"פרס רפפורט לאשה מחוללת שינוי", הנו הזדמנות נהדרת ויוצאת דופן להוקיר תודה לנשים שעשייתן במרחב הציבורי, החברתי, הקהילתי ו/או הכלכלי בישראל הייתה יוצאת דופן וראויה לציון.
הבחירה בזוכה אחת הייתה מאוד קשה ולכן הפרס הגדול, בסך 50 אלף דולר, חולק בין שלוש זוכות:
פרס ראשון על סך 30 אלף דולר הוענק לחנה זוהר- מייסדת "קו לעובד" בגין מפעל חיים ועשייה מחוללת שינוי ופורצת דרך רבת שנים.
שתי הזוכות הנוספות - שזכו כל אחת ב- 10 אלף דולר, הן: : חניתה רודני - מייסדת עמותת "אנוש", ומונה אלבחנין - מייסדת עמותת "נסיכת המדבר".
בפרס "היזמית המבטיחה" על סך של 25 אלף דולר, זכתה עדי אלטשולר - המייסדת והנשיאה של תנועת הנוער, "כנפיים של קרמבו".
מתוך 260 נשים, הגיעו לשלב הגמר 14 מועמדות סופיות.
כולן נשים מרשימות, מיוחדות במינן, שנותנות כוח לנשים אחרות ומהוות השראה ומופת. נשים שמחוללות שינוי גדול בקהילה שלהן ובחברה שלנו בכלל. חבר השופטות בתחרות כלל בין היתר את השופטת בדימוס סביונה רוטלוי, פרופ' רבקה כרמי, פרופ' יולי תמיר ופרופ' זהבה סולומון.
הפרסים יוענקו ב-13 במרץ, באירוע חגיגי שייערך במוזיאון תל אביב.
את הפרסים יעניקו נציגות משפחת רפפורט והגברת מרים נופך מוזס, העורכת האחראית של השבועון "לאשה".
אורנה ננר, העורכת הראשית של "לאשה", תציג בטקס את נימוקי חבר השופטות בתחרות הכולל בין היתר את: השופטת בדימוס סביונה רוטלוי, פרופ' רבקה כרמי, פרופ' יולי תמיר ופרופ' זהבה סולומון.
ועתהף מן הראוי... מידע נוסף על הזוכות המכובדות:
חנה זוהר
חנה זוהר, בת 65, מתל אביב, חוותה הלנת שכר על בשרה כשהייתה חדרנית במלון. כשהחליטה להקים את עמותת "קו לעובד", מימנה את הפעילות ממשכורתה כקלדנית. בכיתות רגליים ובעבודה קשה שאין בה יום ואין בה לילה חוללה האישה הצנועה הזו מהפך ביחס לעובדים הזרים.
"קו לעובד", הנלחמת בניצול עובדים ושלילת זכויות בסיס על ידי מעסיקיהם. הקרן מייצגת את הנפגעים מול הרשויות – הגירה, משטרה וכו'. בשנות פעילותיה של העמותה, נזקפים לזכותה מאות ואלפי מקרים של סיוע לעובדים במצוקה באופן מיידי ובקידום מעמדם השוויוני בחוקים ובפסיקות בתי משפט.
מונה אל חבנין
בגיל 28, עם חמישה ילדים קטנים ובהיריון, נאלצה מונה אל חבנין להתגרש בגלל סכסוך בין המשפחות ועמדה לאבד את החזקה על ילדיה .
אחרי שניצחה במלחמה הפרטית שלה, החליטה להילחם בשביל נשים אחרות, והקימה את עמותת "נסיכת המדבר" שפועלת נגד ריבוי הנשים, נלחמת באלימות נגדן ומסייעת לכל מי זקוקה שעזרה. על תרומתה הרבה ומאבקה החשוב היא זוכה בפרס בסך עשרת אלפים דולר.עמותת "נסיכת המדבר". פועלת לקידום מעמדה של האישה הבדואית בחברה המסורתית ובחברה הישראלית , זאת ע"י הקניית כלים אקדמיים, שפתיים ותעסוקתיים לנשים שנקלעו לקשיים ומצוקה. העמותה פועלת בעיקר למען בדואיות באזור הנגב.
חניתה רודני
אישה אחרת הייתה נשברת מזמן. אבל חניתה רודני, שאיבדה את הוריה ואחיה בשואה, ששרדה אונס קבוצתי בגיל תשע, שגילתה שבתה הבכורה רינה חולה בסכיזופרניה, צמחה מתוך הקושי.
עמותת "אנוש" שהקימה החזירה את התקווה לאלפים רבים של נפגעי נפש ובני משפחותיהם. על המפעל המפעים הזה היא זוכה בפרס בסך עשרת אלפים דולר. עמותת "אנוש" מונה כ- 52 סניפים ברחבי הארץ ומספקת שירותים מכל הסוגים לנפגעי נפש ובני משפחותיהם. רודני התנדבה במשך כ- 20 שנה במסגרת ויצ"ו באזור הדרום ועזרה תוך כדי ניהול שגרת חייה לעולים חדשים. בעקבות סיפורה האישי של בתה חולת הסכיזופרניה היא בעצם בחרה להפוך את הצרה הגדולה והנוראית הזו למשהו שיעשה טוב למשפחתה ולאחרים. בת 83, אלמנה, אם לארבעה וסבתא לעשרה נכדים, מכפר- סבא.
עדי אלשוטלר
"רציתי לעטוף את הילדים האלה בעדינות, כמו שעוטפים קרמבו" מספרת אלטשולר, בת 26, נשואה מהוד השרון.
אחרי שבגיל 11 התנדבה להיות חונכת של ילד מקסים עם שיתוק מוחין, הבינה עדי אלטשולר שהיא יכולה לעזור לאלפי ילדים כמותו. התוצאה המרגשת: תנועת הנוער "כנפיים של קרמבו", שהקימה בגיל 16 (!), שמשלבת ילדים מהחינוך המיוחד וילדים רגילים, ושיש לה היום 20 סניפים ברחבי הארץ, שהוקמו על ידי בני נוער ובהם פועלת מסגרת חברתית חינוכית בלתי פורמלית שמשתתפים בה כבר 1700 ילדים ובני נוער, חניכים וחונכים. ב-2009, "כנפיים של קרמבו" קיבלה את אות הנשיא, הוקרה רשמית על הובלה של שינוי חברתי. על יצירה של מרחב שבו לכל אחד יש מקום ומשמעות.
כל הכבוד על היוזמה ומזל טוב לזוכות !!!
(* צילומים : עדי אדר)