בעקבות השבת בעלי חיים נכחדים לערבה. סיור מדברי בין עצי שיטים, עדרים של אוכלי עשב, טורפים גדולים, עופות דורסים, זוחלים ובעלי חיים ליליים. ופגשנו גם את חד-הקרן המיתולוגי..
לערבה? בקיץ?? השתגעת??? נכון חם, אבל יבש. שפע אתרי אירוח ולינה ומגוון האטרקציות בערבה, ישכיחו מכם את מזג האוויר.. ובאשר לשמורת הטבע חי-בר, שאסור להחמיץ הביקור בה - במילא את רוב הסיור עושים ברכב ממוזג, והאכלת הטורפים נעשית בערב, כשכבר פחות חם. אז כן, לערבה בקיץ. ולצלמים - לצפות בבעלי החיים ולצלמם כה קרוב, זו חוויה מרוממת נפש.
המטרה בשמורת הטבע חי בר יטבתה, היא הקמת גרעיני רבייה של בעלי חיים שנזכרו במקרא ונכחדו מנופי הארץ, ושמירה על בעלי חיים מדבריים אחרים, הנמצאים בסכנת הכחדה. השמורה ממוקמת בין עצי שיטת הסוכך ושיטה סלילנית והיא כוללת מגוון בתי גידול מדבריים, חורש של עצי שיטים, מלחה וחולות.
השמורה מחולקת לשלושה חלקים עיקריים: השטח הפתוח אשר שטחו 12 קמ"ר, שבו חיים עדרים של אוכלי עשב מדבריים, בתנאים הדומים לתנאים בטבע (נסיעה ברכבים פרטיים בשביל מעגלי מוסדר); מרכז הטורפים ובו מכלאות, שבהן מוצגים טורפים גדולים, זוחלים ובעלי חיים קטנים של המדבר; חדר חושך, אשר בו שוררים ביום תנאים של לילה, דבר המאפשר למבקרים ביום בשמורה לצפות בבעלי החיים הליליים, המוצגים בחדר כשהם בפעילות.
בעלי החיים העיקריים בשמורת חי בר יטבתה הם: הפרא - חמור בר אסייתי, שאינו ניתן לאילוף והמצטיין בכושר גופני גבוה ובכוח סבל אדיר (מגרעין רבייה שהתפתח בחי בר יטבתה שוחררו פראים בנגב ונראה כי מתאקלמים היטב). הערוד - אבי חמור הבית. הראם הלבן - יצור יפיפה, שהוא גם סימלו של חי בר יטבתה, שיש האומרים כי הוא "חד הקרן" ובשמורת החי בר עוסקים בהשבתו לטבע. ראם סהרה - אשר מגדלים בחי בר יטבתה, כחלק ממאמץ בינלאומי להצלת המין מכליה. בנוסף נצפה בדישונים, ביענים הדוגרים על ביצים חיות ומפזרים סביב בור הקינון ביצי דמה, ועוד.
בשמורה מוחזקים הטורפים במכלאות נפרדות מהגדרה שבה שוהים אוכלי העשב.
הביקור במרכז הוא הזדמנות כמעט בלעדית לצפות בהם ולהכירם. הטורפים המוצגים הם: הזאב, שועל חולות, שועל צוקים, "פנק", נמר, קרקל, חתול בר, חתול חולות, צבוע מפוספס וצ'יטה מרהיבה ביופייה. במרכז גם זוחלים מדבריים ודורסים.
בחדר החושך מוצגים בעיקר מכרסמים פעילי לילה, המסתתרים באופן רגיל במשך היום במחילות ענקיות, שאותן הם חופרים בעצמם, אך מאחר והפכנו את סדר יומם, נוכל לראותם בפעילות מלאה. כאלה הם: גרביל דרומי, גרביל סלעים, מריון המדבר ונמנמן הסלעים. יש גם שני מכרסמים יוצאי דופן אשר פעילים ביום: קוצן זהוב ופסמון.
בחדר החושך שוררים ביום תנאים של לילה, דבר המאפשר למבקרים בשמורה לצפות בבעלי חיים ליליים המוצגים כשהם בפעילות, כמו: עטלפי הפירות ואף דורסי לילה קטנים כתנשמת, כוס ושעיר. הסיור בחדר החושך ובמרכז הטורפים מתבצע באופן עצמאי. הסיור בשטח הפתוח נערך בכלי רכב פרטיים בליווי דיסק הדרכה בשפות שונות (הדיסק בתשלום נוסף של 10 ש"ח).
כיצד להגיע: על כביש 90 (ים המלח - אילת), בין הקיבוצים יטבתה וסמר, 35 ק"מ צפונית לאילת.
משך הסיור בשמורה: כשעתיים (צלמים ישתהו יותר). האכלת טורפים - בתיאום מראש.
שמורת טבע חי-בר יטבתה : טל' 08-6373057
דואר אלקטרוני: haibar-yotvata@npa.org.il
(*צילומים: שי קבסה, באדיבות רשות הטבע והגנים)