד כמה מרעננת ומעוררת מחשבה הייתה עבורם ועבורי ההיזכרות.
לכל אמן יש קשר אחר לעבודת הביכורים שלו. אגי משעול, למשל, אספה בקפדנות כל עותק של ספרה הראשון מחנויות ספרים וספריות כדי להשמידם, ולאחר שנים רבות מצאה יום אחד עותק בודד של הספר בספריה נשכחת וממנו היא מקריאה לראשונה לכבוד פסטיבל בוידעם".
"פסטיבל בוידעם משקף את חזוננו, כמרכז ללימודי אמנויות הבמה", אומרת סיגל פרץ, מנהלת מרכז ביכורי העתים. "אני רואה חשיבות גדולה בחינוך והעשרת השיח התרבותי, כי בלי עבר והיסטוריה אין עתיד. הייחוד בפסטיבל זה מבחינתי, כמנהלת מרכז המכשיר לאמנויות הבמה, הינו החשיפה של אמנים צעירים בראשית דרכם, ליצירות של אמנים מובילים בתחומם, ובמרכז ביכורי העתים עשו את צעדיהם הראשונים לא מעט יוצרים ובו גם נוצרו עבודות הביכורים שלהם.
השנה עברנו שנת פעילות תרבותית עשירה ואינטנסיבית, החל מפסטיבל 'בוידעם', דרך שיתוף פעולה להעלאת מופע משותף עם התזמורת הפילהרמונית, תערוכה ייחודית של פרויקט וידאו-דאנס, חילופי משלחות רקדנים תל אביב - איסט בצרפת, קיום אירוע 'בשותף' לציון יום האישה הבינלאומי, הרצאות מגוונות לצד מפגשים עם אנשי רוח ותרבות ועוד מגוון פעילויות. חשוב היה לי לפתוח את הפסטיבל חינם לקהל הרחב בו כל תושב יוכל ליהנות מחוויה אמנותית ייחודית".
(* צילומים : יח"צ)