קמפוס ירוק, מטופח ושוקק חיים, עם 12 מוסדות לחינוך ולהשכלה - מכתה א' בבית הספר היסודי ועד מרכז יום לקשיש - המשתלבים במרחב הכפרי של ישובי הנגב הצפוני.
אל המכללה האקדמית ספיר - השוכנת בנגב הצפוני, במרחק שעה נסיעה מת"א ומירושלים וחצי שעה מבאר-שבע - התוודעתי באמצעות סיור מרתק שארגנה אגודת העיתונאים בית סוקולוב לחבריה. הקמפוס הירוק והמטופח, המשובץ בעשרות בניינים מודרניים, כרי דשא ופינות חמד, וכמובן סטודנטים סקרניים (שבחנו אותנו במבטיהם לא פחות משאנו לטשנו בהם עיניים...), משתלב היטב במרחב הכפרי של ישובי הסביבה. את הסיור מוביל ומדריך בהתלהבות, סיימון תמיר - מנהל יחידת התקשורת, שיווק פרסום ויח"צ.
בקמפוס שוקק החיים לומדים כיום מעל 8000 סטודנטים. בספיר מאמינים שסביבת לימודים נאותה היא מפתח לטיפוח מצוינות. זו הסיבה שתוך מספר שנים הפכה ספיר למכללה האקדמית הציבורית הגדולה והפופולארית בארץ. אגודת הסטודנטים, דיקן הסטודנטים והנהלת המכללה מקיימים אירועים ופעילויות לגיוון החיים בקמפוס והעשרתם. הסטודנטים בספיר נהנים ממגוון שירותים מעבר לשעות הלימוד: מגורים במעונות בקיבוצים וביישובים הקרובים למכללה, מסעדות ומזנונים, מרכז ספורט, בריכת שחייה, סינמטק, פאבים ומועדונים, מלגות, פר"ח, השמה תעסוקתית, תחנת רדיו של הקמפוס, קורסים on-line, חומרי לימוד ברשת, ועוד.
אנו אורחיו של פרופ' ג'ימי ויינבלט - נשיא המכללה האקדמית ספיר, שבמפגש האישי בינינו (הוא, מול 50 העיתונאים) מצליח להעביר את ה'אני מאמין' שלו לגבי המוסד בראשו הוא עומד: "ההחלטה על הלימודים הגבוהים היא מהחשובות שיש. היא כוללת שתי שאלות חשובות: מה ללמוד והיכן ללמוד? אולם יש שאלה נוספת, לכאורה משנית: איך לצקת משמעות ממשית לשנות הלימוד האקדמי? הרי כל המוסדות האקדמיים הטובים מציעים מרצים ברמה גבוהה, תוכניות לימודים מגוונות, כיתות לימוד ומעבדות מתקדמות. נשאלת השאלה מדוע דווקא לבחור בספיר? התשובה מורכבת משני גורמים חשובים המשלימים זה את זה: מצוינות אקדמית וערכים".
והוא מסביר: "בספיר, מהמוסדות היוקרתיים בישראל, אנו רואים במצוינות האקדמית ערך עליון. פיתחנו מחלקות איכותיות ומבוקשות, קלטנו סגל מרצים מהמובילים בתחומם באוניברסיטאות בארץ ויצרנו קשר פעיל עם התעשייה ועם גופי מחקר אוניברסיטאיים, כדי להבטיח לבוגריו מסלול התפתחות בכל כיוון שיבחרו. הקמפוס של ספיר בלב אזור של קיבוצים, מושבים וערים מציע לבאים 'סביבת לימודים אידיאלית', בדומה לאוניברסיטאות בחו"ל שיצאו מהעיר לכפר במטרה להעניק לסטודנט תנאי לימוד אידיאליים. סביבה פסטורלית ירוקה עם מבני כיתות ומעבדות מודרניות, תוכניות לימוד יוקרתיות וסגל מרצים מסור ואיכותי".
מתברר שבדרך זו הפכה ספיר לאחד המוסדות הטובים והמוערכים בישראל. אבל ייחודה של ספיר הוא גם בהצעה לחיים סטודנטיאליים משמעותיים וערכיים. ערך מוסף שזכה באקדמיה הישראלית לכינוי 'רוח ספיר'. רוח זו מתבטאת בדרישה של המכללה מהסטודנטים לקחת אחריות לא רק על עצמם, אלא גם על סביבתם. לגלות אכפתיות ורצון להשפיע, לשנות ולשפר את החברה במעגלים אליהם יגיעו במרוצת חייהם. לכן רואים במכללה חשיבות רבה בעצם תהליך הלמידה והנגיעה בעולם הידע. בוגר ספיר הוא משכיל יותר, רהוט יותר ומצויד טוב יותר לצורך התמצאות במבוכי העולם המודרני. הרוח האכפתית של ספיר אינה סגורה בתחומי הקמפוס. אכפתיות זו יוצאת ומקרינה על סביבתה. במכללה מאמינים כי רוח ספיר מעודדת מנהיגות חברתית ולקיחת אחריות.
המחלקות הנודעות של ספיר לתקשורת, עבודה סוציאלית, קולנוע, שיווק טכנולוגי, תוכנה, כלכלה, משאבי אנוש, תרבות ולאחרונה גם משפטים וחשבונאות ומינהל ומדיניות ציבורית, שמות דגש בראש ובראשונה על מצוינות אקדמית. אצלם מאמינים שמי שעבר את כור ההיתוך האקדמי במקום המיוחד הזה וספג את רוח ספיר, הוא בוגר שבצד התעודה האקדמית היוקרתית שהוא נושא עימו, הוא גם מביא איתו לחברה הישראלית יכולת לעשות דברים אחרת, רצון לשנות, לשפר וחשוב מכל - שאיפה להוביל ולהנהיג.
ואכן, אלפי הבוגרים של ספיר משולבים בהצלחה רבה בתפקידי מפתח במשק בכל תחומי העשייה. כמהנדסים בתעשייה וכאנשי תקשורת, כמנהלים בחברות ותאגידים וכיוצרי קולנוע, כאנשי כלכלה בחברות פיננסיות וכעובדים סוציאליים. מאות מהבוגרים משולבים באקדמיה ובמחקר ובעלי תארים מתקדמים במיטב האוניברסיטאות בארץ ובחו"ל.
(* צילומים: שוש להב)