פסטיבל ישראל יציין השנה 50 שנות פעילות בארבעה שבועות של חגיגת תרבות עם יצירות חדשות של מיטב היוצרים והקבוצות הישראליות ומופעים בינלאומיים ממדינות רבות ובהן: ארה"ב, צ'ילה, דנמרק, רוסיה, גרמניה, ניו זילנד,שוויץ, בלגיה, פינלנד, איטליה, אנגליה, אוסטריה,צ'כיה, גיאורגיה, יפן, צרפת אירלנד ויוון.
הפסטיבל יתקיים בתאריכים 23.5.2011 – 18.6.2011 בירושלים על אולמותיה ואתריה השונים: אולמות תיאטרון ירושלים (שרובר, הנרי קראון, רבקה קראון, האולפן), בריכת הסולטן, בנייני האומה, מוזיאון ישראל החדש, הגן הבוטני, בית שמואל, אולם ימק"א, מרכז ז'ראר בכר ומרכז טארג. מופעי הפסטיבל יועלו גם בחולון, מודיעין, דימונה ובאתרים היסטוריים בצפון ודרום הארץ.
מנכ"ל הפסטיבל: יוסי טל-גן, מנהל אמנותי: משה קפטן, מפיקת הפסטיבל: מירי מנירב, יועץ למוסיקה קלאסית: גיל שוחט, יו"ר הפסטיבל: דני הלפרין. הפסטיבל הינו עמותה ציבורית ללא מטרות רווח הפועלת בתמיכת משרד התרבות והספורט, עיריית ירושלים והקרן לירושלים.
פסטיבל ישראל החל את דרכו ב-1961 כפסטיבל קיץ למוזיקה קלאסית בתיאטרון העתיק של קיסריה. עם השנים הורחבו תחומי ומוקדי פעילותו וכיום הוא כולל הופעות מחול, תיאטרון, ג'אז, מוסיקת עולם, תערוכות אמנות ועוד.
משנת 1982 אומץ הפסטיבל על ידי העיר ירושלים ומרבית ההופעות מתקיימות בתחומי העיר. במהלך 50 שנותיו חשף הפסטיבל בפני דורות של שוחרי תרבות ישראליים, אמנים בינלאומיים חשובים וידועים שהגיעו ארצה בהזמנת הפסטיבל ובהם: דיזי גילספי, איזיק שטרן, פבלו קאזאלס, לינדסי קאמפ, פיליפ ז'נטי במופע הבלתי נשכח בו הלך על חבל מעל גיא בן הינום, הלהקה היפנית "סנקאי ג'וקו" שהשתלשלה במחול בוטו מחומות ירושלים, מקהלת הצבא האדום, להקת המחול הקנדית "לה לה לה יומן סטפס", בלט קירוב, התזמורת הפילהרמונית מפילדלפיה בניצוחו של ריקרדו מוטי, תאודורקיס, ג'ו קוקר, בובי מקפרין, קרלוס ז'ובים, הבמאי הרוסי הדגול לב דודין, פיטר ברוק, מאבו מיינס עם "בית הבובות", תזמורת הקונצרט חבאו האגדית מהולנד, הקובנט גרדן מלונדון עם "כרמן", לה סקאלה מילאנו, מוריס בז'אר, מחווה לביטלס עם ג'ורג מרטין, אוטה למפר, ג'סי נורמן, בלט טוקיו האגדי, הפילהרמונית של ניו יורק בניצוחו של לאונרד ברנשטיין, פט מת'יני, פול אנקה, צ'רלס לויד, ביל פריזל, ה"פט שופ בויז", ג'ורדי סאבאל, הפילהרמונית של ברלין בניצוחו של דניאל בארנבוים, ועוד רבים וטובים.
לצד המופעים הבינלאומיים יזם הפסטיבל מספר רב של הפקות שחלקן הפכו עם השנים לנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית ביניהן: "הילד חולם" בבימויו של חנוך לוין, "אנאפאזה" של אוהד נהרין, מופע המחווה הבלתי נשכח לניסים אלוני שהועלה בדיוק בערב בו נפטר, "שיר השירים" מאת גיל שוחט, "דאוס אקס מכינה" של תיאטרון "קליפה" בגן הבוטני, מופע השיחזור של "התרנגולים" בבימוייה של נעמי פולני, מופע הצדעה ללאונרד כהן שהפך לאלבום מצליח ומרגש, ערבי מחווה ליוצרים ישראלים כמו נעמי שמר, אביהו מדינה, בועז שרעבי, שלום חנוך, חנן יובל, ועוד.
