רשות הטבע והגנים מזמינה את הציבור לבקר באתר הדגל של הארכיאולוגיה בישראל, עבדת, לאחר שיקומו. בעקבות הנבטים, על דרך הבשמים..
בהר הנגב, בקצה רמת עבדת, מתנשאת מעל אגן נחל צין, העיר העתיקה עבדת, הנקראת על שמו של המלך הנבטי עבדת. את עבדת הקימו הנבטים במאה השלישית לפנה"ס, והיא הייתה תחנת דרכים על "דרך הבשמים" - נתיב בו הועברו בשמים ותבלינים.
הגן הלאומי עבדת משתרע על שטח של 2100 דונם, ועיקר העניין בו הוא העיר העתיקה עבדת, שבה שרידים מעניינים שבהם מקדשים נבטיים, רובעי מגורים, גתות, מחנה צבאי, בית מרחץ, כנסיות ומערות קבורה. ב- 15 ביולי 2005 הכריז אונסק"ו על "דרך הבשמים - ערי המדבר בנגב", כאתר מורשת עולמית, ועבדת היא חלק מהכרזה זו.
ב- 5 באוקטובר 2009 פרצו אלמונים לאתר, עשו בו מעשי וונדליזם וגרמו נזק עצום לעיר הנבטית הקדומה ולמאות ממצאים ארכיאולוגיים שבתחומה. פקחי רשות הטבע והגנים שהגיעו בבוקר לגן הלאומי גילו כי במהלך הלילה אלמונים הפילו עמודי כנסיות שניצבו במקומם מאות בשנים, ניתצו ושברו אבנים וכתובות, ציירו על החומות כתובות גרפיטי ושמן, חיבלו קשות במזבח ובגת שבמקום (מהעתיקים ביותר בישראל) ואף השחיתו את המתקנים והשילוט כמעט לחלוטין.
ממשלת ישראל החליטה להשתתף בעלות שיקום הנזקים והוחלט על פרויקט תלת שנתי בהשתתפות ששה משרדי ממשלה. במסגרת עבודות השיקום, הוחזרו קירות ומשקופי אבן שנעקרו ממקומם, שוחזרו קשתות, בוצע שימור מכלול הכנסיות והמקדש הנבטי ושיקומם, הוסר גרפיטי מ- 250 מ"ר של קירות, הושבו אמצעי ההמחשה שניזוקו וכן הוצבה מערכת אבטחה היקפית.
אורית בורטניק, הממונה על שימור אתרים במחוז דרום, רשות הטבע והגנים: "אף על פי כי נראה שהצלחנו להחזיר את המצב בגן הלאומי לקדמותו, ערכם של הממצאים הארכיאולוגים אבד לנצח. הנזק הוא בלתי הפיך". רשות הטבע והגנים מנהלת את המקום ומפעילה בו מרכז מידע מודרני, הכולל סרטים ותצוגות בנושא דרך הבשמים וכן חנות מזכרות.
גן לאומי עבדת
טל': 08-655151
www.parks.org.il
(*צילומים: שוש להב )