התזמורת הסימפונית חיפה אירחה את המנצחת הבינלאומית זוכת שלושה פרסי גראמי והמנהלת האומנותית של הפילהרמונית של באפלו שהוגדרה על ידי הניו יורק טיימס כ"אחת מהמנצחות המשובחות בדורה": ג'ו אן פלטה.
היא ניצחה על למעלה ממאה תזמורות ברחבי אירופה וארה"ב והוגדרה על ידי הניו יורק טיימס כ"אחת מהמנצחות המשובחות בדורה". בביצוע הקונצ'רטו הפיוטי של סן סנס היא ליוותה עם התזמורת הסימפונית חיפה את הכנר מיכאל לודוויג שנגינתו תוארה כ" חסרת מאמץ ושוטפת עם טכניקה מעוררת קנאה".
עולם הניצוח הוא עולם גברי בעיקרו והנה אני יושבת רגע לאחר נחיתתה בארץ, מול אחת הנשים הדומיננטיות בתחום. לכאורה נשאלת השאלה כיצד האישה היפה והקטנטונת הזו מצליחה לגבור על הסטיגמה ולהביא תזמורות לכדי ביצוע עילאי אולם בשיחה איתה מבינים את הסוד.
במעט הזמן שעמד לרשותי למדתי כי גו' אן חלמה להיות מנצחת כבר מגיל 10. מבחינתה היא חיה את החלום וזוכה להגיע לכל קצוות תבל. ג'ו אן מציינת כי היא לומדת רבות מנסיעותיה אך בבסיס אין זו שאלה של גיאוגרפיה כי כל הנגנים בכל העולם מרגישים בליבם את אותו הדבר – התשוקה למוסיקה.
למרות מיעוט הנשים בתחומה, ולמעט שני מקומות בעולם (גרמניה ואוסטריה) שעדיין סקפטיים ופחות פתוחים לרעיון של אישה מנצחת, הקונספט משתנה וכבר ניתן למצוא טביעות יד של נשים מנצחות. למרות האמור, הצליחה גו' אן להתברג כמנצחת במנהיים גרמניה והייתה המנצחת הראשונה בעיר מזה 200 שנה.
מה לדעתך את מביאה כאישה מנצחת לקונצרט ולתזמורת?
"דווקא העובדה שנשים מורגלות להיות "תומכות" מסייעת לה בתפקידה. מצד אחד אני תומכת ומחבקת ומאידך אני יודעת להיות אסרטיבית וסמכותית –מבחינתי אני רואה בקונצרט אפשרות ליצור אטמוספרה של כבוד הדדי ושיתוף הפעולה של התזמורת. המסירות של הנגנים הם הכלים שלי."
גו' אן משמשת כיום כמנהלת מוזיקלית בשתי תזמורות, התזמורת הפילהרמונית של באפולו והתזמורת הסימפונית של ורג'יניה. עבודתה אינה נגמרת רק בניצוח אלא היא אחראית גם על התכנון, ההפקה וגיוס תרומות. וגם זה מעין תפקיד ניצוחי.
ג'ו אן פלטה בחרה לנגן עם הסימפונית חיפה שכבר בחו"ל שמעה עליהם והאזינה לקונצרטים שלהם.
"אני מאוד אוהבת את ישראל וזאת הפעם הראשונה שלי בחיפה, אני נהנית מכל רגע, מדובר בלהקת נגנים באמת מיוחדת ויצאת דופן שמהרגע הראשון היה לי איתם חיבור " .
התוכנית האומנותית כללה שלוש יצירות :
ברנשטיין - שלושה ריקודים סימפוניים
סן סאנס - קונצ'רטו לכינור מס' 3
רימסקי קורסקוב – שחרזדה
הבחירה של גו' אן מצביעה על דמותה כמנצחת.
שחרזה מאת רימסקי קורסקוב הוא קטע מוזיקלי מצוין לתזמורת כי יש בו המון "סולואים" קטנים למגוון רחב של כלים. הקטעים האלו על אף קלילותם קשים לעיתים לביצוע וכך היא זוכה להכיר את הנגנים יותר לעומק.
את שלושת הריקודים הסימפוניים של ברנשטיין בחרה ג'ואן בשל היותה אמריקאית ועל בסיס היכרותה האישית עם ברנשטיין עצמו - אצלו הספיקה להשתלם בעת לימודיה בניו יורק. היצירה הלקוחה מתוך המיוזיקלOn the Town . שם מצטיירת סצינה ניו יורקית.
ג'ו אן מרגישה כי הקטע מדבר אליה וכי היא מביאה איתה לאולם הקונצרט פיסה קטנה מן העיר בה גדלה. על ברנשטיין עצמו היא מספרת שהוא הצטייר בעיניה כאישיות עצומה ומלאת תשוקה.
גו' אן מלווה בבעלה התומך שאף הוא מוזיקאי אך עובד למחייתו בתחום ההיי טק.
שאפו !