בזירה העולמית קנה הפסטיבל לעצמו מוניטין בינלאומי ואמנים בינלאומיים רבים רואים בו תחנה חשובה. הפסטיבל נחשב לייחודי מבחינת תכניו ובמגזין איגוד הפסטיבלים הבינלאומי נכתב: "פסטיבל ישראל הוא דוגמה מצוינת לחשיבות של דיאלוג בין-תרבותי מעבר לגבולות אירופה". בשנה שעברה העניקה ממשלת צרפת ליוסי טל-גן, מנכ"ל הפסטיבל את אות אביר אמנויות הבמה על תרומתו לתרבות כמנכ"ל ומנהל אמנותי של הפסטיבל.
דן הלפרין יו"ר ההנהלה הציבורית של הפסטיבל:
"פסטיבל ישראל הצליח בשנות פעילותו להניף כמה דגלים שבראשם ניצול התקציב הציבורי להבאת הפקות ייחודיות ואיכותיות שאחרים לא היו מעזים לייבאם ובמחירי כרטיסים זולים משמעותית מהמחירים הנהוגים בשוק התרבות. ובנוסף התמיכה הציבורית תורגמה גם לעידוד הפקות ישראליות שחלקן הפך לנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית".
יוסי טל-גן מנכ"ל הפסטיבל:
"במהלך שנותיו הפסטיבל חרט על דגלו את קידום היוצר הישראלי הצעיר וחשיפתו לקהל הישראלי, אירוח הפקות יוקרתיות מהעולם ושילוב בין אמנים ישראלים וזרים בהפקות ייחודיות. הפסטיבל ביסס והעמיק את קשריו עם עשרות גופים אמנותיים וממשלות בכל רחבי העולם וזוכה ליוקרה רבה בקהיליית הפסטיבלים הבינלאומית. מיקומו בירושלים, עיר של מתחים פוליטיים ודתיים לא רק שלא פגעה במעמדו אלא הוסיפה לו כבוד והערכה מיוחדים. החיבור בין ירושלים כעיר בירה תרבותית עם גוון בינלאומי לקהלים בפריפריה היו ויהיו מעמודי התווך של תפיסת העולם של הפסטיבל".
משה קפטן המנהל האמנותי הנכנס:
"הכנת התכנית האמנותית לפסטיבל ישראל בכלל ולפסטיבל ה-50 בפרט היא אתגר עצום. מאז ומתמיד היה תפקידו המרכזי של הפסטיבל לאתר ולהביא לירושלים יצירות תרבות מורכבות שתאתגרנה את הצופה ברמה החושית כמו גם ברמה האינטלקטואלית. בימים אלה, בהם התרבות הפופולרית הופכת למרכזית יותר ויותר בחיינו, הופך תפקידו זה של הפסטיבל להכרח. לצד חרושת התרבות, אשר כבודה במקומו מונח, ראוי גם להעניק במה למה שהוא אלטרנטיבה (ולא בהכרח שוליים). כבעבר, גם השנה פסטיבל ישראל הוא אכסניה יוצאת דופן בתוך שלל אירועי התרבות בישראל - אכסניה בעלת שם בינלאומי יוקרתי לאירועי במה תרבותיים שהם לפני הכל אמנות לשם אמנות".
תוכנית פסטיבל ישראל 2011
מחול
19 שנים לאחר שהועלתה "אנאפאזה" יצירתו של אוהד נהרין בפתיחת פסטיבל ישראל יפתחו נהרין ולהקת בת-שבע את הפסטיבל ה-50 בבכורה עולמית ליצירה חדשה. הלהקה, שנחשבת כיום לאחת מהלהקות המובילות בעולם, עשתה את צעדיה המשמעותיים ביותר בקהילת המחול הבינלאומית תחת שרביטו של המנהל האמנותי הכוריאוגרף אוהד נהרין אשר זכה באינספור פרסים בינלאומיים יוקרתיים על פועלו ויצירותיו.
