דן אטינגר מנצח על התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, בתוכנית שכולה פרוקופייב ובה גם הלהיט הנצחי "פטר והזאב" והפעם בנוסח למבוגרים. בתל-אביב, ברחובות ובראשון לציון
דן אטינגר, המנהל המוסיקלי של התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, האופרה הישראלית והפילהרמונית שטוטגרט, ינצח על תוכנית שכולה פרוקופייב. מסע חייו יוצא הדופן של סרגיי פרוקופייב, בא לידי ביטוי בשלוש היצירות בקונצרט הקרוב של התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון. פרוקופייב הרוסי עזב את מולדתו בדיוק בשנת המהפכה, 1918 הוא התכוון לשהות בת כמה חדשים בחו"ל. אירועים פוליטיים שינו את תכניותיו. שהותו התארכה. תשע שנים מאוחר יותר קיים סיור הופעות בבריה"מ ולבסוף, שב למוסקבה בשנת 1936, תקופה שבה החל הרודן סטאלין להאשים מלחינים ואמנים אחרים ב"פורמליזם", אשמה כוללנית למלחינים שיצירותיהם אינן משרתות את כוונות המשטר ואינן עומדות לשירותו. הגורל זימן מועד משונה למותו של פרוקופייב ה- 5 במארס 1953, שעות ספורות לפני שמת הרודן סטאלין.
היצירות בקונצרט:
את הפתיחה על נושאים עבריים - המוכרת והפופולרית, חיבר פרוקופייב בשנתו הראשונה בארה"ב להזמנת אנסמבל נגנים יהודים שנקרא "זמרה". לאחר סירוב ראשוני לרעיון שהוא יצטט נעימות עממיות.
סימפוניה קלאסית - "אילו חי היידן בתקופתנו", כתב פרוקופייב, "הוא היה משמר את עיקרי סגנונו וסופח לתוכם מעט מן הרוחות החדשות. סימפוניה כזו רציתי לחבר. כשראיתי שהרעיון שלי הולך ומתגשם החלטתי לקרוא ליצירה 'סימפוניה קלאסית' וזאת משתי סיבות. האחת, זה שם פשוט ביותר והאחרת סיבה משעשעת. אם אני מראש מדביק ליצירה את השם 'קלאסית' היא אכן תהפוך ליצירה קלאסית." הנבואה של פרוקופייב הצעיר אכן הגשימה את עצמה. הסימפוניה היתה ל'קלאסית'.
את פטר והזאב - חיבר לתיאטרון הילדים המוסקבאי. לאחר שטקסט שהוגש לו, לא הניב מוסיקה, פרוקופייב בא לתיאטרון, ראה את התלהבות הקהל וחיבר סיפור חדש כשהוא מקצה מקום להופעה סולנית של החליל, האבוב, הקלרנית, הקרנות, התופים וכלי קשת, מוסיקה שמרככת לילדים את המסר ש"לא לסמוך על איש אלא להתנסות בכל בעצמם ולקחת סיכונים. העולם מפרגן ל"פטר והזאב" והיצירה זכתה לפופולריות שפרוקופייב לא יכול היה לחלום עליה.
עד כאן ההיסטוריה. פטר והזאב בתוכנית הקרובה זוכה לנוסח חדש של המתרגם והבמאי אלי ביז'אווי, ומציע לקהל את קריאת הטקסט בקריצה. התמימות המזוהה עם הסיפור המקורי נשמרת, העלילה נשמרת, הדמויות - אותן דמויות, המסר החינוכי - נותר וכמובן שהמוסיקה - היא בדיוק אותה מוסיקה. אליהם מצטרפים, בהפקה החדשה, שני מרכיבים: על ההגשה של הסיפור מופקדת ציפי שביט, שמזוהה לכאורה מזה עשרות שנים, כמגישה, כשחקנית וכזמרת לילדים. המרכיב השני הוא לשון רעננה, מרמזת, הפונה לרבדים נוספים כשהאוזניים הקשובות לסיפור הן של מבוגרים, שידעו ליהנות מן השילוב של הקלאסי 'הנשמר' והחדש המרומז.
שלוש היצירות מציבות את פרוקופייב כקלאסיקן מובהק ממשיך דרכם של צ'ייקובסקי, רימסקי-קורסקוב ורחמנינוב.
מתי?
תל-אביב, בית האופרה המשכן לאמנויות הבמה:
יום ראשון 25 ביולי 2021 בשעה 20:00
רחובות, בית העם:
יום רביעי 28 ביולי 2021 בשעה 20:00
היכל התרבות מאיר ניצן ראשון לציון:
יום חמישי 29 ביולי 2021 בשעה 20:00
מוצ"ש 31 ביולי 2021 בשעה 21:00
מחיר כרטיס: 160 ₪ עד 215 ₪. הנחה לאזרחים ותיקים.
טל' 03-9484840
(צילום: איתן טל; תומי הרפז)