עונת החורף מתקרבת אלינו בצעדי ענק ואיתה התה, הקור ושמיכת הפוך האהובה.
בכל שנה בחורף עולה השאלה איך כדאי לחמם את הבית? איזה מאמצעי החימום (כי יש הרבה כאלה) יהיה הכי יעיל, נעים ואם אפשר גם אחד שלא ינפח את חשבון החשמל.
ישנם מספר אמצעי חימום נפוצים ובכל אחד מהם יש לקחת בחשבון את הגורמים הבאים:
יעילות - איזה מבין אמצעי החימום יהיה העוצמתי והמהיר ביותר?
אמינות - האם אמצעי החימום ימשיך לפעול ולחמם בתנאים סביבתיים לא שגרתיים, כמו הפסקת חשמל?
בטיחות - עד כמה השימוש במכשיר בטיחותי?
עלויות – כמה יעלה לנו להשתמש באמצעי החימום והאם חשבון החשמל יאמיר בעקבות שימוש רציף בו?
מזגן
בשיא יעילותו, תפוקת החימום המעשית של מזגן אוויר גדולה כמעט פי שלושה מכל אמצעי חימום אחר. הוא גם מאוד בטיחותי לשימוש. למרות שלעיתים עלול לגרום לתחושת יובש, מזגן בגודל המתאים וכזה בעל ציון טוב של יעילות אנרגטית, הוא השיטה המומלצת ביותר לחימום הבית. מבין האפשרויות, הוא גם הפתרון החסכוני והמשתלם ביותר למרות שמחיר הרכישה שלו בכל זאת גבוה מבין כל המכשירים האחרים. כדי לחסוך בצורה יעילה יש לכוון את המזגן ל- 25 מעלות בקיץ (כן, זה בהחלט מקרר), ולמרות שזה אולי נשמע מוזר, הטמפרטורה המומלצת לחימום הבית בחורף היא 21-20 מעלות. כל מעלה נוספת מייקרת את השימוש ב-5% נוספים.
מפזר חום
אין פלא שמפזר החום הוא אמצעי חימום פופולרי הוא קל, נייד ואף זול מאד לרכישה (תלוי בדגם כמובן). פעולתו פשוטה: יניקה ופליטה של אוויר שעובר דרך "גריל" של חוטי להט. החסרונות שלו ברורים: הוא מייצר חום נקודתי בלבד ולכן מתאים בעיקר לחדרים קטנים. הוא גם מייבש יותר ויש להשתמש בו בזהירות – לא מומלץ לילדים. הוא צורך די הרבה חשמל ביחס לשטח שהוא מחמם.
רדיאטור
בטיחותי מאוד ומתאים לחדרי ילדים. הרדיאטור אמנם מחמם את החדר לאט אבל בצורה יעילה ואחידה. הוא גם מייבש קצת פחות ביחס לאחרים ונחשב לאמצעי החימום הכי יעיל וחסכוני אחרי המזגן.
אופן פעולתו מזכיר רדיאטור של מכונית, רק הפוך. הוא מחמם את הנוזל שעובר בצנרת הפנימית דרך צלעותיו. סביב הצלעות נוצרת סירקולציית אוויר שמחממת בהדרגה את החדר.
קונווקטור
למי שלא מכיר, קונווקטור הוא בעצם מפזר חום גדול שלרוב כולל גם תרמוסטט. או במילים אחרות, הוא כמו מפזר חום רק פחות נייד וקצת יותר מתאים לחימום חדרים וחללים (כלומר מעבר לחימום נקודתי). הוא נחשב לאמצעי פשוט, עם תפוקת חום גדולה אך לא בטיחותי כמו הרדיאטור. צורך די הרבה חשמל ומחמם יחסית לאט.
תנור ספירלה
תנור הספירלה היה עד לפני שנים לא רבות נפוץ מאוד. הרעיון שלו פשוט: גוף חימום שמחובר לספירלות של חוטי מתכת, המתלהטות עם הדלקתו ומפיצות חום. הוא מחמם כשיושבים קרוב אליו, אבל פחות אפקטיבי לחימום חדרים. הוא אינו בטיחותי לילדים.
תנור אינפרא אדום
תנור זה הוא בעל נורות אינפרא אדום שמייצרות חום ומפיצות אותו לסביבה הקרובה (מין מהדורה מודרנית של תנור הספירלה). השיטה הזו אפקטיבית בחדרים קטנים כמו חדר אמבטיה. מדובר בפתרון נייד, בטיחותי ושקט. לא כל-כך יעיל לחימום חדרי מגורים.
מקרן חום
מעוצב ונע כמו מאוורר, רק שבמקום להבי המאוורר, ישנם גופי חימום בחלק הקדמי של המכשיר, כאשר חלקו האחורי אטום היטב ומתחמם במידה מועטה. כך מתקבל אפקט של "כיוון" החום קדימה ופיזור החום בחדר. מקרן החום יעיל יחסית לחימום חדרים בגודל בינוני אך הוא תופס נפח גדול ובעל רמת בטיחות דומה לזו של מפזר החום.
בלינק הבא תוכלו למצוא סרטון קצר המסכם את הדברים בפשטות רבה: http://www.youtube.com/watch?v=DVTL_D1Nv4k
לכל מקרה- חימום הבית בלי חשמל
כל אמצעי החימום שציינו עד כה הם בהחלט יעילים. אבל מה קורה אם ביום חורף קר יש הפסקת חשמל פתאומית? אנחנו עלולים למצוא את עצמנו יושבים בחושך ובקור ישנם מספר אמצעי חימום שיכולים לספק את הפיתרון:
תנור נפט
בעבר שיטת חימום זו הייתה הנפוצה, החסכונית והיעילה ביותר. היום, עם הטכנולוגיה המתקדמת זה כמובן כבר לא המצב. תנורי נפט אינם בטיחותיים במיוחד, יש להם ריח אופייני ודי חריף ותחזוקה שוטפת שגוררת עלות לא מעטה. ובכל זאת, את החימום שמספק תנור נפט לחדר אי אפשר להחליף, והיום ישנם תנורי נפט בעיצובים מודרניים שיעמיקו חימום נעים בריח של פעם.
תנור גז
תנור הגז שמהווה תחליף לתנור הנפט, היה גם הוא חסכוני. אך עם התייקרות הגז הטבעי המצב השתנה. גם הצורך בתשתית מיוחדת ובעיות הבטיחות האפשריות שמביא עימו (כמו דליפת גז בראשן) יחד עם אובדן היתרון הכלכלי שלהם, כמעט העלימו אותו מהשוק לחלוטין.
קמין
תכנון הבתים בארץ אינו כולל קמין מהסיבה שאנחנו חיים בארץ חמה ואין ממש צורך בכך. אך עם זאת מדובר באחד מאמצעי החימום היעילים ביותר. חום האש מתפשט במהירות ברחבי הבית, כאשר העשן יוצא דרך הארובה ששומרת על האוויר בבית נקי.
עלות הקמתו גבוהה ביחס לאמצעים אחרים, אבל התחזוקה שלו פשוטה ואורך החיים שלו ארוך במיוחד.
למדויקות בינינו, באתר משרד התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים תוכלו לחשב בקלות כמה עולה לכן לחמם את ביתכן בחורף על פי מספר פרמטרים: http://energy.gov.il/Subjects/EnergyConservation/ECConsumers/Pages/GxmsMniComputeHeatCost.aspx
(* תמונה: אילוסטרציה)