פסטיבל ישראל הוא אחד מקומץ יעדים אחרונים בעולם כולו בהם תבקר להקתו של מרס קנינגהאם, אחד מגדולי הכוריאוגרפים של המאה ה-20, וממובילי המחול האוואנגרדי. לפני שנפטר ביולי 2009 הורה בצוואתו להפסיק את פעילות להקתו לצמיתות תוך שנתיים. שנתיים אלו הן ההזדמנות האחרונה בהחלט לשוחרי מחול בעולם כולו לצפות ביצירות של קנינגהאם מבוצעות על ידי הלהקה אותה אימן באופן אישי. בתום מופע הסיום שייערך ב-31.12.11 בניו יורק, תפורק הלהקה. במסגרת סיבוב הופעות אחרון זה ("Legacy Tour") תקיים הלהקה במסגרת הפסטיבל שני אירועים: ערב בתיאטרון ירושלים המורכב מהיצירות "Split Sides" (למוזיקה שכתבו עבור המופע להקת רדיו-הד ולהקת סיגר-רוס האיסלנדית) ו"Soundance" שעלה לראשונה בדטרויט ב-1975 בהשתתפותו של קנינגהם עצמו; במוזיאון ישראל תבצע הלהקה שישה מופעי "events" ש"יתפרו" במיוחד לחללים לא קונבנציונאליים בשטח המוזיאון.
המופעים יתקיימו בשיתוף עם עונת התרבות הירושלמית.
להקת המחול הדנית (Danish Dance Theatre) והכוריאוגרף הבריטי טים ראשטון, מנהלה האמנותי מזה עשור, יגיעו לפסטיבל עם בכורה עולמית למופע "Love Songs" בו תשתתף הזמרת קרולין הנדרסן בלווי טריו ג'אז. הלהקה כוללת אנסמבל של רקדנים מובחרים מרחבי העולם (ברזיל, סין, אנגליה, נורווגיה, שבדיה, איטליה, ספרד, יוון וגם ישראל). בניהולו האמנותי הצליח ראשטון להוביל את הלהקה להישגים מרשימים שביססו את מעמדה כלהקת מחול מודרני יוקרתית ונחשבת. בנוסף תעלה הלהקה ערב ובו מקבץ יצירות: "Kridt" – יצירה הנשענת על טקסטים תנ"כיים וסוויטה לכינור שכתב המלחין הלטבי פטריק ואסקס וזכתה בפרס יצירת המחול הטובה ביותר לשנת 2005 בדנמרק. "Enigma" – מחול בהשראת הסוויטה לצ'לו של באך ו"Cadance" יצירה לארבעה עד שישה רקדנים בה כמו שעון, מודדת המוסיקה זמן בתוך הקומפוזיציה המינימליסטית של אנדי פייפ.
בבכורה ישראלית ועולמית תעלה היצירה "לה" של הכוריאוגרף נמרוד פריד והמוסיקאי ישראל ברייט, אירוע בימתי האוצר בתוכו קולנוע, ריקוד ומוסיקה חיה. המופע עושה שימוש מירבי בחלל "האולפן" הלא קונבנציונאלי שבתיאטרון ירושלים. זהו מפגש מיוחד בין שני יוצרים : נמרוד פריד,יוצר מוערך שהקים את להקת תמי ב-2004 וזכה לתגובות חמות בארץ ובעולם על יצירותיו, וישראל ברייט, מלחין עטור שבחים אשר יצר מוסיקה למחזות תיאטרון, לסדרות טלוויזיה, לסרטי ולגופים שונים.
תיאטרון בפסטיבל
תיאטרון השאובינה הגרמני הידוע מגיע עם אחת מהפקותיו השייקספיריות האהובות – "המלט" בגרסה מודרנית יוצאת דופן. בגרסה זו של הבמאי אוסטרמאייר שישה שחקנים בלבד והם מגלמים בוירטואוזיות רבה את כל שלל הדמויות. מחד, זו הפקה ראוותנית העושה שימוש בטכנולוגיה מתקדמת ודינמיקה בימתית אינטנסיבית ומאידך היא אינטימית ובעלת הישגים יוצאי דופן של משחק ובימוי. תיאטרון השאובינה הינו תאטרון גרמני מהידועים באירופה. מאז היווסדו ב-1962 מתאפיין השאובינה ברפרטואר הכולל מחזאות קלאסית לצד מחזאות מודרנית. הצגה זו, אשר הופקה לראשונה בשיתוף פסטיבל הלנה באתונה ופסטיבל אביניון, זכתה להצלחה רבה ולביקורות משבחות ברחבי העולם. אירוח הלהקה בישראל הוא בשיתוף התיאטרון הלאומי "הבימה".
