כמויות הגשמים המעטות שירדו בחורף האחרון ברוב אזורי הארץ יחייבו את הרשויות לנקוט בצעדי חירום לחיסכון במים, בין השאר גם בתחום הגינון הביתי והציבורי. בין השאר, יתכן שמחירי המים יתייקרו ויותקנו מגבלות על השימוש בהם.
עודד יפה, יועץ הגינון ממעבדת שלפ בקיבוץ גבעת ברנר, ממליץ לבעלי הגינות לא לחכות לגזירות ולנקוט כבר עתה בסדרת פעולות שיכולות להביא לצמצום משמעותי של עשרות אחוזים בצריכת המים.
1. מומלץ לפזר על הקרקע חיפוי כדי לצמצם את התאדות המים. מוטב להעדיף שבבי עץ על פני טוף מאחר והטוף נוטה להתחמם בשמש ואילו שבבי העץ, שהם כמובן חומר טבעי, נוטים לקרר את הקרקע. מעבר לכך, לאחר שהם נרקבים הם הופכים למזון לקרקע.
2. יש להפקיד לנכש עשבי בר עוד בהיותם קטנים כיוון שהם משתלטים על צמחי הנוי בסביבתם וצורכים את המים שלהם.
3. בעלי המדשאות יכולים להעזר באמצעים ל"נינוס" הדשא כדי להאט את צמיחתו בשנים שחונות וכך הוא גם יצרוך פחות מים.
4. מערכת הטפטפות לא צריכה להיות אחידה, אלא מותאמת לסוגי הגידולים - עץ גדול זקוק מטבע הדברים להשקיה רבה יותר מפרחי עונה.
5. שורשי עצים גדולים נוטים לפלוש לסביבתם כדי לגנוב מים מצמחים אחרים ובמיוחד באזורים שמושקים בקביעות. במקרים כאלו אפשר לא לגלות רחמנות יתירה ולחתוך בעזרת את חפירה את השורשים הפולשנים. מומלץ לעשות את החיתוך במרחק של הנוף של העץ, כך שפריסת השורשים הנותרת תספיק לצרכיו.
6. לעיתים בעלי גינות מזהים אזורים יבשים או קרחות בדשא וממהרים להשקות בנדיבות. יתכן שהיווצרות אזורים יבשים נובעת מהשקיה לא שווה או מטפטפות סתומות ולכן כדאי ראשית לברר את הבעיה והאם כל הגינה אכן זקוקה להשקיה. מעבר לכך, קרחות בדשא עלולות לנבוע משלל סיבות ואין למהר ולהסיק שהבעיה היא בהשקיה. אפשר להעזר באיש מקצוע כדי לאבחן את הבעיה המדויקת.
7. כדי לבדוק אם הממטרות משקות בצורה שווה אפשר לעשות ניסוי פשוט: להניח כעשרים כוסות מים בנקודות שונות על פני המדשאה ולפתוח את הממטרות לחצי שעה. בסיום ההשקיה יש לבדוק אם כמות המים זהה ואם לא צריך לשנות בהתאם את פעילות הממטרות.
8. אפשר להקל על חיי הדשא על ידי יצירת חורים בקרקע עם קלשון חפירה. בדרך זו המים יחדרו פנימה ושורשי הדשא יוכלו לחפש את המים בעומק במקום לעלות אל פני השטח לאזור החם.
9. מומלץ לבעלי המדשאות להפסיק את השקית הדשא או הפעלת הממטרות "לפי התחושה" ולעבור לחישוב מקצועי של כמויות המים שהדשא אכן זקוק להן. כמות ההתאדות שונה באזורי הארץ השונים ובהתאם לטמפרטורה וליובש, אך ככלל היא נעה בין 3-5 ליטר ליום למ"ר דשא. עלינו להחזיר למדשאה כ-70% מהיקף ההתאדות מתוך הנחה שהטל והלחות שבאויר משלימים את הכמות החסרה. כדאי לעשות מדידה של כמות המים שנעשה בה שימוש בחצי שעה של השקיה בהתאם לשעון המים ולתכנן את ההשקיה בהתאם לצורך האמיתי ולא לתחושות הבטן, שעלולות להיות מוטות.
10. העצה האחרונה היא "עצת סבתא" שנכונה גם כיום: להעדיף השקיה בשעות הלילה ולא בשעות היום כדי לצמצם את ההתאדות ולאפשר לכמות גדולה יותר של מים להגיע ליעדה. אם ההשקיה בלילה, שהוא כידוע קצר יותר בתקופת הקיץ, אינה אפשרית, שעות הבוקר המוקדמות או אחר הצהריים המאוחרות הן אופציה נוספת.
ניתן לקבל יעוץ בנוגע לטיפול בגינה מעודד יפה בטל: 050-5200448
נוצר:
19/03/2008 01:23:00
עודכן:
19/03/2008 01:55:00
גרסה להדפסה |
שלח לחבר |