תיירות מורשת ותרבות במאה ה - 21 בכנס המתקיים ביוזמת המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, ביום שלישי, 1 במאי 2012, במלון "לאונרדו פלאזה" בטבריה.
כנס כנרת לתיירות ביוזמת המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, יעסוק השנה בנושא: העתיד של העבר: תיירות מורשת ותרבות במאה ה – 21. הכנס יערך ביום שלישי, 1 במאי 2012, במלון "לאונרדו פלאזה" בטבריה.
תיירות של מורשת העבר מעוררת בדרך כלל הזדהות של המבקרים עם סיפור המקום והאלמנטים הבנויים והתרבותיים הקיימים בו, והיא מתפתחת על רקע הרצון הגובר של אנשים ללמוד את שרידי ההיסטוריה, התרבות שמאחוריה, ערכיה וסמליה. תיירות מורשת עוסקת במגוון רחב של נושאים כמו טיולי היסטוריה, תרבות, טבע, נוף ונופש, בדגש על לימוד חווייתי של העבר. המרכיב הדומיננטי של מוצר התיירות הישראלי קשור לתיירות מורשת של דת, היסטוריה ותרבות (דה"ת) ובולטת במיוחד תרומת הצליינות הדתית באפיון זה.
מהפכת התיירות העולמית בעשורים האחרונים גורמת להתפתחות מגמות חדשות של נישות תיירותיות אלטרנטיביות רבות (כמו: תיירות אקולוגית, ספורט, אתגרית ותרמילאות). כנס זה, המאורגן על ידי ד"ר עמוס רון, ד"ר אלון גלבמן וד"ר חזי ישראלי, מהסגל הבכיר של המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת, שם לו למטרה להציג מראה של המחקר האקדמי בנושאים אלה ולבחון את השאלה המעסיקה רבות מקבלי החלטות ברמה הלאומית והאזורית, ביחס לטיבו של המוצר התיירותי הישראלי: תיירות דת היסטוריה ותרבות או תיירות נישה אלטרנטיבית?
נושאי הכנס: תיירות מורשת ותרבות: עבר, הווה ועתיד; היבטים גיאוגרפיים חברתיים חדשים כלפי תיירות מורשת ותרבות; תרבות קולינרית ותיירות מורשת; תיירות מורשת כמעודדת פיתוח תיירות בת קיימא; תיירות תרבות ומורשת במרחבי קונפליקט: תיירות שימור מורשת שכואבת; טרנספורמציה של מרחבי גבולות קונפליקט לשעבר, לאתרי תיירות מורשת ותיירות דתית ומורשת: כיוונים ומגמות.
ההרצאות בכנס יינתנו על ידי מומחים מהאקדמיה ומתעשיית התיירות בישראל, וייקחו בהן חלק שני מרצים אורחים מחו"ל: פרופ' ריצ'ארד שרפלי - מאוניברסיטת מרכז לנקשיר באנגליה, המתמחה במחקרי תיירות מורשת ותרבות בעולם המודרני. שרפלי ייתן הרצאת מפתח, אשר תעסוק ב"פוסט כלכלת החוויה", תחום חדשני ומרתק המנתח את האופן בו חוויה תיירותית הופכת להיות מקור להון כלכלי וסמלי כאחד. ד"ר דניאל לון (Leven) - מאוניברסיטת גוטנברג בשבדיה, חוקר תיירות בת קיימא ומורשת, יציג בהרצאתו את האופן בו מורשת משמשת כקטליזטור למחזור מחודש של פיתוח תיירות בת קיימא.
בכנס יתקיים גם פאנל בנושא "הכדאיות של פיתוח תיירות מורשת בישראל". תפקיד הפאנל לחשוף דעות שונות בהקשר לכדאיות ההשקעה בתיירות מורשת, הן בהקמת תשתיות והן בהקמת המוצר התיירותי ואופיו. מכאן יעלו סוגיות שונות כגון: תפקידו של מי להשקיע באתרי מורשת? האם מי שירוויח מהפיתוח, אלו הם אתרי המורשת עצמם, או שהם ישמשו רק כמושכן כאשר מעיקר תקבולי המבקרים ייהנו עסקים אחרים (מסעדות, אטרקציות, לינות וכדומה)? כמו כן ידועה הבעיה של תחזוקת אתרי מורשת. מי אמור לשלם על תחזוקה? איך לתקצב? האם העובדה שיהיו מבקרים, יסייע לתחזוקת אתרי המורשת, או להיפך, מבקרים יגרמו נזקים לאתרים ולתשתיות?
בפאנל זה ישתתפו: מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות - שי וינר, מנכ"ל המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל' - עמרי שלמון, ראש עיריית טבריה - זהר עובד, ראש לשכת תיירות נכנסת- עמי אתגר, מתכנן תיירות - אילן בן יוסף, יזם פרטי - מעוז ינון ונציג אקדמיה - ד"ר חזי ישראלי, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת.
ד"ר חזי ישראלי, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות, מציין שנושא הכנס עולה בקנה אחד עם המלצות הדו"ח של ארנסט אנד יאנג, בהקשר להתמקדות בתיירות תרבותית ותיירות מורשת בישראל. האם בכלל ניתן לעשות זאת? אם כן, האם להתרכז במוצרי הליבה (דת, היסטוריה ותרבות) או במוצרי נישה (מורשת אתנית וכדומה)?
הכנס נערך בשיתוף עם משרד התיירות, רשת מלונות פתאל, הרשות לפיתוח הגליל ועיריית טבריה.