מרוסיה יגיע תאטרון וכטנגוב מהחשובים ביותר ברוסיה ובעולם עם ההפקה "הדוד ואניה" מאת צ'כוב בבימויו של רימאס טומינאס. ההפקה זכתה בפרס "מסכת הזהב" היוקרתי בתחרות פרסי התיאטרון ברוסיה. את תפקיד וניה מגלם כוכב הקולנוע והתאטרון הרוסי סרגיי מקובייצקי ולצידו להקה בת עשרה שחקנים. ההצגה תועלה בפסטיבל ישראל בשיתוף ה"גולדן מסק פסטיבל" ותיאטרון גשר החוגג 20 שנים להיווסדו. אירוח הלהקה בישראל בשיתוף תאטרון "גשר".
מצ'ילה תגיע לביקור ראשון בישראל ולאחר הופעות בפסטיבל אדינבורו האחרון, קבוצת תיאטרו-סינמה דה צ'ילה הנחשבת לפורצת דרך בתחום התיאטרון הויזואלי. באמצעים טכנולוגיים מתקדמים של הקרנות וודיאו ארט ובדינמיקה קצבית השאולה מעולם הקולנוע מציגה הקבוצה תיאטרון חי בתוך סרט קולנוע. שני מופעים יועלו בפסטיבל:"ללא דם" (Sin Sangre) - סיפור על רצח, הישרדות ונקמה ו"האיש שהאכיל פרפרים" (ראה פסטיבל ישראל לילדים).
קבוצת תיאטרון קליפה אשר יצרה החל משנת 1998 חמש עבודות עבור פסטיבל ישראל, תעלה בבכורה את יצירתה החדשה "המצפה" - צלילה חופשית אל עולם הדימויים החלומי של תיאטרון קליפה. המופע שיתקיים באולם ה"אולפן" מתחיל מנקודה בה לא רואים בה כלום כשהקהל יושב או שוכב על הרצפה הרכה. על רקע הצלילים הבוקעים מכל עבר, הופך החלל השחור לתיבת קסמים בה הדמויות, הבובות והחפצים הופכים לתמונות בימתיות המתעתעות במתבונן.
שחר פנקס ושיר גולדברג יציגו את "אבא שלי לא ציפור" המבוסס על הספר "חנויות קינמון" (1934) מאת הסופר והצייר היהודי ברונו שולץ. עלילת הסיפור מתרחשת בפולין בתקופה שבין שתי המלחמות, ומגוללת את סיפור התבגרותו של הילד יוסי גוטסמן לצד אביו יעקב, אשר הולך ומשתגע עד שבסופו של דבר הופך מאדם לציפור. המופע יתקיים במסגרת פרוייקט "פרימיירה באולפן" שבמסגרתו קבוצות ויוצרים ישראלים נבחרים יעלו בכורות בחלל האולפן שבתיאטרון.
במופע אחר בפרויקט "פרימיירה באולפן" תבצע קבוצת תיאטרון רות קנר בבכורה את "מעוף היונה" ע"פ ספרו של יובל שמעוני. במרכז היצירה שני סיפורים הנעים במקביל כשתי מציאויות מקבילות המתרחשות בפריס. רות קנר הינה יוצרת תיאטרון מוערכת מאד שזכתה בפרסים יוקרתיים המקדישה את עבודתה ליצירה שחותרת לגילוי ולמתן ביטוי בימתי מטלטל למאבקי העומק של ההוויה האנושית.
עוד בפסטיבל, "אדיפוס 2011" שיתוף פעולה בין הבמאי יגיל אלירז למלחין עידו אהרוני. זהו מופע הממזג תיאטרון ואופרה ומביא לבמה עיבוד חדש לטרגדיה הקלאסית. חלקו מושר, חלקו מדובר, ומשתתפים בו חמישה שחקנים, חמישה זמרים ואנסמבל כלי של תשעה נגנים. הפרויקט בהפקת ובשיתוף קבוצת התיאטרון הירושלמי.
