קק"ל שמחה לחשוף בפני הציבור את שיקום 'ההר הירוק תמיד', אחרי השריפה הגדולה בדצמבר 2010. סיור בניר עציון ובית אורן, באנדרטה לזכר נספי השריפה ובגשרים התלויים בפארק נשר, בפארק רמות מנשה ובנחל השופט.
דו-קיום בין האדם לטבע אפשרי, אם רק באמת נרצה. עצים נועדו לשריפה ויערות נדונו לאסונות, ובכל מקום בו צומח עץ תארוב לו האש. אבל ניתן למנוע או למזער את הנזקים, עם מעט תשומת לב של בני האדם! זה המסר העיקרי שקיבלנו מאנשי קק"ל - אוהבי היער ושומרי הטבע, שעושים מלאכתם מתוך שליחות ואמונה במטרה. והבשורה המשמחת - יערות הכרמל שעמדו במוקד אסון השריפה (6-2 בדצמבר 2010), משתקמים!
לסיור ביערות הכרמל יצאתי עם חברי חטיבת ותיקי התקשורת באגודת העיתונאים (בית סוקולוב), בראשותו של אריה אבנרי - בהזמנת הקרן הקיימת לישראל ובהדרכתם הצמודה. הסיור התחיל בניר עציון בצפייה בסרטון המספר את סיפורו של אסון הכרמל. מצמרר. משם יצאנו לתצפית אל עבר יערות הכרמל ויכולנו לראות את נזקי השריפה (עצים מתים זקופים) ותהליכי השיקום (גזעים חרוכים שמהם מלבלבים ענפים ירוקים), תוך קבלת הסבר מפי היערן האזורי, יעקב ארק.
המשכנו בנסיעה דרך נחל בית אורן וטיפסנו במעלה הדרך, שבה, משני צידי הדרך השתוללה השריפה. בצומת זו הבנו את משמעות השיקום הטבעי של הטבע. במבט אל עבר קיבוץ בית אורן המתנשא מעלינו, ניתנה התייחסות לישובים העטופים ביערות ומשמעות קווי החיץ שנעשים היום סביב הישובים, כדי למנוע את השריפה הבאה.
שיא מרגש בסיור היה באנדרטה לזכר הנספים באסון הנורא. קיימנו טקס לזכרם ונאמרה תפילת קדיש. אתר האנדרטה שוקק מבקרים (בתי ספר, חיילים, שוטרים, כבאים, מקורבים) והוא מרשים ומכובד.
משם המשכנו לנשר, למסלול הליכה על הגשרים התלויים - חוויה כייפית - ובפארק היפה, עם צמחיה רעננה ופריחה מסחררת באדום (כלניות חינניות). פארק נשר ממחיש את החשיבות של שמירה על ריאה ירוקה ושל היער מול הפיתוח האורבני, בהיותו אתר ירוק בתוך ישוב. הנחל עצמו שוצף קוצף, תענוג להלך לאורכו.
המשכנו לפארק רמות מנשה, המהווה את אחת משמורות הטבע הייחודיות ברחבי העולם והיחידה בארץ, שזכתה לתואר השמורה הביו ספרית. שמורה אדירה המלאה במרחבים ירוקים, עצים מסוגים שונים היוצרים חורש טבעי, שמעניק לנו צל ופינות חמד למנוחה. מסלול יפה במיוחד הוא בין ערוצי נחל השופט, על הגשרים והמפלונים הרומנטיים שלאורכו.
מתברר שהטבע חזק מכל, ולמרות הכתמים השחורים הניכרים בשטח, אנו כבר רואים מרבדים ירוקים ותחילת צימוח של דור היער הבא. קק"ל: "תהליך שיקום היער השרוף מתבסס על מנגנונים טבעיים, אך נדרשת גם התערבות האדם בעיצוב ההתחדשות, ליצירת יער מגוון ופתוח. נטיעות נדרשות במקומות בהם ההתחדשות הטבעית לא צלחה או כאשר שואפים להעשרת מגוון המינים ביער".
הסיור ביערות ובפארקים בכרמל, המחיש היטב את המשמעות של דו- קיום בין אדם וטבע, שרק אם נרצה - אין זו אגדה.
* להתנדבות, סיוע ותרומה בשיקום הכרמל, ניתן להתקשר אל מוקד "קו ליער" 1-800-350-550