מה קורה לנשים בעולם הנשלט בידי גברים? התשובה באופרה מאת המלחין הצ'כי, ליאוש ינאצ'ק, על פי מחזה של המחזאית הצ'כית - גבריאלה פרייסובה. מנצחים לסירוגין ג'ורג' פהליבניאן ונעם צור.
מה קורה לנשים בעולם הנשלט ע"י גברים? קשה להתעלם מהאקטואליות של האופרה "ינופה", על רקע הקולות האחרונים שנשמעים בישראל בכל הקשור להדרת נשים, למעמדן בחברה וליחס שהן זוכות לו.
האופרה הישראלית מעלה בהפקה חדשה את "ינופה" מאת המלחין הצ'כי החשוב ליאוש ינאצ'ק, על פי מחזה של המחזאית הצ'כית גבריאלה פרייסובה. על האופרה מנצחים, לסירוגין, ג'ורג' פהליבניאן והמנצח הישראלי נעם צור. הבימוי של ניקולס לנהוף. על הכוריאוגרפיה אחראית דני סיירס, אחת הכוריאוגרפיות הבולטות בעולם האופרה, התיאטרון והמחזמר כיום. בהשתתפות מקהלת האופרה הישראלית (מנצח ישי שטקלר) ותזמורת.
ינופה היא טרגדיה משפחתית נוקבת העוסקת בסיפורה של הגיבורה ינופה, עלמה צעירה שתינוקה נרצח על ידי אמה החורגת, מכיוון שאבי התינוק אינו מוכן לשאתה לאישה. סיפור אהבה חסרת פשרות, על נשים חזקות שצריכות לשרוד בעולם הנשלט על ידי גברים.
בהפקה זו של ינופה בחר הבמאי הגרמני ניקולס לנהוף להדגיש את הניגוד החזק בין תמונת המתרחשות בתוך הבית האפל והקודר של המשפחה, לבין התמונות המתרחשות מחוץ לבית, בטבע. תמונות מלאות התרחשויות וצלילי מוסיקת עם צ'כית, אותה אהב כל כך המלחין. הפקה זו של האופרה הישראלית היא בין הראשונות החוזרות לנוסח המקורי שכתב ינאצ'ק.
האופרה מבוססת על המחזה "בתה החורגת" מאת המחזאית הצ'כית גבריאלה פרייסובה (1946-1862) ששילמה מחיר כבד וביקורות נוקבות על הנושא של המחזה: רצח על כבוד המשפחה וזאת למרות טענותיה של המחזאית (אז בת 29) שהאירועים המתוארים בו אכן קרו ואף נכתב עליהם בעיתונות.
האופרה שהועלתה לראשונה בינואר 1904 בתיאטרון הלאומי ברנו בצ'כיה, נושאת חותם אישי מובהק של ינאצ'ק ונחשבת ליצירת המופת שהעניקה לו תהילה בינלאומית. כתיבתה ארכה 10 שנים וגם לאחר הבכורה נאלץ המלחין לחכות 12 שנים נוספות עד לביצוע הבא של האופרה בפראג. הצלחה זו לוותה בטעם מר, כאשר מנהל האופרה של פראג התנה את ביצועה בהכנסת שינויים ותיקונים שהוא עצמו ערך. רק בשנת 1982 שיחזר המנצח צ'רלס מקרס את הפרטיטורה המקורית והאופרה הוקלטה בנוסחה המקורי.
ליאוש ינאצ'ק הוא אחד ממלחיני האופרה החשובים של המאה ה-20 שהלחין אופרות רבות, יצירות על נשים קשות יום הנאלצות להתמודד עם החברה הגברית הקרה והמנוכרת שבה הן חיות. ינאצ'ק אהב לשלב באופרות שלו מנגינות עממיות והסגנון המוסיקלי שלו, הרואה בתזמורת כמשלימה רעיונית לקו המלודי של שירת הזמרים ולחומרים הדרמטיים, כבש עד מהרה את כל בתי האופרה החשובים בכל העולם.
בהפקה משתתפים סולנים בינלאומיים וישראלים מהשורה הראשונה של עולם האופרה כיום. שלוש זמרות חולקות ביניהן את התפקיד הראשי בהפקה זו: ברברה האבמן ההולנדית בהופעה ראשונה באופרה הישראלית, והיא מופיעה דרך קבע בכל בתי האופרה החשובים בעולם, קארין באבג'יאן הארמנית ואירה ברטמן, שזהו אחד מתפקידיה הראשיים בעונה זו. בתפקיד לאצ'ה מופיעים זמרי הטנור יורמה סילבסטי מפינלנד, מבכירי זמרי הטנור בעולם כיום שהופיע לראשונה באופרה הישראלית לפני כ-17 שנה, ויו סמית' האמריקאי.
בתפקיד שטבה מופיעים, לסירוגין, שני זמרי טנור צעירים, כוכבים עולים בעולם האופרה כיום, שזוהי הופעתם הראשונה באופרה הישראלית: ג'ייסון קולינס האמריקאי ואנדרו ריס הבריטי. זמרת המצו סופרן הישראלית דליה שכטר, שהיא חברה בבית האופרה של קלן מזה שנים רבות, מופיעה לראשונה באופרה הישראלית בתפקיד הקוסטלניצ'קה, אותו שרה גם זמרת המצו הישראלית סבטלנה סנדלר. עוד משתתפים בהפקה ולדימיר בראון, תמר זוהר, אלה וסילביצקי, אביגיל גורטלר, איילה צימבלר, נעמה גולדמן, אפרת אשכנזי וזמרים נוספים.
שעה לפני כל אחד מהמופעים תתקיים הרצאה מקדימה באולם, הכניסה חופשית בהצגת כרטיס הכניסה לאופרה.
האופרה תועלה בתאריכים: 13-25.2.2012 בבית האופרה-המשכן לאמנויות הבמה בת"א.
להזמנת כרטיסים: 03-692777.
(*צילומים: יוסי צבקר)