בהמשך לשנה שעברה, תציג גם השנה מעבדתרבות דימונה בכורה בפסטיבל והפעם את "ילד הכרובית" בהשראת ספרו של יהונתן גפן ובבימויה של נעה קנולר. האירוע יתקיים במסגרת פרויקט "פרימיירה באולפן". ההצגה נכתבה בתהליך של אימפרוביזציות ותלווה במוסיקה חיה ובשיריו של גפן מתוך הספר. בהשתתפות: רועי צדוק, הילה מצקר, ליאה גורמזנו, משה פרסטר ואופיר נהרי.
במסגרת פסטיבל ישראל לילדים בשיתוף עם תיאטרון המדיטק בחולון יועלה בבכורה המחזמר הקוסם מארץ עוץ הפקה משותפת של המדיטק ותיאטרון בית ליסין ע"פ הסיפור הקלאסי של פרנק באום, בעיבודו של דניאל אפרת ובבימויו של גלעד קמחי.
עוד לילדים: להקת תיאטרו-סינמה דה צ'ילה עם "האיש שהאכיל פרפרים" (The Man Who Fed Butterflies) המיועדת למבוגרים ולילדים מגילאי 10 ומעלה.
מוסיקה קלאסית בפסטיבל
זמרת הסופרן האגדית דיים קירי טה קאנאווה תגיע לפסטיבל ישראל ביום הולדתו ה-50 לרסיטל אחד בלבד בבנייני האומה. קירי טה קאנאווה הניו זילנדית היא אחת מזמרות הסופרן האהובות ביותר בעולם. היא צאצאית של אריסטוקרטים מאורים מניו זילנד ונחשבת לדיווה יפהפיה, חסרת גיל, עם קול אלוהי. למעמד ולהכרה בינלאומיים זכתה לאחר הופעתה הבלתי נשכחת באופרה "נישואי פיגארו" בהפקת בית האופרה המלכותי בקובנט גרדן בלונדון ב-1971. לאחר אותו תפקיד בלתי נשכח נסקה הקריירה שלה במהירות והיא כבשה את בימות האופרה החשובות ביותר בעולם ביניהן: המטרופוליטן, קובנט גארדן, בית האופרה של פריז, בית האופרה של סידני, לה סקאלה ועוד. בשנת 1981 ראו ושמעו אותה ברחבי העולם כ-600 מיליון איש, כאשר שרה את "Let the Bright Seraphim" בחתונתם של צ'ארלס, הנסיך מוויילס וליידי דיאנה ספנסר.
מפינלנד יגיע הרכב המוסיקה העתיקה הלסיניקי בארוק. ההרכב שנוסד ב-1997 מציג יצירות נשכחות שלא פורסמו מעולם וזוית חדשה ומעוררת מחלוקת על יצירות מפורסמות ומוכרות. איתם יופיע סולן הצ'מבלו האיטלקי אנריקו ביאנו, הנחשב לאחד מהיוצרים המעניינים והחשובים ביותר בתחום המוזיקה העתיקה בעולם. ההרכב יופיע בשתי תכניות: האחת דואט של צ'מבלו והשנייה תזמורתית עם יצירות מאת באך ויואלדי וליגאטי.
פלורלגיום, אנסמבל המוסיקה העתיקה הנחשב חוזר לפסטיבל ישראל לאחר הצלחתו בפסטיבל 2004 והפעם עם הסולנית הבינלאומית ג'יליאן קית'. התכנית מבוססת כולה על יצירות מופת מהבארוק האיטלקי (ויוואלדי ופרגולזי) האנגלי (פרסל) והגרמני (באך) – לרבות הקונצ'רטו הברנדנבורגי החמישי, וקנטטה מס' 82 הפופולארית. בתכנית: יצירות מאת ויואלדי, פורגלאזי, הנדל, פרסל ובאך.
השנה יוקדש המרתון המסורתי בפסטיבל בהנחייתו ונגינתו של גיל שוחט לגוסטאב מהלר לציון 100 שנה למותו. הרפרטואר יכלול את היצירות הווירטואוזיות לפסנתר סולו של יצירתו המוקדמת של המלחין ואת מחזורי השירים ופסגות המוסיקה הקאמרית מתקופת השיא של יצירתו. האירוע המיוחד ילווה בדברי הסבר על כל יצירה וביצועה המלא, על ידי אמנים ישראלים מהשורה הראשונה ובהם: אקרט לורנצן, אה
רון ירון, עדיאל שמידט, ברכה קול , שרון רוסטורף, בתיה שטיינבוק – לורנצן וכמובן גיל שוחט.
