בין היסטוריה עתיקה לתנופת פיתוח עכשווית, בין האיסלם הנצרות והיהדות, בין נפוליאון חסמבה והארי פוטר, בין אתרים תיירותיים ופסיפס אנושי.
רמלה נוסדה בשנת 716 לספירה והתברכה בהיסטוריה עתיקה ומפוארת. נשתמרו בה שכיות חמדה בעלות ערך ארכיאולוגי, היסטורי, תיירותי ודתי (המקודשים לשלוש הדתות). אתריה המרכזיים מהווים אבן שואבת לאלפי מטיילים, חוקרים והיסטוריונים לאורך הדורות. היא שוחררה ע"י לוחמי האצל במלחמת העצמאות (1948). מקור שמה "רמל" בערבית הוא חול, ובשמה העברי לעיתים מושמעת הלמד בסגול ולעיתים בקמץ.
רמלה, בירת מחוז המרכז, שמה דגש מיוחד על איכות חיי תושביה. בעיר, שמהווה מוקד עליה לעולים, חיים בהרמוניה 71 אלף תושבים ותיקים ועולים חדשים מהתפוצות, עם חיי קהילה ותרבות תוססים. ראש העירייה הנמרץ של רמלה, יואל לביא, גאה לספר שמתרחשת בה תנופה של התחדשות ופיתוח ושהיא אינה עוצרת לרגע. טיול ברמלה חושף בפנינו שפע אתרים מרתקים
* המגדל המרובע והמסגד הלבן - המסגד הלבן היה מרכז העיר רמלה בימי תפארתה ועליו נאמר במאה ה-10 כי "אין נאה ממנו בכל עולם האסלאם". כיום, למעשה, לא נותר דבר הנראה לעין מן המבנה המקורי שנבנה במאה ה-8. השרידים הנוכחיים הם מסוף המאה ה-12, עת חודש המבנה בפקודת הסֻולטאן צלאח אל דין. עדיין מרשים וממרומי גובהו תצפית צילומית של 360 מעלות.
* בריכת הקשתות - מאגר המים הנדיר התת קרקעי, נבנה בשנת 789, בימי שלטון הח'ליף המפורסם הארון אל ראשיד. תקרת הבריכה נתמכת על ידי עמודי אבן ענקיים וביניהם קשתות האופייניות לסגנון ולתקופה שבה נבנו. ניתן לשוט בה בסירות. כאן גם צולם הסרט הישראלי חסמבה והמקום מצטלם רומנטית.
* המוזיאון העירוני - מוזיאון רמלה - מוזיאון רמלה נפתח בשנת 2001, במבנה היסטורי (1922) ששימש בזמנו את עיריית רמלה תחת המנדט הבריטי. המוזיאון מתעד ומציג את תולדות העיר למן הקמתה במאה השמינית לספירה ועד ימינו. באגף החדש תערוכות מתחלפות עם אוספי המוזיאון ועבודות של אמני העיר. כאן ממוקם גם בית יד-לבנים, להנצחת נופלי העיר במערכות ישראל.
* המסגד הגדול - המסגד הגדול נבנה במקור ככנסייה צלבנית מפוארת, שהוקמה במחצית הראשונה של המאה ה-12. בסוף המאה ה-13 לאחר שהממלוכים כבשו את רמלה מידי הנוצרים, הוסב המקום והיה למסגד. המסגד שוכן בשטח העיר העתיקה והוא ניתן לזיהוי הודות לצריח מעוגל הבולט למרחוק.
* מנזר גיאורגיוס הקדוש - יסודותיו של המנזר מהמאה ה-12 ובו כנסייה נאה המוקדשת לגיאורגיוס הקדוש. במנזר ניתן לראות תבליט חקוק על משקוף הכנסייה ובו גיאורגיוס הקדוש רכוב על סוס, כשהוא נועץ את חניתו בלוע הדרקון.
* מסגד ח'וזיפה אל ימני - מסגד קטן הנשקף אל מנזר יוסף הרמתי. המסגד הוקם במאה ה-14 והצריח המקורי שלו עומד עד ימינו. מסופר שכאשר לן נפוליאון בונפרטה ברמלה (בליל 1 במארס 1799) באכסניה שבמנזר, העירו קול המואזין מהצריח של מסגד ח'וזיפה אל ימני ובכעסו ירה במואזין והרגו. כיום המסגד פעיל.
* מנזר יוסף הרמתי הפרנצ'סקני - במאה ה-15 נבנתה אכסניה עבור עולי רגל קתולים מאירופה ומהמאה ה-16 ואילך נחשב המקום לביתו של יוסף הרמתי, שהיה מתלמידי של ישו. במקום פועל בית הספר "טרה סנטה".
* אנדרטת האצ"ל - בפרוץ מלחמת העצמאות נלחם האצ"ל ותקף, על פי בקשת מטה ההגנה, את רמלה כדי לפרוץ את הדרך לירושלים הנצורה. במהלך הקרבות בחזית רמלה נפלו 51 מלוחמי האצ"ל. אנדרטת האצ"ל הוקמה לזכרם של החיילים הגיבורים שנפלו במערכות רמלה תש"ח.
* מרכז טבג'ה - מרכז טבג'ה ברמלה לשימור מורשת קהילת יהדות אתיופיה. במרכז קיים חדר הנצחה לשימור מורשת יהדות אתיופיה, שבו מוצבים מוצגים שונים המשקפים את חיי הקהילה באתיופיה ומשמרים את זכר בני הקהילה שלא שרדו את מסעות העלייה לישראל.
* המרכז הקראי - ברמלה, מרכז היהודים הקראים בישראל, ממוקמת מועצת הרבנים של הקראים וכן בית הכנסת המרכזי של בני הקהילה. הקראים הם זרם חשוב של עם ישראל שהתגבש במהלך המאה ה-8.
* בית הקברות הצבאי הבריטי - באזור התעשייה על הדרך מרמלה ללוד, נמצא בית הקברות הצבאי הגדול בארץ ישראל, בו טמונים חיילים בריטיים שנפלו בארץ ישראל, בשתי מלחמות העולם וביניהן. המתחם מטופח ובעל מרחבים מוריקים של דשא. קבורים בו גם לוחמים יהודים, הנכד של הברון אדמונד דה רוטשילד וכן שוטר בריטי בעל השם המפתיע, הארי פוטר.
* השוק העירוני - שוק רמלה הוא אחד השווקים הצבעוניים, הזולים והיפים בארץ. השוק הוקם בסוף התקופה העותומאנית וקיים כבר למעלה מ-100 שנה. מדי שבוע, במיוחד בימי רביעי, פוקדים את השוק אלפי אנשים. ברמלה שווקים תוססים ומסעדות מגוונות, המהוות בבואה מוקטנת של הפסיפס האנושי החם המתקיים בה.
(*צילומים: עיריית רמלה)