"פגניני הישראלי" - תואר הולם וראוי למידותיו של המוזיקאי-אמן המוכשר והצנוע, החוגג עשור לקריירת הסולו שלו ועשרים שנים על הבמה בישראל ובעולם.
אתחיל מהסוף, מי שמחפש חוויה מוזיקלית נדירה, שימהר לרכוש כרטיס לאחד המופעים בסדרת הקונצרטים הקרובה של הכנר הוירטואוז, סניה קרויטור, שהכינוי "פגניני הישראלי" כלל אינו מוגזם ובהחלט הולם אותו לחלוטין.
הכנר הבינלאומי מפליא בכינור החשמלי (והמחשמל) שלו, במוזיקה בין קלאסי לצועני, מוסיקת עולם וגרוב אלקטרוני וגם ניגוני כליזמרים. מסחרר.
באלבומים רבים שיצאו בשנים האחרונות, מאת מיטב הזמרים ומוזיקאים הישראלים, מופיע שמו ככנר והוא זה שהעניק את הצליל המיוחד שלו לאלבום כולו. מאז עבר סניה למרכז הבמה ויצא לסיבוב הופעות ברחבי הארץ, עם המוזיקה הסוחפת שהלחין.
סניה קרויטור נולד במולדובה, אביו אמיל הינו אקורדיוניסט מלהטט, והיה אחד המוזיקאים המובילים במוזיקה האתנית במולדובה. בילדותו התחיל סניה ללמוד לנגן על כינור וקיבל השכלה מוזיקאלית קלאסית לכל דבר. הילד ניגן והופיע בטלוויזיה המולדבית, שם הופקה עליו תוכנית ספיישל, המשודרת עד היום בשידורים חוזרים.
מנעוריו הושפע סניה מסגנונות וז'אנרים מוזיקליים רבים, כיון שהאזור בו גדל מתאפיין במגוון השפעות תרבויות שונות. הוא התחיל להופיע עם התזמורת הלאומית לפולקלור, איתה סייר גם מחוץ למולדובה, בפריז ובפינלנד ובארצות הגוש הקומוניסטי: בולגריה, רומניה ויוגוסלביה, שלמוזיקה שלהן השפעה רבה על היצירה שלו.
לפני כ- 20 שנים החליט סניה לעלות לישראל, בעקבות ביקור עם כמה מוסיקאים. החום, הפתיחות והאהבה למוזיקה גרמו לו לנטוש הכל ולעלות לבדו לארץ. מיד השתלב בעבודה מוזיקלית בעזרת נגנים שהכירו את אביו המוזיקאי המפורסם.
לא קלה היא לא קלה הדרך.. אך סניה הפך לכנר המבוקש בארץ והוזמן להופיע ולנגן עם כוכבים ישראליים רבים. הוא השתתף בהקלטות של מאות דיסקים והופיע עם הרכבים וזמרים כמו אחינועם ניני, עמיר בניון, דויד ד'אור, ריטה, רמי קליינשטיין, שרית חדד, אלבינה ואחרים. סניה גם התארח בתוכניות טלוויזיה שונות, היה חבר בהרכב הקבוע בתזמורת של "בטברנה עם שמעון פרנס", וכן ניגן בתכניות כגון: "ריח מנטה", אלי יצפאן, יאיר לפיד ובתכניות בערוץ 9, הערוץ הרוסי. אפילו נבחר ל "איש השנה" בתחום המוסיקה על-ידי ערוץ 9 "ישראל פלוס".
לאחר שנים רבות לצידם של מיטב האמנים, בחר סניה לפרוץ למרכז הבמה. לפני מספר שנים יצא אלבום הסולו הראשון שלו, בו הלחין, עיבד וניגן סולו את כל הקטעים באלבום. כן הופיע במוזיאון מטרופוליטן בניו-יורק במופע במעמד ראש עיריית ניו-יורק בלומברג. לאחר מכן הוא הופיע באולם הידוע "סימפוני ספייס", בהופעות שזכו לביקורות נלהבות וכתבות מפרגנות מהתקשורת האמריקאית. "פגניני הישראלי" כינה אותו העיתון Daily News.
קרויטורו מופיע לעתים קרובות בפסטיבל "WOMAD" - הפסטיבל החשוב והגדול בעולם ב"מוזיקת עולם". אני זכיתי לפגוש אותו בפסטיבל המוזיקה המפורסם למוזיקה סלאבית, "סלאביינסקי בזאר" בעיר ויטבסק בבלארוס, שם הופיע בקונצרטים ו"הפיל" את הקהל הנלהב. בחודש שעבר העביר כיתות אמן במסגרת "קשת אילון", בהתמחות במוזיקת כלייזמרים - נגנים צעירים מרחבי תבל, עליהם מנצח סניה, מנגנים בהתלהבות בישראל מוזיקה יהודית-כלייזמרית.. מרגש.
על הבמה הוא ממשיך להפגין את יכולתו המרשימה, את הצליל המיוחד והסוחף שלו, כשהכל כנראה נשאר במשפחה, כי בין המוזיקאים שמלווים אותו נמצא גם אבא, האקורדיוניסט והמלחין אמיל קרויטור.
בימים אלה חוגג סניה קרויטור עשור לקריירת הסולו שלו ועשרים שנים של הופעות על הבמה בישראל ובעולם. בסדרת קונצרטים צפופה יבצע סניה מופע מרהיב, בהשתתפות ההרכב "אקוסטיק דרייב" ומיטב אמני ישראל.
המופעים הקרובים:
יום ד' 17.9 בשעה 20:00, היכל התיאטרון קריית מוצקין
יום ה' 18.9 בשעה 20:00, היכל התרבות נתניה
יום שישי 19.9 בשעה 20:00, תיאטרון נגה ת"א
יום שבת 20.9 בשעה 20:00, היכל התרבות אשקלון
(*צילום: שוש להב)