אירוע מוסיקלי מיוחד נוסף בהגשתו ונגינתו של גיל שוחט יהיה "השיר על הארץ": ביצוע של מחזור שירים על פי טקסטים סיניים עתיקים, בעיבוד קאמרי מאת א.שנברג. בהשתתפות: סווטלנה סנדלר– מצו סופרן , גיא מנהיים – טנור ואנסמבל אליסיום.
השנה, תגיע לפסטיבל רביעיית האגן המהוללת החוגגת 30 להיווסדה. הרביעיה האוסטרית הנחשבת לרביעיית כלי הקשת החשובה ביותר כיום תבצע תוכנית עם יצירות מאת היידן, בארטוק, וברהאמס.
בהמשך למסורת הפסטיבל יתקיים קונצרט זוכי תחרות רובינשטיין. השנה חוגגת התחרות שתתקיים בחודש מאי, 13 שנים להווסדה. הזוכים בתחרות יופיעו בקונצרט מיוחד לציון יובל לפסטיבל ישראל ו"בר מצווה" לתחרות רובינשטיין.
שני הוירטואוזים של הפסנתרנות הרוסית, ניקולאי פטרוב ואלכסנדר גינדין יחברו בפסטיבל לתכנית מוסיקאלית שוברת גבולות ופורצת סגנונות. פטרוב נחשב כיום ברוסיה ובעולם כולו לאחד הפסנתרנים הדגולים של המאה ה-20. גינדין הוא תלמידו הצעיר, זוכה פרסים יוקרתיים בתחרויות בינלאומיות ברוסיה ומחוצה לה. השניים יבצעו בקונצרט יצירות מופת לארבע ידיים ושני פסנתרים בתכנית המחברת בין מסורות הג'אז האמריקאי, והאוונגארד הקונצרטי. בתכנית: יצירות מאת-גרשווין, ראוול, שופן, אופנבך, שטראוס ואחרים.
שבוע אחרי הבכורה העולמית בגרמניה יועלה בפסטיבל הפרוייקט "ישראל במצרים - מעבדות לחרות" מפגש תרבותי ומוסיקאלי בין מזרח ומערב. המופע הוא יצירה מורכבת חדשה בה שתי יצירות של יאיר דלל שזורות באורטוריה "יציאת מצרים" של הנדל כשהן מעובדות לתזמורת בארוק, שירת פיוטים יהודיים ומוסיקה מסורתית. משתתפים: נגני התזמורת l'art d mondo מקהלת נערי טלץ, הפייטנים דוד מנחם וליאור אלמליח, זמר הקונטרה טנור יניב ד'אור, הזמרת ההודית ליאורה יצחק, שני נגני כלי הקשה ארז אל עוויוי משבט עזזמה בנגב. עוד משתתפים: מקהלת הנערים מטלץ, מקהלת הנערים מונק, אבי אגבבה, נגן הסיטאר יותם חיימוביץ, נגן הקאנון אלעד גבאי.
ההפקה התאפשרה בסיוע קרנות התרבות של ממשלת גרמניה, וקרנות מהערים האלה ולברקוזן ותזמורת "אמנות העולם".
עוד בפסטיבל, סדרת מופעים בשיתוף האופרה הישראלית:
האופרה "ירושלים" של ורדי בבריכת הסולטן, ערב אריות עם התזמורת של ורונה בבריכת הסולטן, מופעי מוסיקה בימי שישי בכנסיות ברחבי העיר.
