חיפוש מתמיד אחר תגליות מוסיקליות מהנות, השזורות ומשולבות ביצירות מוכרות ואהובות, בפסטיבל הבינלאומי ה-17 למוסיקה קאמרית ירושלים, בניהולה האמנותי של אלנה בשקירובה, 4 - 9 בספטמבר.
הפסטיבל הבינלאומי למוסיקה קאמרית ירושלים, מזמן לקהלו הנאמן רצף של קונצרטים מאתגרים, המאפשרים למאזינים ליהנות ממגוון מוסיקלי כלי וקולי. בפסטיבל ינוגנו יצירות מן הקאנון של הרפרטואר הקאמרי המוכר והאהוב, בצד הבטחה לביצועים מרתקים ליצירות פחות מושמעות.
זו השנה ה-17 שבה יגיעו לארץ עשרות מוסיקאים לפסטיבל מכל רחבי העולם. בהם אמנים המגיעים מדי שנה ועוד רבים המגיעים להופיע בפסטיבל בפעם הראשונה.
מיומו הראשון של הפסטיבל הוא קנה לו מקום חשוב בקרב חובבי המוסיקה הקאמרית ולכן הפך לאירוע מרכזי בחיי המוסיקה בארץ וזוכה למוניטין בעולם כולו. מוסיקאים רבים מהשורה הראשונה נענים להזמנתה של אלנה בשקירובה, כדי להגיע ולעשות מוסיקה בירושלים.
השנה מציינים שני מועדים שונים ומשמעותיים, כל אחד בדרכו. הראשון, הוא 100 שנים לפרוץ מלחמת העולם הראשונה. מלחמה אשר נמשכה ארבע שנים, תקופה יוצאת-דופן בהיסטוריה של המוסיקה, ומסמלת את סופה של מסורת המאה ה-19 ותחילת החיפוש אחר צורות ביטוי וסגנונות מוסיקליים חדשים. זו הזדמנות להתוודע למגוון היצירות המרהיב שהולחנו באותן שנים, המהוות גשר בין ישן לחדש.
במקביל, חגיגת 150 שנים להולדת ריכארד שטראוס, אחד ממבשרי המודרניזם המוסיקלי החשובים ביותר. היצירות התזמורתיות הגדולות והאופרות של שטראוס, מוכרות לרובינו יותר מאשר המוסיקה הקאמרית ושיריו. הם איכותיים באותה המידה, ויהוו חלק בלתי נפרד מתוכנית הפסטיבל. בנוסף, יושמעו גם שירים מאת מלחינים כגון שוברט, ברהמס, שומאן, דביסי ושוסטקוביץ', אשר יבוצעו על-ידי מגוון זמרים מובחרים.
עולם ה"שישיות" יעבור כחוט השני בתוכנית הפסטיבל, החל משתי שישיות המיתרים המופתיות של ברהמס ועד לשישיות נוספות של מבחר מלחינים: צ'ייקובסקי, גלינקה, שוסון, שנברג ורבים אחרים. בכורה עולמית של יצירה פרי עטו של נועם שריף, מהמוערכים במלחיני ישראל, תמשיך את מסורת הזמנת יצירות חדשות עבור הפסטיבל כמידי שנה. יצירתו החדשה של שריף, נקראת "חמישיית מיתרים", עליה כתב: "מאז גיל ההתבגרות הוקסמתי מכתיבת מוסיקה פוליפונית לחמישה קולות. המודל שלי היה וולפגנג אמדאוס מוצרט. ניסיתי לעשות את המעבר בין סגנונות רבים, חלק ככל האפשר. זה לא אמור להיות קולאז', אלא דיאלוג בין כמה היבטים טכניים של הרכב"
ערבי שישי בפסטיבל יוקדשו לקונצרטים בעלי אופי שונה ותכנית ייחודית:
ב- 5 בספטמבר בשעה 21:00 "מברלין לבוורלי הילס", ערב שירי קברט - תוכנית יוצאת דופן שזכתה לפרסים בפסטיבלים רבים ברחבי העולם. שירים מתוך מופעי קברט, מחזות, סרטים ולהיטים של מלחינים יהודים שפעלו בברלין בשנות ה-20 וה-30 המוקדמות. חלקם ברחו מהנאצים והגיעו לעולם המוסיקה של המחזות והקולנוע האמריקאי. בין השאר יושמעו שיריהם של קורט ווייל, וורנר ריכארד היימן, פרידריך הולנדר והאנס אייזלר, בביצועם הנפלא של הזמרת אנגלה דנוקה והפסנתרן שאף עשה את העיבודים לשירים - טל בלשאי.
ביום שישי 12 בספטמבר בשעה 21:00, המוסיקה הקאמרית בהתגלמותה הטהור ביותר: ערב שכולו באך- סוויטות לצ'לו סולו. שלוש סוויטות לצ'לו סולו מאת באך בביצוע שלושה צ'לנים גדולים: אליסה ויילרשטיין, יוהאנס מוזר ואלכסנדר קניאז'ב, המופיע לראשונה בפסטיבל ובישראל.
הפסטיבל ימשיך את שיתוף הפעולה עם קורס הקיץ "צלילים בירושלים", של האקדמיה למוסיקה בירושלים. אמנים מהפסטיבל יתנו כיתות אמן לתלמידי קורס הקיץ הבינלאומי, בניהולו האמנותי של צבי פלסר. הקורס מיועד לנגני כלי מיתר ולזמרים וכמו כן תינתנה כיתות אמן מיוחדות לנשפנים, בהנחיית נגן הבאסון המהולל, קלאוס טונמן.
כבכל שנה ייחתם הפסטיבל בביצוע שמיניית המיתרים של מנדלסון, סיום שהפך כבר למסורת.
הקונצרטים מתקיימים באולם הקונצרטים ימק"א, רחוב המלך דוד 26 ירושלים.
גם השנה הקפידו מנהלי הפסטיבל על מחיר אטרקטיבי במיוחד לקונצרטים של הפסטיבל: 150 ₪ לכל אחד מהקונצרטים.
הפסטיבל למוסיקה קאמרית בירושלים:
ניהול אמנותי: אלנה בשקירובה
ניהול ההפקה: חנה מנש
הפסטיבל מתקיים בשיתוף המרכז למוסיקה ירושלים, משכנות שאננים.
הנחות תינתנה למכירה מרוכזת לחבילות, לידידי הפסטיבל ולגמלאים.
טלפון הקופה: 02-6250444
אתר הפסטיבלhttp://www.jcmf.org.il
(צילום: לואיס בוסוט, הרלד הופמן, מוניקה ריטרשאוס)