כשחנה מוניץ מחליטה והאופרה הישראלית מבצעת לתפארה; כשדניאל אורן מנצח ביד רמה והמלחין הוא ורדי; כשהמצדה ברקע וים המלח מתחרה בין פלאי עולם; כשהארגון למופת ואפילו מזג האוויר משתף פעולה - הקהל זכה לחוויה אדירה ויצא מגדרו. אל תחמיצו!!!
"שנית מצדה לא תיפול"? תשכחו מהביטוי הזה. המצדה נפלה שדודה כבר בחזרה הגנרלית של "אאידה" ב 31 למאי (בה נכחתי) והקהל יצא מגדרו מהתלהבות, כולל אותי.
השילוב המוצלח של המיקום ההיסטורי והיפיפה, ההפקה הגרנדיוזית של האופרה הישראלית (שהמנכ"לית שלה, חנה מוניץ, הובילה אותה לשיא נוסף), הביצוע המופלא של משתתפי האופרה (כולם - סולנים וזמרים, שחקנים ורקדנים, התזמורת והמקהלה), היצירה אאידה של ורדי, הניצוח של דניאל אורן, הבימוי של שארל רובו, התפאורה התלבושות והתאורה, הארגון המופתי באתר, הקהל הנרגש, ואפילו מזג האוויר שהתחשב בנו... ובכן, השילוב הזה הוכיח עצמו כמנצח, והתוצאה - חוויה ענקית באמת!
כזכור, הופעות האופרה נבוקו (אף היא של ורדי) למרגלות המצדה, שהפיקה האופרה הישראלית בשנה שעברה, זכו להצלחה מסחררת בארץ וברחבי העולם. האופרה הישראלית יצרה תקדים, כאשר לראשונה הגיעו לישראל אלפי תיירים במיוחד לצפות בנבוקו במצדה, וזאת לצד עשרות אלפי רוכשי כרטיסים מישראל ובכך, הציבה את ישראל על המפה העולמית של פסטיבלי קיץ אופראיים, המתקיימים תחת כיפת השמיים.
על המפה ניצב גם אזור ים המלח - המועמד להיות אחד משבעת פלאי תבל, ולכך התייחס ראש המועצה האזורית תמר, דב ליטבינוף: "אאידה קמה לתחייה רק כדי להצדיע לים המלח בתחרות שבעת פלאי עולם הטבע. ייתכן שכאשר בשנה הבאה תוצג כאן האופרה 'כרמן', ים המלח ייחשב כבר לאחד מפלאי עולם הטבע".
אינשללה.
באופרה "אאידה" מאת ורדי, בניצוחו של דניאל אורן ובבימויו של שארל רובו, משתתפים סולנים ישראלים ובינלאומיים ובהם: הסופרן האמריקאית קירסטין לואיס (בביצוע מדהים) ולצידה הסינית הה הוי בתפקיד אאידה, הטנור האיטלקי מרקו ברטי בתפקיד הקצין המצרי רדמס, המצו סופרן ההונגריה אילדיקו קומלושי בתפקיד אמנריס, פאטה בורצ'ולדזה בתפקיד רמפיס, התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון-לציון, מקהלת האופרה הישראלית, המקהלה הפילהרמונית תל-אביב, וכן מאות רקדנים וניצבים. האופרה "אאידה" תופיע מיד אחרי המצדה גם בפסטיבל אורנז', צרפת.
הצגת הבכורה של האופרה "אאידה" התקיימה בבית האופרה של קהיר, 24 בדצמבר 1871 ובישראל, התקיימה הצגת הבכורה באופרה הישראלית, בתיאטרון הרומי קיסריה, 20 ביוני 1993. העלילה: מצרים הפרעונית נלחמת באתיופיה. בית המלוכה האתיופי נופל בשבי המצרי. המצביא המצרי רדמס מתאהב בנסיכה האתיופית אאידה, על אפה וחמתה של נסיכת הפרעונים אמנריס, שאאידה הפכה לשפחתה. ההפקה מתרחשת על הרקע המרהיב של הר המצדה, כשהפילים הוחלפו בגמלים.
אאידה במצדה - הפקה מופלאה!
(* צילומים : יוסי צבקר)