ג'אז בפסטיבל ישראל
בילי קובהם, מטובי המתופפים של כל הזמנים, יגיע לפסטיבל להופעה אחת עם הרכב נגניו. קובהם יליד פנמה שגדל והתחנך בארה"ב ומתגורר בשוויץ, מחבר בין סגנונות של ג'אז, מוסיקה לטינית ופיוז'ן, ומשלב נגנים ממדינות שונות. הוא התפרסם ביכולתו הגבוהה כמתופף וכמלחין מיוחד. הופיע והקליט עם מיילס דייויס, ג'ון מקלפלין, סנטנה ואחרים. לישראל יגיע עם:
Jean-Marie Ecay - guitars
Christophe Cravero - keyboard/violin
Michael Mondesier - bass
Camelia Ben Naceur - keyboards
Junior Gill - steel pan/pan cat
מיפן תגיע הפסנתרנית והמלחינה הוירטואוזית הירומי אוהארה שסגנונה המוזיקלי מחבר בין ג'אז למוזיקה קלאסית ורוק ולעתים גם מוזיקה יפנית מסורתית. הצלחתה החלה ביפן שם זכתה בתואר היוקרתי "האלבום הטוב ביותר" המוענק מטעם תעשיית התקליטים. זו הייתה יריית הפתיחה למסע המוסיקלי המרתק של חייה שכלל פרסים ותארי כבוד בכל רחבי העולם. בהמשך דרכה המוסיקלית שיתפה פעולה עם הפסנתרן האגדי צ'יק קוריאה ועם הבסיסט הנודע סטנלי קלארק. לאחר שיתופי פעולה רבים וקונצרטים שקיימה עם הרכבים שונים, חזרה הירומי לעבודת הסולו שלה כפסנתרנית באלבום החדש שיצא ביפן ב 2009 (ובארה"ב ב 2010) A Place To Be.
הסקסופוניסט והמלחין ישראלי אלי דג'יברי ישיק אלבום חדש בפסטיבל. דג'יברי, אחד ממוסיקאי הג'אז המובילים כיום בעולם הופיע עם אמנים בעלי שם בינלאומי דוגמת הרבי הנקוק והמתופף האגדי אל פוסטר. את אלבומו הראשון "In The Beginning" הוציא לאור בשנת 2003 וזכה לשבחים רבים. בשנת 2006 הוציא שני אלבומים נוספים, וזכה בפרס ראש הממשלה היוקרתי למלחיני ג'אז על הישגיו כמוסיקאי ישראלי בארץ ובעולם. בפסטיבל יופיע בטריו עם הנגנים המפורסמים: Gary Versace באורגן ו- Obed Calvaire בתופים. הרכב זה מתוכנן להוציא תקליט ב-2011 והשקתו תהיה במסגרת הפסטיבל. אלבום זה עתיד להכיל קטעים מקוריים שכתב דג'יברי לצד עיבודים ליצירות מוכרות.
מוסיקת עולם ומוסיקה ישראלית
כעשרים שנים אחרי "רחל ולאה" (1993) חוזרת אחינועם ניני, עם שותפה המוסיקלי גיל דור, לפסטיבל ישראל במופע בכורה החוגג את צאת אלבומה החדש (המתוכנן למרץ 2011) שכולו ביצועים לקלאסיקות ישראליות. בין השירים במופע: "בראשית", "יש אי שם", "מקום לדאגה", "זכריה רחל", "היו לילות" ועוד. את אחינועם תלווה בקונצרט התזמורת הסימפונית ירושלים בעיבודו המוסיקלי וניצוחו של אילן מוכיח. המופע יתועד ע"י ערוץ המוסיקה Mezzo.
בקונצרט מיוחד לפסטיבל יופיעו הזמרת הבינלאומית יסמין לוי ויאניס קוציריס מגדולי הזמרים היוונים הפועלים כיום. השניים יבצעו מבחר שירי לאדינו, קלאסיקות אהובות ושירים מהרפרטואר היווני של יאניס. תלווה אותם להקתה של יסמין לוי בה מיטב הנגנים האתניים בארץ ונגנים אורחים. יסמין לוי הישראלית הפכה בשנים האחרונות לזמרת בינלאומית מוערכת: הגארדיאן הכתיר אותה כ"אחת הזמרות הטובות במזרח התיכון"; האינדיפנדנט ציין ש"מלבד המראה המהפנט שלה, הנכס הגדול של לוי הוא הקול שלה – ורסטילי, חושני ומלא רגש"; הסנדיי טיימס הלונדוני מיקם את האלבום שלה "Sentir" כאחד מעשרת האלבומים המובילים בתחום מוסיקת העולם לשנת 2009.
בערב אקורדיאונים בינלאומי מיוחד תחת הכותרת "The Samurai", יופיעו חמישה נגנים מובילים ממדינות אירופה השונות: דיוויד מונלי (אירלנד), דידייה לאלוי (בלגיה), ריקרדו טסי (איטליה), ברונו לה טרון (צרפת) ומארקו לפיסטו (פינלנד). כל אחד מן החמישה נחשב למוביל בתחום בארצו ומתמחה בסוג מסוים של נגינה. יחד הם יוצרים מופע ספקטקולרי הנע המביא אל הבמה מגוון רחב של סגנונות בביצועים וירטואוזיים. חגיגת האקורדיונים תגיע לשיאה בשיתוף פעולה של שלושה מבכירי האקורדאוניסטים הישראלים עם חברי להקת סמוראי, ותסתיים בלא פחות משמונה נגני אקורדיון על במה אחת.
התזמורת האנדלוסית החדשה תופיע בקונצרט הצדעה לפסנתרן והמלחין הנערץ מוריס אלמדיוני. הקונצרט יהיה בהשתתפות אלמדיוני הנחשב לפסנתרן ייחודי בתחום של מוסיקת עולם ולו רק בזכות הדרך בה הוא נוהג לשלב מוסיקה אנדלוסית, קובנית, אלג'יראית, ג'אז ועוד. אלבומיו זוכים להצלחה בעולם כלו, והאלבום שהקליט עם הפרקשניסט הקובני רוברטו רודריגז הוכתר ב-2007 כאלבום השנה בקטגוריית מוסיקת עולם מטעם רדיו 3 של הבי בי סי. עוד יופיעו בערב זה: הפסנתרן עמרי מור, הזמר אמיל זריהן, המתופף הקובני רוברטו רודריגז ואורחים נוספים.
עוד בתחום מוסיקת העולם בפסטיבל, יופיע אנטוניו זאמבוז'ו (Antonio Zambujo), זמר הפאדו הפורטוגזי הנחשב לאחד מהמצליחים בסגנון מוסיקת הנשמה הפורטוגזית. אל הזמר המלווה עצמו בגיטרה יצטרפו נגני גיטרה בס, גיטרה קלאסית, מנדולינה וקלרינט.
אירועים מיוחדים
מופע הצדעה ענק בגן סאקר לכבוד פסטיבל ישראל החמישים ואירועי יום ירושלים, בהשתתפות: ריטה, הדג נחש, דוד ד'אור בליווי התזמורת הסימפונית ירושלים, ולהקות המחול ורטיגו והורה ירושלים.
במסגרת חגיגות החמישים לפסטיבל יתקיים בגן הבוטני בירושלים האירוע קלאסי גן מבית היוצר של "מוזיאון חי". לצד סיור בגן הקסום ניתן יהיה לצפות בשמונה מופעים חיים שהם עיבודים ליצירות קלאסיות שהמכנה המשותף לכולם הוא "הגן". בין ביצועים ווקאליים לשירי משוררים (שיר היקינטון, מה עושות האיילות וכו') , ובין מופעי מחול (קטעים מתוך "אגם הברבורים") ניתן יהיה להשתתף במסיבות גן ולהאזין לביצועים קלאסיים ליצירות כמו "פולחן האביב" ו"חלום ליל קיץ" ואף לקחת חלק באירועים תיאטרוניים המציגים עיבודים ליצירות כגון: "גן הדובדבנים", "הכלה וציד הפרפרים", "הענק וגנו" ועוד.
50 שנים לפסטיבל ישראל ומאה שנים להולדת טדי קולק - אירוע מוסיקלי רב משתתפים במסגרת ארועי יום ירושלים בגן סאקר. פרטים ימסרו בהמשך.
לרגל שנת החמישים לפסטיבל יחנוך הפסטיבל פרויקט חדש בחמישה אתרי מורשת: תל חי וחצר כנרת בצפון, יד מרדכי וגבולות בדרום. באתרים אלו יתקיימו מופעים מוסיקליים בינלאומיים שראשיתם השנה והמשכם בשנים הבאות. בתמיכת מינהל התרבות, תרבות בישראל, המועצות המקומיות והמועצה לשימור אתרים.
"צלמי במה - 50 שנה לפסטיבל ישראל" - תערוכה חזותית היסטורית באכסדרת תיאטרון ירושלים. התערוכה תציג לראשונה את ההיסטוריה של פסטיבל ישראל והתפתחות צילום מופעי הבמה בארץ ותכלול: תערוכה היסטורית של ראשית הפסטיבל, תערוכה היסטורית של כרזות הפסטיבל, הקרנות וידיאו של מופעי מחול, תיאטרון ומיצג, וכן תערוכת מחווה לצלמי במה לדורותיהם: מאברהם סוסקין בראשית המאה העשרים ועד גדי דגון בראשית המאה העשרים ואחת. אוצר: גיא רז.